V roku 2021 má mať mobilný Windows nulový trhový podiel

Prognóza analytickej agentúry IDC ukazuje, že predaje smartfónov budú aj naďalej rásť. V tomto roku by sa mali dodávky vyšplhať na viac než 1,5 miliardy kusov. Operačnému systému Windows predpovedá, že sa z trhu takmer vytratí.

Minulý rok zaznamenali dodávky smartfónov len 2,5 % medziročný nárast, čo bolo najnižšie číslo v histórii. Tento rok by mal byť o niečo priaznivejší a podľa agentúry International Data Corporation (IDC) by malo byť na trh dodaných o 3 % viac smartfónov než vlani. Číslo sa má vyšplhať na takmer 1,52 miliardy kusov zariadení.

V nasledujúcom roku ráta prognóza s medziročným rastom o 4,5 %. Ten by mal prísť vďaka lepším ekonomickým podmienkam na rozvíjajúcich sa trhoch. Stále menej než polovica svetovej populácie používa smartfón, a tak je tu podľa analytikov príležitosť na vyšší rast.

Napriek masívnemu nárastu low-endov za posledné roky očakáva IDC silný boj na poli high-endov. Výrobcovia budú musieť nájsť spôsob ako prilákať nových zákazníkom, a tým zvýšiť dodávky a svoje zisky. Samsung a LG nastavili displejom s pomerom strán 18:9 nový trend, ktorý budú zrejme nasledovať aj ďalší výrobcovia. Očakáva sa, že zareaguje aj Apple.

Pohľad na prognózu trhového podielu jednotlivých operačných systémov vyzerá pre mobilný Windows veľmi zle. Najväčší podiel, viac než 85 %, si nielen tento, ale aj nasledujúce roky udrží Android. Apple by mal mať vyše 14 % podiel a telefóny s Windows podľa prognózy IDC zaznamenajú predpad z tohtoročného 1,1 % podielu na nulový v roku 2021.

Pohľad na graf dodávok smartfónov podľa veľkosti uhlopriečky naznačuje obľubu veľkých displejov. Zariadení s obrazovkou menšou než päť palcov bude stále menej. Najvýraznejší rast zaznamenajú 5,5'' až 6'' smartfóny. Medzi používateľmi sa stále viac rozmáha trend konzumácie médií a hrania hier na telefóne, o svoje miesto sa hlási aj virtuálna realita.

Zdroj: idc.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu