Dilema: Samsung Galaxy S7 vs. Huawei P9

Chcete pri nákupe nového mobilu pár desiatok eur ušetriť? Čo tak poobzerať sa po vlaňajších kúskoch s výborným pomerom cena / výkon?

Naši čitatelia už vedia, že cez víkend sa zvykneme venovať e-mailom zaslaným na redakcia@fony.sk. V rubrike Dilema skúšame poradiť tým z vás, ktorí majú vyhliadnutých dvoch favoritov na nový mobil, no stále sa nevedia definitívne rozhodnúť len pre jedného z nich.

Všetky časti Dilemy na Fony.sk nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Tentokrát skúsime poradiť Petrovi: Dobrý deň. Neviem sa rozhodnúť, aký telefón kúpiť otcovi k narodeninám. Ja osobne preferujem vlajkové lode, avšak aby mi otec neklepal na hlavu, koľko peňazí som vysolil za telefón, myslím si, že vlajkové lode z minulého roka (2016), budú trefa do čierneho. Žiaľ, neviem sa rozhodnúť.

Porovnávam Samsung Galaxy S7 (duos) a Huawei P9 Dual SIM. Môj otec momentálne vlastní dva telefóny (kvôli dvom SIM kartám), preto ako hlavné kritérium bude určite podpora Dual SIM. Ďalej ma trápi fotoaparát, všade ospevovaný fotoaparát na Samsungu alebo duálny na Huaweii? Potom displej, čím viac tým lepšie, to sa týka veľkosti aj rozlíšenia.

Myslím, že oba majú svoje pre a proti ako vodeoodolnosť či USB-C. Taktiež ak by vám napadol iný podobný telefón, bol by som len a len rád. Vopred ďakujem za odpoveď a dúfam, že spravím radosť.

Samsung Galaxy S7 je stálicou v hľadáčiku záujemcov o mimoriadne výkonný smartfón. Veríme, že časť z vás by mu dala prednosť aj pred najnovšou S8-čkou. Minimálne tá, ktorá trvá na čítačke odtlačkov umiestnenej priamo pod displejom.

Super AMOLED panel je v prípade vlaňajšieho modelu 5,1-palcový, teda mierne menší než pri konkurenčnom Huawei P9. Ponúkne však jemnejšie rozlíšenie 1440 x 2560 bodov a praktický režim Always on. Ten dokáže neustále oznamovať aktuálny čas a upozorňovať na zmeškané notifikácie.

Samsung je v základnej konfigurácii výkonnejší, aj vo verzii s 32-gigabajtovým úložiskom ponúka svižnú 4 GB RAM.

Ďalšou výhodou bude certifikovaná odolnosť voči vode a prachu IP68. Niekto možno využije aj bezdrôtové nabíjanie. Galaxy S7 ale ešte nestihol naskočiť na trend praktických USB-C konektorov. Tým je jedno, akým smerom kábel do mobilu zapojíte.

“Samsung

Galaxy S7 ponúkne iba jeden zadný fotoaparát s 12-megapixelovým rozlíšením a nadpriemernou svetelnosťou f/1.7. Takmer každý vie, že patrí k tým najlepším na trhu. Pomáha mu optická stabilizácia a dokáže nahrávať 4K videá alebo Full HD záznam pri 60 fps.

Predný fotoaparát dostal 5 Mpix rozlíšenie a schopnosť zaznamenávať maximálne QHD videá.

Verzia pre dve SIM karty nie je na našom trhu úplne obvyklá, veríme ale, že funguje rovnako spoľahlivo ako klasický single SIM model. S tým máme v redakcii bohaté skúsenosti.

Recenzia: Samsung Galaxy S7 - menej je niekedy viac

Porovnanie fotoaparátov: Galaxy S7 vs. iPhone 6S

Peter zvažuje aj Huawei P9. Ten ponúkne mierne väčší 5,2-palcový displej s nižším Full HD rozlíšením.

Čítačka na chrbte je podľa nás nevýhodou, hoci ponúka šikovné gestá pre prijatie hovoru, listovanie v galérii alebo stiahnutie hornej notifikačnej lišty.

Huawei vsadil na rýchly čipset Kirin 955 z vlastnej stajne. Ten je v základnej verzii s 32-gigabajtovým úložiskom spriahnutý s 3 GB operačnej pamäte, na 4 GB RAM v Samsungu sa dotiahne až 64 GB P9-tka.

Číňana nabijete cez USB-C. Batérie sú v oboch konkurentoch rovnako veľké, s kapacitou rovných 3000 mAh.

Peter sa pýtal na duálny fotoaparát vytvárajúci 12 Mpix snímky softvérovo poskladané z oboch objektívov. Jeden sa stará o RGB zložku, druhý vytvorí čiernobiely záber. Páči sa nám jeho laserové zaostrovanie aj kvalita nočných záberov, ktorá sa na Samsung veľmi tesne doťahuje. Proti výsledným fotografiám nemôžeme mať námietky.

V praxi nám niekedy chýba možnosť využiť optickú stabilizáciu pri videu. 4K chýba úplne, pri prednej kamere je dokonca maximom len HD záznam.

Recenzia: Huawei P9 - inovátor z ďalekého východu

To všetko sú nedostatky, ktoré odstránil tohtoročný nástupca, model P10. V rozstrele zariadení z roku 2016 by sme však zrejme preferovali Samsung. Tento rok by bol súboj oveľa tesnejší.

Diskusia k článku:

DoubleG 07.05.2017 - 16:23

Malá oprava pre redakciu: P9 po aktualizácií na A7 s EMUI 5.0, už dokáže nahrávať videá s prednou kamerou vo FHD rozlíšení.

Lubos07.05.2017 - 20:32 Trvalý odkaz

One Jeden Podľa mňa dosť vážny problém..

Žiadny dual telefón od samsungu nepochádza oficiálnej distribúcie Samsung slovensko.oni sa nedočkajú oficiálne ani do Európy.
Takže je tam malý problém pri reklamácie aj keď za to zodpovedá predajca samozrejme..

shaggy08.05.2017 - 14:29 Trvalý odkaz

"Galaxy S7 ale ešte nestihol naskočiť na trend praktických USB-C konektorov."

A to chvalabohu, ze nanestastie nestihol. Pretoze prakticke je to, ze na kazdom rohu najdem pasujuci kabel a nemusim sa nahanat za C-ckami. Ci uz v robote, v autach, doma, u svokry... kazdy ma ten "neprakticky" stary konektor.

Celá diskusia 3 príspevky