Máte jednosimkovú verziu dual SIM mobilu? Ako odomknúť druhú SIM?

Kúpili ste si mobil, na ktorom je druhá SIM karta blokovaná? Môže ísť o zariadenie z ponuky niektorých slovenských operátorov. Spojazdniť druhý slot pomôže nový firmvér. Jeho inštalácia však nie je pre každého.

Nedávno sme sa na Fony.sk venovali téme dual SIM mobilov. Zistili sme, že Orange a Telekom túto funkciu blokujú. Smartfóny z ich ponuky teda dokážu pracovať vždy len s jednou SIM kartou, hoci môže ísť o model, ktorý klasické e-shopy predávajú ako dual SIM.

Dual SIM funkcionalita je podľa oboch operátorov blokovaná softvérovou, prípadne tiež hardvérovou úpravou. Je možné toto blokovanie odstrániť? Budete potom môcť smartfón z Orangeu alebo Telekomu predsa len používať s dvomi SIM kartami naraz?

hybridný slot Lenovo Moto M

Teoreticky to možné je, tento postup však určite neodporúčame neskúseným používateľom. Do mobilu totiž budete musieť nahrať firmvér, ktorý druhý SIM slot podporuje. Teda taký, s ktorým sa rovnaké modely predávajú na voľnom trhu.

Manipulácia s firmvérom telefónu ale väčšinou znamená porušenie záručných podmienok. Prípadnú reklamáciu vám preto operátor nemusí uznať. Akákoľvek chyba počas procesu nahrávania (napríklad odpojenie synchronizačného kábla alebo vybitá batéria) môžu váš mobil nenávratne poškodiť.

slot pre dve micro / nanoSIM a jednu microSD kartu - Lenovo Moto G4 Plus

Na internete najprv musíte nájsť správnu ROM pre váš telefón. K najspoľahlivejším zdrojom patrí obľúbené fórum XDA Developers. Následne treba postupovať presne podľa návodu určeného pre váš mobil.

Tento proces pravdepodobne odstráni všetky dáta, fotografie a videá vo vnútornom úložisku. Po reštarte by už druhý slot na SIM kartu fungovať mal. Za predpokladu, že operátor nepristúpil aj k hardvérovým zásahom. S nimi si už poradíte len ťažko.

Záujemcom o dual SIM preto odporúčame mobily kupovať z e-shopov, prípadne od operátorov, ktorí túto funkciu vo svojich modeloch neblokujú. Spozornieť by ste mali aj pri kúpe mobilu z bazáru. Pomôcť môže napríklad dôkladný pohľad na krabicu. Ak je na nej uvedené iba jedno IMEI číslo, ide o jednosimkovú verziu. Dve IMEI čísla naznačujú, že ide o dvojsimkový mobil. Operátorom, ktorí blokujú dual SIM telefóny na použitie iba s jednou SIM kartou sme sa venovali v tomto článku.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu