HTC 7 Pro

PRVÝ KONTAKT so smartfónom Vysúvací mobil s OS WP7, QWERTY klávesnicou, 5 Mpix fotoaparátom s AF a HD videom, HSPA, Wi-Fi, GPS a 3,5 mm jackom.

Základné parametre:

konštrukcia: vysúvacia s dotykovým displejom a QWERTY klávesnicou,

OS: Windows Phone 7,

procesor: Qualcomm Snapdragon, 1 GHz, Adreno 200,

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA + HSUPA,

rozmery: 118 x 59 x 16 mm,

hmotnosť: 184 gramov (zistená: ???),

displej: aktívny, dotykový (kapacitný), Super LCD, 16 777 216 farieb, 480 x 800 b., uhlopriečka 3,6'', aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 5 Mpix, LED blesk, autofókus, záznam videí (1280 x 720 b.),

pamäť: 512 MB RAM + 512 MB ROM + 16 GB,

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA, HSUPA,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.1 + EDR, kábel (microUSB), mass storage, Wi-Fi,

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack, (asi aj) FM rádio (s RDS), A2DP,

ostatné 1: Java, minimalizácia aplikácií, multitasking, internetový prehliadač, videohovor,

ostatné 2: prehliadač dokumentov, GPS, akcelerometer, Dolby Mobile, SRS surround sound,

batéria: Li-Ion, 1 500 mAh,

výdrž: ???

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, aktívny kryt objektívu,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna,

Obsah balenia:

telefón, batéria, nabíjačka, USB kábel, stereo slúchadlá, potrebné dokumenty

Dnes už starší HTC Touch Pro2 sa konečne dostal plnohodnotného nástupcu. Novinka s označením 7 Pro používa rovnakú vysúvaciu konštrukciu, ktorá kombinuje výhody veľkého a jemného dotykového displeja a plnohodnotnej QWERTY klávesnice. HTC 7 Pro je zároveň prvým Windows Phone 7 telefónom s QWERTY klávesnicou. Nový operačný systém tak môže konečne začať konkurenčný boj s Androidom a Symbianom.

Porovnanie s BlackBerry Torch

je pomerne veľké a masívne zariadenie. Dokazuje to i (dnes už) neštandardná hrúbka telefónu 16 milimetrov, ktorú budete cítiť nielen v rukách, ale i vo vrecku nohavíc. Väčšie rozmery však umožnili použiť veľký a jemný SuperLCD displej a miesto ostalo aj pre plnohodnotnú päťriadkovú QWERTY klávesnicu. HTC v novom modeli použilo netradičný spôsob vysúvania klávesnice, ktorý nemusí byť všetkým po vôli. Počas testovania som sa stretol s rôznymi názormi na konštrukciu novinky - väčšina si chválila skôr systém použitý v modeli Desire Z, no mne vysúvací mechanizmus vyhovoval. Vrchný diel sa totiž vysúva vo vodorovnej polohe po koľajničkách a až následne mechanizmus displej vyklopí. Na nový typ vysúvania si treba chvíľu zvykať, prvé dni sa vám zrejme nebude dariť horný diel jednou rukou zasunúť. Konštrukčne je telefón zvládnutý výborne. Kombinácia kovových a plastových krytov zaručuje dlhú životnosť telefónu. V porovnaní s androidovým modelom Desire Z som však mal pocit, že 7 Pro je na tom konštrukčne o úroveň nižšie. Prednú stranu tvorí veľký 3,6-palcový displej s trojicou dotykových tlačidiel (kedy sa už výrobcovia poučia a vrátia sa k používaniu hardvérových?). V spodnej časti pravej steny sa nachádza spúšť fotoaparátu, dvojité tlačidlo ovládania hlasitosti tentoraz hľadajte na ľavej strane. V jej spodnej časti je taktiež umiestnený aj nekrytý microUSB konektoru. Nemenej zaujímavá je i vrchná časť, ktorý obsahuje 3,5 mm jack a vypínacie tlačidlo. Ostáva už len zadná strana s kovovým krytom batérie, mriežkou reproduktora a päťmegapixelovým fotoaparátom s LED bleskom. Spomenúť musím i netradičný systém odnímania zadného krytu, ktorý ma mierne zaskočil. Pri prvom preskúmaní telefónu som si myslel, že pre prístup k batérii a SIM slotu bude potrebný skrutkovač. Neskôr som však prišiel na to, že treba najprv vysunúť hornú časť, čím sa odkryje malá ryha, ktorá slúži na odňatie zadného krytu.

je hlavným ťahúňom nového HTC 7 Pro. Na prvý pohľad udrie do očí prítomnosť až piatich riadkov, pričom prvý je numerický. Pre zadávanie čísel tak netreba stláčať Fn či Shift. Tento krok oceňujem. Okrem klasických písmen abecedy výrobca našiel miesto aj pre kurzorové šípky, dostatočne veľký enter a dvojicu mini diód, ktoré oznamujú aktiváciu Shiftu a funkcie Fn. Jednotlivé tlačidlá majú ideálny zdvih, tuhosť i odozvu, sú od seba dostatočne vzdialené a preto si dovolím tvrdiť, že HTC 7 Pro má jednu z najlepších QWERTY klávesníc s akými som sa dodnes stretol. Písanie je skutočne pohodlné, rýchle a problém mi nerobilo ani písanie dlhších mailov či poznámok.

Hlavným ovládacím prvkom je kapacitný 3,6-palcový SuperLCD

s jemným rozlíšením 480 x 800 bodov. Ten dopĺňa trojica dotykových tlačidiel umiestnených hneď pod displejom. Viditeľnosť displeja na slnku je celkom dobrá, pre jej zvýšenie môžete použiť pripravenú bielu tému. Písmo i fotografie na displeji sú jemné, farby sýte, no pri porovnaní so SuperAMOLED či iPhonovým RETINA displejom stráca technológia SuperLCD body. Mimo priamych porovnaní si však rozdiel príliš nevšimnete. Pochváliť musím i rýchle reakcie displeja. O svižnosť telefónu sa totiž stará gigaherzový procesor s pol gigabajtom pamäte RAM.

Aktuálne novinky s operačným systémom Windows Phone 7 sú softvérovo rovnako vybavené smartfóny, preto si popis rôznych funkcií vypožičiam z recenzie predchádzajúceho modelu HTC 7 Trophy.

Displej je možné rozsvietiť nielen vypínacím tlačidlom, ale aj stredovým tlačidlom Win. Oceňujem túto možnosť, nakoľko som na podobné odomykanie zvyknutý už z iPhonu. Stačí stlačiť stredové tlačidlo a urobiť krátky ťah prstom smerom nahor. Jedoduché a praktické. Domáca obrazovka pozostáva z viacerých políčok (tiles). Tie reprezentujú skratky k rôznym aplikáciám z hlavného menu či kontaktom. Skratku k webovej stránke či položke v nastaveniach nie je možné vytvoriť. Jednotlivé políčka majú vlastný rozmer, ktorý nie je možné meniť. Prispôsobiť si môžete iba ich usporiadanie a počet. Ja som na domácej obrazovke používal až 15 políčok. Niektoré políčka sú statické, iné zasa automaticky aktualizujú svoj obsah. Napríklad odkaz na vlastný profil Facebooku zobrazuje striedavo fotografiu a posledný status, políčko People animuje fotografie kontaktov, kalendár zobrazuje najbližšie udalosti, a podobne. Hlavné menu tvorí zoznam priečinkov (hubov) a aplikácií. Huby združujú aplikácie rovnakého alebo podobného zamerania. Vzhľad menu, ani jeho usporiadanie nie je možné meniť. Položky sú zoradené abecedne. V systéme sa nachádzajú štandardne dve farebné témy - čierna a biela. Na výber máte tiež jedenásť farieb, ktorými si môžete zmeniť vzhľad ikon a niektorých textov. Toľko k prispôsobeniu systému.

