Poradňa: Hľadáme najlepšie VR okuliare na trhu

Oplatia sa drahé VR okuliare alebo stačí niektoré z jednoduchších riešení, do ktorých vložíte svoj smartfón? Pozreli sme sa na rôzne možnosti. Od tých najednoduchších až po príslušenstvo pre hráčov.

Cez víkend vždy siahneme do e-mailov zaslaných na redakcia@fony.sk a jednému z vás poradíme s výberom nového mobilu, príslušenstva ale riešením problémov s technikou, ktorej sa na našom webe venujeme. Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Dnes sme vybrali e-mail od Kristiána: "Dobrý deň, chcel by som som si od Vás nechať poradiť ohľadom VR okuliarov. Mám Samsung Galaxy S8 a rozmýšľam, že by som si k tomu zaobstaral takúto hračku. A tu začína moja dilema. Originálne okuliare Samsung novej generácie stoja viac než 140 eur. Rôzne iné značky sa dajú kúpiť za cca polovičnú cenu. A potom sú tu ešte tie papierové za ozaj pár eur. Vedeli by ste mi, prosím pomôcť s týmto výberom? Poprípade niečo odporučiť? Ďakujem a prajem pekný víkend."

VR okuliare sú špecifický segment, ktorý sa podľa nás ešte poriadne nerozšíril, respektíve neodhalil svoj plný potenciál. Samsung vlani dokonca ponúkal balíček, v ktorom ste jeho okuliare mohli mohli získať spolu s vlajkovou loďou Galaxy S7. A tipneme si, že ich viacerí namiesto aktívneho používania rýchlo odložili na poličku. VR okuliare v balení ponúkal aj Alcatel s modelom Idol 4S.

Možností, čo s okuliarmi robiť, nie je zas až tak závratne veľa. Sledovanie 360° videí, panoramatických fotografií, práca so špecifickými aplikáciami a hranie zopár hier. Na čo ich chce používať Kristián?

Najnovšie okuliare Gear VR 2 určené pre Samsung Galaxy S6 a novšie za spomínanú cenu ponúknu aj Bluetooth ovládač do ruky s dotykovou plochou. Treba si však uvedomiť, že hlavnú časť okuliarov tvorí plastový obal a sklenené šošovky pre spojenie obrazu do 3D efektu.

Lenže zdrojom obrazu a kompletného výpočtového výkonu bude tak či tak váš mobil. Voči tejto novinke sme trochu skeptickí, tak nám príde ako dobrý nápad, aby si čitatelia technológiu najprv vyskúšali.

Pokojne s lacnými papierovými okuliarmi Google Cardboard, ktoré si z rôznych e-shopov môžete objednať už za 3 eurá.

Ak chcete investovať viac, skúste napríklad nami testované okuliare Xiaomi VR. Ponúknu robustnejšie telo a hlavne samostatné tlačidlo pre ovládanie systému.

Zoznam dostupných aplikácií pre všetky VR okuliare nájdete napríklad na webe vr.google.com. Na videá a 360° obsah sa nám osvedčila aplikácia Jaunt VR. Práve spojenie "VR" bude kľúčové, po jeho zadaní do Google Play určite nájdete množstvo ďalšieho obsahu.

Ak chcete plnohodnotné okuliare s vlastným hardvérom a zobrazovacími prvkami, možno by vás zaujímal Oculus Rift alebo HTC Vive podporujúci hry na platforme Steam VR. Na tie si však pripravte 700, respektíve 960 eur a poriadne výkonný desktopový počítač.

Vlastnú technológiu ku svojej konzole ponúka aj Playstation. VR okuliare pre A-čkové herné tituly stoja 400 eur.

Používate niektoré z VR okuliarov aj vy? Budeme radi, ak sa v komentároch podelíte so svojimi skúsenosťami.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu