Dilema: Apple iPhone 6S Plus vs. Huawei P10 k MacBooku

Môže to, že vlastníte notebook od Apple zmeniť vaše uvažovanie a nasmerovať vás ku kúpe iPhonu? Alebo je výhod málo a radšej dáte prednosť najnovšiemu androidu?

Dilema je seriál nedeľných článkov, pri ktorých tvorbe siahneme do pošty zaslanej na redakcia@fony.sk. Ak máte dvoch favoritov na nový mobil, no stále sa neviete rozhodnúť pre konečného víťaza, pomôžeme vám. Pošlite nám mail s predmetom správy "Dilema" a popisom vašich požiadaviek.

Dnes sme vybrali dilemu Petra: "Dobrý deň! Dostal som skvelú ponuku na Apple iPhone 6S Plus, ale s 16 GB pamäťou. Osobne nie som nejaký veľký fotograf, ide mi o prácu a mailovú komunikáciu s klientelou. Je podľa Vás 16 GB verzia postačujúca? Ja sa k nej prikláňam z dôvodu, že vlastním aj MacBook a tým pádom by som mal všetko pracovne pekne zosúladené. Alebo mi odporúčate radšej sa poobzerať sa po nejakom kvalitnejšom Androide v cenovej relácií okolo 500 €? Uvažujem nad tým už pomaly týždeň, neviem sa však rozhodnúť. Uvažoval som ešte nad Huaweiom P10, ale ten má menší displej a to ma odrádza. Vyhovuje mi 5,5 palcový displej a menší ani väčší už nejak nemusím. Dúfam, že mi poradíte a teším sa na Vašu odpoveď."

Spojenie MacBooku ako pracovného nástroja s operačným systémom macOS a iPhonu 6S Plus môže byť mimoriadne návykové. Tu je niekoľko kľúčových funkcií, ktoré s duom notebook - smartfón od rovnakého výrobcu s nahryznutým jablkom v logu získate.

AirDrop je protokol pre mimoriadne rýchle posielanie súborov medzi dvomi Apple zariadeniami. Z MacBooku do iPhonu alebo opačne môžete bleskovo prenášať fotografie, videá alebo screenshoty.

Zdieľaná schránka - s aktívnym Bluetooth na iPhone aj Macu získate tzv. zdieľanú schránku pre copy & paste akéhokoľvek textu. URL link tak môžete vysvietiť na veľkej obrazovke, použiť klávesovú skratku Command + C a kedykoľvek vložiť do vyhľadávacieho riadku Safari alebo Chrome na iPhone.

Ak na seba obe zariadenie vidia cez Bluetooth, operačné systémy oboch budú ponúkať funkciu Continuity. Otvorený web alebo rozpísaný e-mail budete môcť kedykoľvek zobraziť na druhom zariadení. Rozpísaný tam, kde ste skončili.

Handoff nepotrebuje Bluetooth, ale mobil aj MacBook musia byť pripojené na rovnakú Wi-Fi sieť. Potom môžete telefónne hovory prijať aj na notebooku. Použije sa mikrofón a reproduktor alebo pripojené slúchadlá. Mobil môže zostať v taške alebo kabáte v druhej miestnosti.

Správy - posielanie a prijímanie SMS správ či iMessages ide na veľkej klávesnici Macu alebo MacBooku aj bez pripojenia cez Bluetooth alebo Wi-Fi. Postačí akékoľvek pripojenie oboch zariadení cez internet.

Niektorí používatelia možno ocenia tiež spoluprácu rôznych aplikácií, ktoré majú svoje verzie pre iOS aj macOS. Spomenieme pripomienky, manažéra hesiel 1Password alebo twitterového klienta Tweetbot.

Je teda len na Petrovi, či niektorú z týchto výhod využije. Ak aj nie, stále sa bavíme o výbornom, generáciu starom iPhone. Vo verzii Plus navyše so silnejšou batériou, ktorá nemá problém vydržať až do večera aj pri extrémne silnej záťaži.

Jeho 12-megapixelový fotoaparát robí cez deň výborné snímky a mimoriadne kvalitné videá. Len základnou 16-gigabajtovou verziou by sme si neboli príliš istí. Odporúčame aspoň dvojnásobné úložisko. Postačí nahrať pár videí alebo stiahnuť nejakú hru a priestor sa rýchlo minie.

Apple iPhone 6S Plus - keď líder stráca dych

Porovnanie fotoaparátov: Galaxy S7 vs. iPhone 6S

Proti tejto voľbe stojí najnovšia vlajková loď Huawei P10. Tá má menší displej než predchádzajúca P9-tka. Pod Full HD panel sa totiž premiestnila čítačka odtlačkov prstov. Konečne. Na chrbte ju nemáme radi. V novinke navyše dokáže nahradiť trojicu ovládacích tlačidiel Androidu 7 Nougat.

V našich e-shopoch sme našli verziu s 64-gigabajtovým úložným priestorom. Ak sa vám minie, pohodlne ho rozšírite microSD kartou. Rýchlostne konkurovať iPhonu má vďaka procesoru z vlastnej stajne a 4 GB RAM.

Huawei to tiež skúša s kvalitným fotoaparátom. Cez den by sme si ho za víťaza vyhlásiť určite netrúfli, pri nahrávaní maximálne 4K videí už vôbec. Jeho kombinácia dvoch šošoviek 20-megapixelového čiernobieleho a 12-megapixelového RGB snímača s logom Leica však iPhone porazí pri nočných scenériách.

Huawei P10 má väčšiu 3200 mAh batériu, ale iOS je zas energeticky úspornejší. Výhodou môžu byť tiež verzie s podporou dvoch SIM kariet súčasne. U nás ho takýto model zoženiete od 569 eur.

Recenzia: Huawei P10 - ďalší adept na rozumný mobil roka

Takto fotí Huawei P10 + videá z mobilu

Ako by sme si teda vybrali? K MacBooku by sme zobrali iPhone, vďaka zaujímavým funkciám navyše. Zrejme však nie 16-gigabajtovú verziu. Tú si Peter musí dobre rozmyslieť. Alebo vyskúšať, či mu postačí. Zbaviť sa iPhonu na inzertných weboch nie je vôbec ťažké. Fanúšikom počítačov s Windowsom by sme zrejme odporučili novší Huawei P10 s poriadnym vnútorným úložiskom.

Diskusia k článku:

Marián Petrík 01.05.2017 - 14:56

len toľko, že p10 poráža iphone aj cez deň. iphone už dávno nie je etalónom kvality v mobilnej fotografií.

markos902.05.2017 - 02:11 Trvalý odkaz

iPhone foti velmi pekne, odkedy mam iPhone pristroje, od modelu 5s cez 6 plus, 6s plus, tak nepouzivam velky fotak co sa mi uz nechce nikam nosit :) ale pravda je ze uz nie su topka ako dakedy, cez den na slniecku je to fajn, ale interier a slabe svetelne podmienky tak to uz je fakt smutne a zasumene a treba sa velmi snazit aby bola pekna fotka, v tomto napriklad s7, s8 predbehlo iPhone

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne02.05.2017 - 11:19 Trvalý odkaz

7 je na tomto prave ovela lepsie. Medzi tymito dvoma, moja volba by bola iPhone. Kym ten iPhone moralne zastara, o 2 roky, Huawei po pol roku nema prakticky zaidnu cenu. Predat sa da tak za 1/3 nadobudacej ceny, navyse loteria s uloziskom a komponentami, no neviem. iPhone nema sice vsetko co moderny android, ale je rychly a dobre sa s nim pracuje. Dvoma rukami. Rozhodne nie jednou.

Marián Petrík02.05.2017 - 12:29 Trvalý odkaz

aká lotéria s úložiskom a komponentami? no a čo ty na to, že aj lacnejšie modely od huawei bežia rýchlejšie, ako iphone? tých porovnaní bolo viac než dosť, kde iphone v rýchlosti dostával na frak. o cene škoda hovoriť. nikdy by som za mobl nedal 700 eur. to sa týka všetkých značiek. a iphone je na tom čo sa ceny týka ešte o niečo horšie.

Celá diskusia 29 príspevkov