HTC U Play - sympaťák so slabou výdržou

Recenzia 5,2'' androidu s 16 Mpix fotoaparátom, optickou stabilizáciou, 3 GB RAM a 2500 mAh batériou. 3,5 mm audio jack chýba.

HTC U Ultra je smartfón, na ktorý sa tento rok upierajú najväčšie očakávania taiwanského výrobcu. Jeho sesterský model U Play je menší, bez sekundárneho displeja a s chudobnejšou výbavou.

To všetko ho oproti vlajkovej lodi robí cenovo dostupnejším. Cenovú politiku HTC sa však aj tak nebojím označiť ako odvážnu.

ikona

Základné info: HTC U PlayŠtýlový dual SIM android z kovu a skla s 5,2'' Full HD displejom, procesorom Helio P10, až 4 GB RAM, dvojicou 16 Mpix fotoaparátov, USB-C, 2500 mAh batériou a bez 3,5 mm audio jacku. (živé fotografie + video)

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Nemôžem ale povedať, že by mi niečo chýbalo. Displej s 5,2-palcovou uhlopriečkou dostal jemné Full HD rozlíšenie. Je chránený krycím sklom Gorilla Glass a vytvorený technológiou Super LCD. Neponúka teda žiadne zobrazenie zmeškaných udalostí v štýle Always-on alebo ambientnej obrazovky ako to dokáže Lenovo Moto, Samsung či LG.

Zobrazovacie panely na HTC-čkach boli takmer vždy výborné, s výraznými farbami, vynikajúcimi pozorovacími uhlami a dobrou čitateľnosťou na slnku. Platí to aj tu, kým sa vám pri poklese energie v batérii pod 15 % automaticky neaktivuje Šetrič energie a výrazne neobmedzí jas. Jeho činnosť som teda rýchlo zakázal. Prípadne môžete jeho zapnutie oddialiť až k hranici 5 %.

Displej je v továrenskom nastavení skôr teplejší, čo mi vyhovuje. Vy si jeho teplotu farieb môžete posunúť oboma smermi. Prítomný je aj Nočný režim potláčajúci modrú zložku, s možnosťou načasovania spúšťania alebo automatickej aktivácie podľa časového pásma, v ktorom sa nachádzate.

Ak sa nemýlim, HTC bolo prvé, ktoré začalo experimentovať s návykovým stíšením vyzváňania po zodvihnutí telefónu zo stola. Táto funkcia je aj v U Play, skrytá v položke Zvuk a upozornenie. Zastavte sa tiež pri Gestách Motion Launch. Tu stojí za pozornosť prebudenie a zhasnutie displeja dvojitým zaťukaním, rozsvietenie obrazovky (napríklad pre rýchlu kontrolu času alebo notifikácií na uzamykacej obrazovke) pohybom prsta nahor, prípadne spustenie fotoaparátu dvojitým potiahnutím nadol po vypnutom displeji.

Po úvodnom nastavení som si ešte zmenšil písmo (nech sa na displej zmestí viac textu) a povolil trvalé podsvietenie dvojice dotykových tlačidiel spolu s aktívnou obrazovkou. V strede medzi nimi je spoľahlivá čítačka odtlačkov kombinovaná s funkciou Domov, teda návratom na domácu obrazovku Androidu 6.0.

Správne, 6.0. U novinky by som čakal Android 7.0 Nougat. Prial by som si tiež hustejšiu mriežku ikon na domácej obrazovke. Grafická nadstavba HTC Sense trochu plytvá miestom. Zamrzí aj nemožnosť usporiadania si rýchlych prepínačov v hornej sťahovacej lište. Ich dlhé podržanie aspoň používateľa presunie do konkrétneho menu.

Chrbát HTC U Play tvorí zaoblené sklo. V ruke sa napriek tomu drží isto a nešmýka sa. Napomáhajú tomu rovné okraje a výrazné vrúbkovanie vypínača. Páči sa mi tiež dizajnové prevedenie jednotlivých verzií. Čierna je nenápadná a nevýrazná, extroverti naopak siahnu po pestrých farbách v ponuke.

Škoda len vytŕčajúceho fotoaparátu, ktorý sa šúcha po stole a hlasno ozýva pri aktívnych vibráciách. Samotná šošovka je mierne zapustená, snáď teda škrabancom odolá.

HTC do balenia priložilo priehľadný zadný ochranný kryt, ten však rozhodne žiadnou dizajnovou parádou nie je. Objektív síce nijako výrazne nechráni, ale telefón s krehkým chrbtom pri pádoch áno.

Uzamykacia obrazovka ponúka tradičné karty zmeškaných notifikácií. V tomto prípad aj s počasím v aktuálnej lokalite.

V HTC Sense sa mi vždy páčila aplikácia pre správu kontaktov. Veľké profilové fotografie priateľov dokáže natiahnuť z Facebooku. Príkladne v nej funguje vyhľadávanie vyťukávaním začiatočných písmen z mena kontaktu. V SMS-kách dokážete text jednoducho zväčšiť dvomi prstami.

Obľúbenú klávesnicu HTC už nahradila klávesnica TouchPal, čo je podľa mňa skôr krok späť. Hlavne kvôli logike prediktívnej slovenskej klávesnice. Diakritické znaky sú ale umiestnené tam, kde by ste ich hľadali.

Zabudovaný e-mailový klient je dobrý a prehľadný. Jedinú výčitku mám k nutnosti sťahovať prílohy MS Office do vnútorného úložiska, ak chcem nahliadnuť do ich obsahu. Konkurenčné iOS dokáže náhľad načítať priamo zo schránky.

My sme testovali 32-gigabajtovú verziu U Play, ktorá mala vo vnútornom úložisku po prvom spustení voľných približne 23 GB. Na našom trhu by sa mal mobil predávať aj ako dual SIM.

Ľavá karta domácej obrazovky môže patriť prehľadu najzaujímavejších odkazov z Facebooku alebo ostatných spravodajských a sociálnych sietí. Výrobca ho volá BlinkFeed. Na zvyšok si už môžete rozmiestniť vlastné ikony a widgety. Domáca obrazovka ale môže mať aj takzvaný Voľný vzhľad.

Ten využijú odporcovia množstva ikon. Ich dizajn sa úplne zmení. V rámci zábavných a tématických motívov tapiet ich potom budete môcť umiestniť kamkoľvek na základnú tapetu, kedže tradičná mriežka úplne zmizne. Ja som však preferoval klasiku.

V špeciálnom obchode je ale tém od HTC naozaj dosť. Priamo od výrobcu dostanete tiež aplikáciu Hodiny s budíkom, Hlasový zápisník a aplikáciu Record od spoločnosti Under Armour. Tá slúži na sledovanie krokov, spánku a fitness aktivít. Zrejme je lepšie, že výrobca siahol po overenej aplikácii než po pokusoch s vlastným riešením.

Boost+ potom slúži na optimalizáciu procesov na pozadí, uvoľnenie dočasných súborov v úložisku a prečistenie 3 GB operačnej pamäte. Verzia so 64 GB vnútorným úložiskom by mala ponúknuť až 4 GB RAM.

Hlavný fotoaparát HTC U Play ničím špeciálnym neprekvapí, snáď iba optickou stabilizáciou. Ponúka maximálne 16-megapixelové rozlíšenie vo formáte 4:3. V aplikácii si môžete aktivovať vodiace čiary, rýchlo zapnúť HDR alebo automatické aktivovanie HDR či blesku. Ten je duálny, mal by teda lepšie zvládať osvetľovanie tvárí a neprepaľovať objekty v zábere.

Všetky nastavenia skrýva ľavý stĺpec. Tu sa prepína tiež medzi automatickým režimom, panorámou, Fotoaparátom Zoe a Pro režimom.

Fotoaparát Zoe vytvorí krátke 3-sekundové animácie so zvukom, akúsi obdobu Live Photos. Jedno video má viac než 4 MB. Je iba v HD rozlíšení. Súčasne vytvoriť video aj klasickú 16 Mpix fotografiu nemôžete, čo je škoda.

V Pro režime nechýba ručné zaostrovanie, nastavenie času uzávierky (maximálne môže mať 2 sekundy), ISO, vyváženia bieleho bodu ani korekcie expozície. Prítomné sú dokonca programy pre makro, šport a noc. Tie fungujú podobne ako na klasických kompaktoch - používateľovi prenechajú to najpodstatnejšie pre danú scénu (v noci napr. čas uzávierky) a zvyšok údajov nastavia automaticky.

K fotografiám nemáme žiadne výhrady. Farby sú verné, bez prepálených častí aj v náročných podmienkach. Pri kombinácii svetla a tieňov pomôže HDR. Ani to ale nie je priveľmi agresívne.

Videozáznam je naopak len priemerný. Najviac mi chýbala možnosť nahrávať Full HD videá v 60 fps. Absencii 4K by som ešte rozumel, použitý procesor totiž nepatrí k najvýkonnejším.

Pohrať sa môžete tiež s časozbernými videami Hyperlapse. Aplikácia Editor videa Zoe už v mobiloch od HTC dobre poznáme. Dokáže vytvárať videozostrihy, alebo ak chcete koláže fotografií s hudbou. Je to praktické, namiesto 30 fotografií z výletu môžete na Facebook rýchlo nahrať minútové video.

Výrobca si všetky výmysly nechal pre fotoaparát vpredu nad displejom. Budúcim majiteľom môže trochu trvať, kým sa v nich zorientujú. Predný fotoaparát totiž v režime 4:3 ponúkne maximálne 16 Mpix alebo iba 4 Mpix, zato však s vychvaľovanou funkciou Ultra Pixel.

A teraz sa rozhodnite. Budete mať radšej veľký 16-megapixelový záber (logika naznačuje, že má ponúknuť viac detailov) alebo ''iba'' 4-megapixelový s technológiou, ktorá má na čipe zachytiť viac svetla? S ktorým nastavením budete mobil používať? Ja by som preferoval, aby výrobca vybral to najlepšie za mňa a oznámil mi výsledok. Toho sa nedočkáte.

Poďme teda na skúšobné fotografie s tvárou kolegu Richarda. Zábery pozeráme na displeji notebooku, takže rozdiel medzi 16 Mpix a 4 Mpix prakticky nevidíme. Cez deň sú takmer identické, rozdiely robia iba odchýlky v kompozícii (a nastavenia vykonané automatikou). Ak by sme mali rozhodnúť, UltraPixel ponúkne viac detailov na brade.

Zásadné rozdiely vidno až v tmavej miestnosti. Tu menšia 4 Mpix fotografie s Ultra Pixelmi výrazne vyhráva. Šumu na pozadí je oveľa menej a tvár má vernejšie farby. Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí HTC U Play + videá z mobilu.

My by sme teda po vybalení z krabice predný fotoaparát nastavili na nižšie rozlíšenie s Ultra Pixelom. Prepínanie by možno dávalo zmysel, ak by podobnú technológiu ponúkal zadný foťák. 4 Mpix pre lepšie zábery v noci, klasických 16 Mpix cez deň a na výrezy alebo pre priblíženie poznámok z tabule na prednáške či porade.

Z balenia ešte nesmieme zabudnúť vybrať slúchadlá. Za to, že sú v cene, udeľujeme plusový bod. Niektorí výrobcovia na ne už kašlú. Majú in-ear konštrukciu a po prvom pripojení vyšlú zvuk, ktorý vraj odhalí kontúry vášho ucha a mobil podľa neho vylepší zvuk, prípadne tóny upraví podľa hlukov okolia. Profilov si môžete vytvoriť hneď niekoľko. Podľa všetkého by táto technológia HTC USonic mala fungovať aj s inými slúchadlami.

S inými sme však HTC U Play netestovali, chýba mu totiž klasický 3,5 mm audio jack. Pribalené slúchadlá a všetky vaše vlastné teda budete musieť pripájať cez USB-C.

A to je podľa mňa krokom vedľa. Sám pritom používam iPhone 7, ktorý 3,5 mm jack nahradil, pre zmenu, Lightningom. Väčšine z vás bude vadiť nemožnosť nabíjania mobilu počas počúvania hudby. Ja s ňou žiť dokážem, kedže hudbu z mobilu počúvam iba niekoľko desiatok minút denne. Viac mi vadí, že slúchadlá od mobilu nemôžem použiť k notebooku. Apple mi aspoň pribalil redukciu, takže stále používam staré 3,5 mm EarPods. K notebooku ich pripájam priamo, k telefónu cez redukciu.

Problém ale vidím inde. Prečo Apple jack odstránil? Pretože môže. So zmenou prišiel vo svojom vlajkovom modeli a dokáže si ju obhájiť. Môže si to dovoliť HTC? Nemalo radšej loviť vo vodách používateľov, ktorým odstránenie 3,5 mm jacku prekáža a ponúknuť alternatívu?

Slúchadlá samé o sebe hrajú veľmi dobre, s veľmi výraznými basami. Možno až príliš výraznými. Asi by ma potešil ekvalizér, ktorý v prípade HTC chýba aj v aplikácii Spotify. Ovládacie centrum slúchadiel má iba tlačidlo na príjem hovoru, + a - pre úpravu hlasitosti chýba.

Hlasitý reproduktor je len priemerný. Jeho zvuk je obyčajný, plochý.

Viac som čakal aj od zabudovanej batérie. Jej 2500 mAh kapacita je trochu malá a U Play bude výsostne jednodenný mobil. Z nabíjačky som ho odpojil o 9.00 hod., počas doobedia chvíľku surfoval na internete a urobil po ceste z obeda do práce pár fotografií. O 14:30 na mňa svietilo 55 % batérie. Čas zapnutia obrazovky - 1,5 hod, z toho fotoaparát batériu využíval 20 minút. Verím, že ďalšie aktualizácie úplnej novinke ešte pomôžu. Dúfam aj, že čo najskôr dostane Android 7.0.

Batéria sa aspoň rýchlo nabíja, ''z nuly na sto'' to pribalenej 2 A nabíjačke trvalo približne 90 až 100 minút. Uzamykacia obrazovka pritom o zostávajúcom čase dobíjania neustále informuje.

Výhody:

+ slušný fotoaparát

+ predný objektív s funkciou Ultra Pixel

+ čítačka odtlačkov prstov

+ kvalitné slúchadlá a obal v balení

Nevýhody:

- slabá výdrž na jedno nabitie

- iba starší Android 6.0

- chýbajúci 3,5 mm jack

- USB-C slúchadlá nemajú reguláciu hlasitosti

- pomalší procesor a záznam maximálne Full HD videa pri 30 fps

- slabý hlasitý reproduktor

Orientačná cena: 499 eur (Mall.sk)

Záver

HTC U Ultra je určite zaujímavý mobil, viem si predstaviť, že bude v hľadáčiku záujemcov o Samsung Galaxy A3 či A5 (2017), prípadne Sony Xperiu X Compact. Ponúka veľmi dobrý zadný fotoaparát, zaujímavý ultra pixel režim a svižný systém, aj keď zatiaľ v staršom vydaní Androidu 6.0.

Vyzerá dobre a jednotlivé farebné variácie by mohli uspokojiť každého. Priaznivcov decentných zariadení aj mladých používateľov.

V grafickej nadstavbe nič špeciálne nechýba, ale nenájdeme tam tiež nič, čo by konkurencia nemala. Hardvér sa musí zaobísť bez vodeolnosti, stále praktického 3,5 mm audio jacku alebo kvalitnejšieho reproduktora. Výdrž na jedno nabitie je sklamaním.

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí HTC U Play + videá z mobilu.

Diskusia k článku:

dzulio 28.12.2017 - 13:21

Oplatí sa to kúpiť za 149 eur z nayka?

Nightmare28.12.2017 - 14:04 Trvalý odkaz

Ak ozelies vykon a hlavne baterku...ako spominal aj Riso vo videu..tak aj hej

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne28.12.2017 - 14:08 Trvalý odkaz

Podla mna nie. Vyhodene peniíaze...

dzulio28.12.2017 - 16:40 Trvalý odkaz

Ani ako náhrada za samsung A3 z roku 2015?

newmind28.12.2017 - 18:05 Trvalý odkaz

Za 149e sa oplatí, všetkými desiatimi. Ľudia pochopte, že takto spracovaný telefón za 150e na trhu neexistuje (Čínske šunty s obmedzeným LTE, s nulovou podporou nemyslim). V čase recenzie bola cenovka šialená, ale teraz... Ja som kúpil čierny aj modrý. Pokiaľ človek oželie 3,5mm jack a zmieri slabšiu baterku (nabíja sa brutálne rýchlo), tak nie je o čom. Telefón je rýchly, foťák má OIS, spracovanie na top úrovni, displej sfúkne všetky superamoledy, v balení slušné sluchátka, kryt...

Celá diskusia 6 príspevkov