HTC U Ultra - slabá batéria, silná cenovka

Recenzia 5,7'' androidu so sekundárnym displejom, zaujímavým dizajnom, svižnými reakciami, ale slabou výdržou a odvážnou cenovkou.

HTC U Ultra bol predstavený začiatkom tohto roka ako najvybavenejší model od HTC. Neprešiel však ani polrok a na tróne ho vystriedal vlajkový model U11, ktorý je v určitých smeroch trochu ďalej. Otázne tak ostáva, ako sa HTC popasuje s aktuálne nastavenou cenovkou modelu U Ultra, ktorá sa od tej U11 veľmi nelíši. Úvahy však nechajme bokom a poďme sa pozrieť na novinku U Ultra.

ikona

Základné info: HTC U UltraVlajková loď s novým dizajnom s konštrukciou z kovu a skla, s 5,7'' hlavným a 2,05'' sekundárnym QHD displejom, procesorom Snapdragon 821, OS Android 7.0 Nougat, 12 Mpix fotoaparátom s OIS, USB-C a 3000 mAh batériou. 3,5 mm jack chýba. (živé fotografie)

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Modely U Ultra a U Play som si obzrel aj na tohtoročnom MWC v Barcelone a musím povedať, že spomedzi ostatných značiek vo mne zanechali asi najslabší dojem. Prvotné dojmy už tradične sprostredkúva pohľad na telefón a prvý kontakt s konštrukciou. A tu musím povedať, že rad One M sa mi pozdával výrazne viac. Nad novinkou však nelámem palicu a sám som veľmi zvedavý, akým dizajnovým smerom sa budú uberať ďalšie modely.

Kovovú konštrukciu vystriedala kombinácia kovového lemu a odolného skla na zadnej stene. Podľa slov výrobcu by mal povrch vyzerať ako kvapalina. Áno, konštrukcia je hladká a pôsobí elegantne, no s kvapalinou som si ju veľmi nespájal. S istotou však viem povedať, že dlho som sa nestretol so zadnou stenou, ktorá by bola až tak náchylná na odtlačky a rôzne mastné fľaky. Riešením môže byť použitie plastového zadného krytu z balenia, no telefón vtedy výrazne stráca na reprezentatívnosti, a ani ten kryt po niekoľkých dňoch nevyzerá najlepšie a je posiaty škrabancami a odermi.

Zadná stena je naozaj pekná, no iba do momentu, kým telefón nezačnete používať. Pri výbere by som sa zrejme obzeral po bielej verzii, na ktorej očakávam menej viditeľných nečistôt. Na nami testovanej briliantovej čiernej ich bolo dosť vidieť. A budúci majitelia by si mali dávať pozor aj na to, kam telefón položia. Z nerovného hladkého povrchu, napríklad peňaženky na stole, sa vie telefón veľmi šikovne zošmyknúť.

Na zadnej stene mi ešte nedá nespomenúť vyčnievajúci fotoaparát, ktorý je asi jeden a pol milimetra nad zvyškom konštrukcie. Nevyzerá to najlepšie, no HTC pochválim aspoň za použitie zafírového sklíčka, ktoré by ho malo chrániť pred škrabancami. A funguje to. Na sklenenom povrchu nie je ani po niekoľkých dňoch používania bez krytu žiaden škrabanec.

Konštrukcia má pripomínať kvapalinu, no sama sa jej bojí. Odolnosť voči vode chýba, čo je trochu škoda.

Stereo reproduktory výrobca zachoval, no mierne sa pozmenilo ich umiestnenie. Konkrétne toho spodného, ktorý sa aktuálne nachádza v dolnej stene a nie vpredu. Na prvý pohľad nepodstatnú zmenu som však veľmi rýchlo pocítil. Ak som hral na telefóne hry, práve tento spodný reproduktor som si často zakrýval. Kvalitu zvuku by som zaradil k priemeru. Na moje prekvapenie boli na počúvanie rockovej hudby vhodnejšie reproduktory iPhonu 7, ktoré dominovali hĺbkami. Na reproduktoroch U Ultra mi trochu prekážali výraznejšie výšky. Menšie úpravy v ekvalizéri by ale mali pomôcť.

Dole ešte nájdeme mikrofón a USB konektor typu C. Ten slúži aj na pripojenie slúchadiel z balenia. Žiaľ, podobne ako Apple, aj v HTC sa rozhodli vynechať audio konektor. Apple mierne ospravedlňuje aspoň fakt, že do balenia pridáva redukciu z Lightning konektora na 3,5 mm audio konektor. V balení U Ultra som však nič také nenašiel.

Ľavá stena ostala prázdna. V tej pravej sa nachádza tlačidlo napájania a hlasitosti. Obe sú dobre dostupné aj bez výrazného naťahovania sa palcom, a tlačidlo napájania je odlíšené aj pruhovaným povrchom.

Ostáva nám horná stena. V nej nájdeme iba šuplík so slotom pre nanoSIM kartu a microSD kartu. Po pamäťovej karte môžete siahnuť aj neskôr. Zo začiatku si určite vystačíte so 64 GB interným priestorom, z ktorého je pre používateľa dostupných necelých 54 GB.

Novinkou na prednej stene je osadenie druhého menšieho displeja nad ten hlavný. Novinka je to skôr ale pre smartfóny HTC, keďže s identickým riešením sme sa stretli už minulý rok pri smartfóne LG V10. Displeje v oboch telefónoch sú dokonca rovnako umiestnené a nesiahajú k ľavému okraju. Tento priestor patrí prednému fotoaparátu. Podobne ako u LG, aj pri HTC U Ultra možno využitie displeja rozdeliť na dve fázy, a to keď je hlavný displej vypnutý a zapnutý. Pri vypnutej hlavnej obrazovke je možné na malom displeji zobraziť päť typov obsahu. Prvým je zobrazenie dátumu, času, stavu batérie, notifikácií zmeškaných udalosti a počasia.

Druhá obrazovka ponúkne užitočné skratky, ako napríklad zapnutie Wi-Fi, fotoaparátu, svietidla, kalkulačky a podobne. Na tretej sa dozviete informácie o najbližšej udalosti v kalendári, na štvrtej viete zobraziť vami nadefinovanú poznámku, no a na piatej sa pri aktívnom prehrávaní hudby zobrazí ovládanie. Funguje to aj s aplikáciou Spotify. Obsahovo je teda ponuka podobná tej v LG V10, no LG napriek tomu u mňa vyhráva. Dôvod je jednoduchý. Menší displej môže svietiť stále, kdežto ten na U Ultra vie byť aktívny maximálne 60 sekúnd po zhasnutí hlavnej obrazovky.

Viac mi ale prekážalo to, že aj po prijatí zmeškanej udalosti sa malý displej rozsvietil iba na pár sekúnd a následne zhasol. O zmeškanej udalosti ste sa tak dozvedeli iba na základe svietenia notifikačnej diódy vedľa neho. Malý displej je možné v zhasnutom stave prebudiť aj dvojitým poklepaním do jeho priestoru, no tento úkon pre mňa stráca význam, keďže rovnakým gestom viem rozsvietiť aj hlavnú obrazovku a na nej sa dozviem viac informácií o zmeškaných udalostiach.

Pri aktívnej hlavnej obrazovke je možné na malom displeji zobraziť informácie o počasí, ovládanie prehrávača hudby, najbližšiu udalosť, osobnú poznámku a pridať si skratky na obľúbené kontakty a aplikácie. V niektorých aplikáciách, napríklad v hrách, sa na malom displeji namiesto tradičnej ponuky zobrazí iba informácia o čase a stave batérie a displej nereaguje na dotyky, čo je šikovné riešenie zabraňujúce nechceným stláčaniam.

Spomínal som, že aj hlavný displej je možné rozsvietiť dvojitým poklepaním. Lenže nefunguje to úplne tak, ako som zvyknutý z ostatných smartfónov. Dvojité poklepanie rozsvieti displej a zobrazí zablokovanú obrazovku, zatiaľ je teda všetko v poriadku, no aj gesto pre zhasnutie funguje iba na zablokovanej obrazovke. A tu niekde mi uniká pointa. Zhasnúť displej a zablokovať telefón chcem predsa z domácej obrazovky.

Malý displej priamo prechádza do hlavného. Ten na 5,7-palcovej uhlopriečke ponúkne jemné rozlíšenie 1440 x 2560 bodov. Ide o displej technológie Super LCD5, ktorý poteší peknými farbami a výbornými pozorovacími uhlami. Už tradične ale stráca pri zobrazení čiernej, čo si všimnete pri prechode medzi displejom a čiernou konštrukciou. Čitateľnosť na slnku je dobrá, no trochu pri prekážali odlesky. Povrch displeja je chránený odolným sklíčkom Gorilla Glass piatej generácie. V nastaveniach zaujme režim rukavice, možnosť úpravy teploty farieb a tiež nočný režim eliminujúci vyžarovanie modrého svetla. Ten viete zapínať manuálne, alebo sa zveriť do rúk automatiky, ktorá na základe vašej polohy vie, kedy svitá a kedy sa stmieva.

