Apple predal v Q1 2017 takmer 51 miliónov iPhonov (hospodárske výsledky)

Apple oznámil finančné výsledky za druhý fiškálny štvrťrok, t.j. Q1 podľa nášho kalendára, ktorý sa skončil 1. apríla 2017. Medziročne sa predaj iPhonov veľmi nezmenil, dodávky iPadov zaznamenali 13 % pokles.

Spoločnosť Apple vykázala štvrťročné tržby vo výške 52,9 miliárd amerických dolárov a zisk na jednu akciu 2,10 USD. Oproti rovnakému obdobiu minulého roka ide o 5 % nárast. Medzinárodný predaj predstavoval 65 % z príjmov, čo je o 2 % menej než pred rokom.

Napriek miernemu poklesu dodávok iPhonov na trh, je CEO Tim Cook spokojný. Podľa jeho vyjadrení pokračuje silný dopyt po iPhone 7 Plus a veľmi dobre sa predáva i špeciálna červená edícia (PRODUCT) RED.

V prvom kvartáli tohto roka sa predalo 50,763 miliónov iPhonov a 8,922 miliónov iPadov. Pri telefónoch ide len o jednopercentný pokles, v prípade tabletov sa dodávky medziročne znížili o 13 %. Apple si už roky drží druhé miesto v rebríčku najväčších výrobcov smartfónov, čo potvrdili aj nedávne údaje analytickej agentúry IDC.

V práve prebiehajúcom kvartáli Apple odhaduje, že príjmy sa budú pohybovať v rozmedzí 43,5 až 45,5 miliárd USD, hrubá marža by mala byť na úrovni 37,5 % až 38,5 % a prevádzkové náklady medzi 6,6 až 6,7 mld. USD.

Zdroj: apple.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu