Sony Xperia XZ Premium prichádza na Slovensko

Už čoskoro sa na Slovensku objaví prémiový model s neprehliadnuteľným dizajnom, 4K displejom, vodeodolnou konštrukciou a 19 Mpix fotoaparátom, ktorý dokáže nahrávať super spomalené videá rýchlosťou 960 snímok za sekundu. V redakcii ho už testujeme. Aké sú naše prvé dojmy?

Sony Xperia XZ Premium mala svoju premiéru na barcelonskej výstave MWC 2017. Už na prvý pohľad zaujala najmä verzia v chrómovom prevedení Luminous Chrome, ktorá pôsobí ako zrkadlo. A práve tento model v redakcii pár dní testujeme.

Môžeme tak potvrdiť to, čo sme videli v Barcelone. Kto si kúpi XZ premium v tomto efektnom prevedení, musí počítať s neustálym leštením povrchu. Pokiaľ mu nebude vadiť množstvo odtlačkov, ktoré sa bude na konštrukcii neustále objavovať.

Komu vadí časté čistenie telefónu, mal by siahnuť po farebnom variante Deepsea Black. Na niektorých trhoch sa bude XZ Premium predávať i v prevedení Bronze Pink, no na Slovensku sa zrejme oficiálne neobjaví.

Nová vlajková loď je drahším a lepšie vybaveným variantom vlaňajšieho modelu. Výrobca použil nový procesor Snapdragon 835, 4 GB operačnú pamäť RAM, väčšie 64 GB úložisko a na 5,5'' uhlopriečke nájdeme jemnejšie 4K rozlíšenie.

Novinka láka na vylepšený 19-megapixelový fotoaparát s možnosťou nahrávať super spomalené videá rýchlosťou 960 snímok za sekundu. Tie sú výborné na nahrávanie napríklad športových aktivít a detí.

V rodinnom archíve vám pribudnú zaujímavé zábery s netradičným zobrazením pohybu. Počas testovania sa venujeme i snímaniu v tomto režime a môžeme potvrdiť, že niektoré vydarené zábery vyvolávajú pri prezeraní videa úprimný uau efekt.

Batéria s 3230 mAh kapacitou ponúka rýchle nabíjanie a technológiu adaptívneho dobíjania Qnovo, ktorá manažuje nabíjací prúd, aby predĺžila jej životnosť. Nechýba vodeodolnosť podľa štandardu IP65/68. Morskej vode sa ale vyhnite. Počas fotografovania a nahrávania videí sa nám párkrát stalo, že telefón nezniesol dlhý pobyt na slnku a hlásil vysokú teplotu zariadenia. Museli sme ísť do chládku a pár minút počkať.

V ruke sa telefón drží dobre a napriek oblým stenám sa nešmýka. Umiestnenie čítačky do pravej bočnej steny nemusí vyhovovať každému, no keď chytíte Xperiu do ruky, palec pravej ruky vám padne presne na to miesto a rýchlo sa odblokuje.

Čitateľnosť displeja na priamom slnku je dobrá, na čítanie textu a pohyb v menu stačí. Počas snímania fotografií však niekedy nevidíte úplne všetky detaily v hľadáčiku, a tak až niekde v tieni si poriadne pozriete, čo ste nasnímali. Výdrž batérie neprekvapila.

Pri bežnej záťaži nie je problém fungovať s telefónom od rána do večera, pokiaľ budete veľa fotiť a nahrávať videá, pripravte si so sebou aj externú nabíjačku. V poobedňajších hodinách sa vám môže hodiť.

Xperiu XZ Premium budeme v redakcii ešte dôkladne testovať a prinesieme vám podorobnú recenziu, v ktorej nebudú chýbať testovacie fotografie a videá. Na slovenskom trhu sa začne predávať už o niekoľko dní, v prvej polovici júna. Objaví sa aj v ponuke O2, Orangeu a v Telekome.

K predobjednávke Sony Xperia XZ Premium v Orangei a Telekome dostanete ako darček bezdrôtové slúchadlá Sony MDR-100ABN s potláčaním šumu v hodnote 300 eur. Vo voľnom predaji má cenovku približne 739 eur.

Diskusia k článku:

juryno 03.06.2017 - 20:48

Tak dobry telefon zabit takymi ramcekmi a hmotnostou dokaze len sony...

Lukas04.06.2017 - 14:53 Trvalý odkaz

hm vzhlad furt to iste tehlicka dokonola no za 750e maj sa

Miro04.06.2017 - 21:18 Trvalý odkaz

Čo majú všetci s tými rámčekami,ľudia už Vám s prepáčením prepína, ak chcete silou mocou uniformované mobili tak choďte do Samsungu ale nevnucujte druhým svoj názor. Podľa mňa sú telefóny bez rámčekov pre ženy alebo pre gynekológov. Pre nás chlapov z riadnymi rukami je to úplne nepraktické. Má aj Sony svoje muchy ale iného výrobcu už nechcem.

jarpo04.06.2017 - 23:19 Trvalý odkaz

tatko: Zdieľam tvoj názor na rámčeky, niektorý z nich majú už fóbiu :D Ináč telefón dizajnovo krásny, S8 sa nechytá! (Samozrejme len môj názor.) Som veľmi zvedavý na recenziu a keď sa mi niekedy dostane do ruky, tak aj na moje osobné dojmy. Pre mňa horúci adept na kúpu :-)

juryno05.06.2017 - 08:26 Trvalý odkaz

Telefony bez ramcekou su pre zeny a gynekologou? To fakt? Pozeram sa prakticky. Pri rovnakej velkosti mobilu mas bez ramcekov displej vacsi aj o 1 palec. Ked si davas do vacku tehlu nevadi ti ten maly displej ak mozes mat pri rovnakej velkosti o dost vacsi displej?

Celá diskusia 7 príspevkov