V spodnej časti ponuky displeja určite zavítajte do možnosti Gestá funkcie Motion Launch. Tam nájdete funkciu odomknutia telefónu potiahnutím po zhasnutej obrazovke, už spomínané rozsvietenie obrazovky dvojitým ťuknutím a pár ďalších gest.

Čítačku odtlačkov prstov nájdeme pod displejom, čo ma teší. Je svižná, poradí si s pridaním až pätice odtlačkov a telefón rozsvieti a odblokuje jednoduchým priložením prsta. Ďalšie funkcionality, ako napríklad gestá ťahom, tu nenájdeme, no to mi vôbec nechýbalo. Po stranách sa nachádzajú dve dotykové tlačidlá pre krok späť a zobrazenie zoznamu naposledy spustených aplikácií. Tu poteší, že viete prispôsobiť dĺžku ich podsvietenia a tiež je možné zapnúť, aby svietili vždy, kým svieti aj displej. Celkovo som teda s obsahom pod displejom spokojný. Menšie mínus dávam iba jej ploche, ktorá mohla byť pokojne o tretinu menšia.

HTC U Ultra sa svetu predstavilo v januári tohto, čo bol ešte skorý termín nato, aby sa v ňom nachádzal najvýkonnejší čipset Snapdragon 835 z dielne Qualcommu. O výkon sa tak stará Snapdragon 821, ktorý tiež patrí medzi špičku. V rovnakom prevedení, pod kódovým označením MSM8996 Pro, ho nájdeme napríklad v smartfónoch Pixel a Pixel XL od Googlu.

V benchmarku AnTuTu sme namerali 134 164 bodov, čo je veľmi slušná hodnota. Počas bežného používania je teplota konštrukcie v norme, zvýšené hodnoty som pociťoval iba pri hraní hier, alebo ak na ňu v exteriéri pálilo slnko.

Počas takmer dvojtýždňového používania bežal telefón na jednotku a pochvaľoval som si najmä svižné reakcie. O chod systému sa stará operačná pamäť s kapacitou 4 GB, z ktorej je dostupných 3,7 GB a využívaných bolo v priemere 2,5 - 2,6 GB. Nad Androidom vo verzii 7.0 beží rýchle prostredie HTC Sense.

Na domácej obrazovke mi nesmel chýbať kultový widget hodín s počasím. Popri klasických obrazovkách tu nájdeme aj BlinkFeed s obsahom zo sociálnych sietí. Priznám sa, že som ju veľmi nevyužíval a po pár dňoch som ju skryl.

Vzhľad prostredia je možné meniť. Na výber je viacero tém, ikon, fontov alebo zvukov. Rovnako tak je možné upraviť mriežku zobrazenia ikon. Tu určite odporúčam siahnuť po najhustejšej, ktorá lepšie využíva veľký displej. Horná lišta so skratkami nie je žiadnym prekvapením, no v prípade HTC U Ultra ma príjemne potešila skratka pre offline prehrávanie Spotify a kalkulačka.

Niektoré aplikácie od HTC nájdete aj priamo v Obchode Play. Vďaka tomu môže výrobca pohotovejšie prichádzať s ich aktualizáciami. No nie všetky sa mi podarilo aj nainštalovať. Osobne mi v prostredí chýbala prepracovaná Galéria a musel som sa uspokojiť s Fotkami od Googlu. Galéria od HTC sa v obchode nachádza, ale pri pokuse nainštalovať ju som stroskotal pri hláške, že zariadenie nie je podporované.

Novinkou v prostredí je asistent Companion, ktorý by sa mal učiť z vašich zvyklostí a prichádzať s užitočnými pripomienkami. Priznám sa, že takmer počas celej doby používania som v aplikácii videl iba hlášku s informáciou, že pre mňa nie je pripravená žiadna správa. Párkrát sa pripomenul informáciou o počasí, a to bolo asi tak všetko.

Prínos aktualizovania systémových aplikácií cez Obchod Play som pocítil aj pri fotoaparáte. Po niekoľkých dňoch používania dorazila novšia verzia, v ktorej sa mierne upravilo prostredie. V malom displeji pribudla možnosť zoomovať a sprehľadnili sa nastavenia, najmä voľba rozlíšenia.

Fotoaparát musím pochváliť za veľmi rýchle laserové zaostrovanie a tiež za rýchle snímanie viacerých snímok po sebe. Ak náhodou pri snímaní prekryjete laser, telefón vás na to upozorní. Okrem toho vo výbave nájdeme aj optickú stabilizáciu obrazu. Plné, dvanásť megapixlové rozlíšenie si užijete pri snímaní v pomere strán 4:3, v o čosi vhodnejšom formáte s pomerom strán 16:9 je možné snímať 9 Mpix fotografie.

Kvalita fotografií je na dobrej úrovni. Počas dňa vie fotoaparát verne zachytiť farby a s dostatočnou dávkou detailov. V noci by mohol ťažiť zo svetelnosti objektívu f/1.8, no tu ma až tak príjemne nešokoval a musím povedať, že niektoré high-endy si s nočnými fotografiami poradia oveľa lepšie.

Prostredie fotoaparátu je prehľadné, s užitočnou skratkou HDR a svietidla naľavo a šikovným prepínaním medzi fotoaparátmi napravo. Presne takto to je najpohodlnejšie. Do nastavení sa oplatí zájsť kvôli režimu Zoe, ktorý spolu so snímkou zhotoví aj trojsekundové video, manuálnemu režimu a panoráme. Po ťuknutí na obrazovku hľadáčika je možné upravovať expozíciu, no a po podržaní zasa uzamknúť ostrenie. Druhý pohľad kolegu Richarda nájdete v článku Takto fotí HTC U Ultra. + videá z mobilu.

Pred testovaním som si prešiel základné info, v ktorom ma zarazila batéria. Kapacita 3000 mAh nie je málo, no v tomto tele by som určite rád videl pár mAh navyše. Obavy sa naplnili. Pri mojom bežnom používaní mi väčšina testovaných telefónov vydrží v priemere jeden plnohodnotný deň, no pri HTC U Ultra som musel siahať po nabíjačke už pred odchodom z práce. Ak som telefón vytiahol z nabíjačky okolo siedmej ráno, o štvrtej som ho už musel dať na chvíľu nabiť, aby mi neskolaboval niekde po ceste domov. V takýchto prípadoch sa zíde podpora rýchleho nabíjania, no ani tá netrhala rekordy. Telefón som dal nabíjať pri 2 % batérie. Po polhodine svietilo na obrazovke 36 %, po hodine 70 % a plné nabitie trvalo približne hodinu a štyridsať. To nie je zlá hodnota, ale skôr by som ocenil väčšiu rýchlosť počas prvej polhodiny.

Výhody:

+ zaujímavý dizajn

+ sekundárny displej

+ veľký displej s jemným rozlíšením

+ svižná čítačka odtlačkov na prednej stene

+ 64 GB úložisko a slot na microSD

+ svižné reakcie

Nevýhody:

- výdrž

- chýba odolnosť

- konštrukcia náchylná na odtlačky

- vystupujúci fotoaparát

- chýba 3,5 mm audio konektor, v balení sa nenachádza ani redukcia

- priemerné fotografie v noci

- cena v porovnaní s aktuálnou vlajkovou loďou od HTC

Orientačná cena: 775,90 eur

Záver

Tak z tohto telefónu mám naozaj zmiešané pocity. Pomerne odvážne nastavenej cenovke podkopáva nohy stajňová vlajková loď, ktorá bola predstavená len nedávno a za podobný peniaz ponúkne lepšiu výbavu. Esom v rukáve by mohol byť druhý menší displej, no po skúsenostiach s modelom LG V10 viem, že sa to dá spraviť lepšie. Pochváliť tak môžem kvalitný hlavný displej a svižné prostredie HTC Sense. Plus dávam aj čítačke odtlačkov pod displejom, no samotný priestor mohol byť pokojne menší. Za hlavné mínusy považujem povrch konštrukcie náchylný na odtlačky, chýbajúci audio konektor a slabú výdrž na jedno nabitie. HTC U Ultra je podarený telefón, ale pri momentálnej cenovke mu veľký úspech netipujem. Snáď sa popri aktuálnej vlajkovej lodi U11 jeho cenovka upraví.

Videorecenzia

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí HTC U Ultra + videá z mobilu.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu