MobilTest otestuje rýchlosť a kvalitu internetového pripojenia

Cez webové rozhranie alebo mobilnú aplikáciu pre OS Android a iOS si môžete otestovať rýchlosť svojho pripojenia k internetu, zobraziť si výsledky na mape a porovnať s ostatnými používateľmi.

Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) v spolupráci so spoločnosťou SPECURE GmbH spustil do pilotnej prevádzky merací systém MobilTest. Ten vám dokáže zmerať nielen rýchlosť internetového pripojenia, ale prináša i ďalšiu pridanú hodnotu. Výsledky svojich meraní si môžete na mape porovnať s výsledkami ostatných používateľov.

Na mape vidíte výsledky meraní rôznych operátorov, takže vám môžu pomôcť pri rozhodovaní, ktorý z operátorov vám bude poskytovať služby v ďalšom období. Výsledky budú slúžiť aj odbornej verejnosti a štátnym orgánom. RÚ využije merací systém napríklad na vytváranie štatistík a mapovanie kvality internetového pripojenia. Merací systém nemeria parametre pripojenia vo vnútri siete konkrétneho operátora, ale parametre približujúce sa reálnemu používaniu internetového pripojenia.

MobilTest umožňuje testovať rýchlosť sťahovania dát (od servera merania k používateľovi), rýchlosť odosielania dát (od používateľa k serveru merania), ping (odozvu), stratu paketov, transparentnosť pripojenia a intenzitu signálu (v závislosti od zariadenia a operačného systému). Ďalej ponúka možnosť synchronizovať výsledky testov z niekoľkých rôznych zariadení, mapu zobrazujúcu celkové výsledky testov, otvorené dáta a otvorené zdrojové kódy.

Pred spustením testu vás aplikácia upozorní, že na meranie spotrebuje určité množstvo dát, pri 4G to môže byť až 100 MB. MobilTest je dostupný v slovenskom a anglickom jazyku na webovej stránke www.meracinternetu.sk a do mobilu si ju stiahnete z obchodu Google Play alebo App Store.

Aplikácia je zatiaľ iba v pilotnej prevádzke, čo bolo zrejme príčinou opakovaného padania mobilnej aplikácie pri pohybe v menu. Podobné problémy sme zaznamenali aj pri testovaní webového rozhrania. Párkrát sa meranie nedokončilo a zobrazilo sa upozornenie "Pripojenie na testovací server zlyhalo".

Diskusia k článku:

Začať diskusiu