Uber v Brne nateraz skončil. Súd vydal predbežné opatrenie

Brnenský súd zakázal predbežným opatrením činnosť Uberu na území mesta Brna. Teraz sa čaká na reakciu firmy. Tá sa môže odvolať, no zákaz činnosti musí rešpektovať.

To, čo sa nepodarilo bratislavským taxikárom za viac než rok, dosiahla brnenská taxislužba Lido taxi spolu s mestským magistrátom v priebehu pár týždňov. Oficiálne spustil Uber svoju službu v Brne len 1. februára tohto roka. A hneď sa stal tŕňom v oku. Dôvody sú všade rovnaké: vodiči Uberu nemajú taxikársku licenciu, nepoužívajú taxametre, chýba im poistenie pasažierov, a označenie vozidiel ako taxi.

Súd v Brne rozhodol, že Uber nie je alternatívnou, ale klasickou taxislužbou, a tak ponúka svoje služby v rozpore s platným zákonom. Preto predbežným opatrením zakázal firme ďalšiu činnosť. Teraz sa rozhodnutie súdu doručí do centrály Uberu v Holandsku a vedenie sa pravdepodobne odvolá. Kým súd opätovne rozhodne, musí na území mesta pozastaviť činnosť.

Aktuálne je v Brne veľmi málo dostupných vozidiel Uberu, väčšina vodičov sa zrejme stiahla. Stále sa však môžete nechať Uberom odviezť. Na voľné auto ale budete dlhšie čakať.

Uber to nemá jednoduché ani v Bratislave. Niekoľko desiatok taxikárov nedávno už druhýkrát protestovalo pre bratislavskou radnicou a zopár jedincov bojuje proti Uberu slovnými útokymi a lepením nálepiek na autá konkurencie. Aj v zahraničí spôsobuje príchod Uberu konflikty s bežnými taxikármi a v niekoľkých mestách sa už jeho činnosť podarilo zakázať.

V Prahe pôsobí Uber viac než dva roky a napriek protestom miestnych taxikárov funguje bez problémov. Či bude musieť z Brna odísť, ukáže čas.

Zdroj: ubertaxi.cz

Diskusia k článku:

Začať diskusiu