HTC sa snaží narozdiel od ostatných výrobcov do systému prispieť i vlastnými aplikáciami. Keďže nie je možné integrovať nadstavbu prostredie Sense, taiwanský výrobca pripravil aspoň aplikáciu (alebo skôr Hub) HTC Hub. Ide o akúsi alternatívu prostredia Sense s podobnou grafikou i možnosťami. HTC Hub je možné umiestniť aj na domácu obrazovku a mať tak k nemu rýchly prístup. HTC pripravilo tiež i Photo a Sound Enhancer na jednoduchú úpravu fotografií a zvuku.

Fotoaparát ponúka maximálne rozlíšenie päť megapixelov. Nechýba mu autofókus či LED blesk. Zaujímavosťou je možnosť spustiť fotoaparát (podržaním spúšte) aj pri zamknutom displeji. Aplikácia sa pritom spustí do troch sekúnd. Základné nastavenia umožňujú meniť scénické režimy, farebné efekty, rozlíšenie fotografie a aktivovať blesk. HTC 7 Pro dokáže nahrávať video v HD kvalite, teda v rozlíšení 1 280 x 720 bodov. Nastavenia sú rovnaké ako pri fotoaparáte. O prezeranie snímok a videí sa stará aplikácia Pictures, ktorá je prepojená s Facebookom. Aplikácia pozostáva z viacerých obrazoviek, medzi ktorými sa pohybujete horizontálnym ťahom prsta. Prvá obrazovka zobrazuje náhľad niekoľkých posledných snímok. Druhá zobrazuje posledné pridané fotografie od priateľov na Facebooku a tretia ponúka všetky snímky, zoradené podľa: all (všetky), date (podľa dátumu), favourite (obľúbené). V sekcii all nájdete aj albumy z vášho Facebook profilu. Fotografie je možné prezerať v režime na výšku a tiež aj na šírku displeja. Podporovaný je aj multitouch zoom, ktorý je mimochodom rovnako rýchly ako na iPhone.

Hudobný prehrávač zastrešuje Zune, ktorý bude známy najmä fanúšikom Microsoftu. Prehrávač dokáže vašu hudbu roztriediť podľa autorov, albumov, žánrov a skladieb. Zune ničím špeciálnym neprekvapí. Ponúka iba základné funkcie ako opakovanie, shuffle či označovanie skladieb ako obľúbených. Chýba ekvalizér či akékoľvek ďalšie prispôsobenie prehrávača. Počas prehrávania je zobrazený obal albumu a informácie o aktuálne prehrávanej skladbe. Prehrávač funguje aj minimalizovaný. Prekvapením je možnosť umiestniť si skratku na domácu obrazovku k obľúbeným skladbám či frekvencii rádia. Ako som už prezradil, súčasťou aplikácie Music & Videos je aj

s RDS a videoprehrávač bez podpory DivX. Veľkou nevýhodou prehrávača je, že doň bez nainštalovného počítačového programu Zune žiadnu hudbu nedostanete. Aplikácia je zbytočne zložitá a menšie problémy so synchronizáciou som mal i ja. Konkurenčný iTunes je oveľa jednoduchší a praktickejší.

Zabudovaná aplikácia Mapy pracuje v režime online a vlastne, funguje takmer rovnako ako konkurenčené Google Maps. Odporúčame preto zainvestovať do kvalitnejšej offline navigácie, ktorá vás sama navedie do cieľa. Zabudované GPS môžete taktiež využiť na geotagging či s aplikáciami ako Twitter, Foursquare a podobne.

HTC 7 Pro ponúka 512 MB pamäte RAM a 8 (alebo 16 - podľa verzie) gigabajtov úložného priestoru. Ten nie je možné rozšíriť pamäťovou kartou. V redakcii sme testovali 8 GB verziu, osobne by som však radšej zainvestoval do 16 GB verzie, nakoľko offline navigácia, HD videá a množstvo hudby môže zabrať pamäť raz-dva.

Celú prácu s telefonovaním zastrešuje aplikácia Phone. Tá pozostáva z histórie hovorov, numerickej klávesnice a podaplikácie People. Nevýhodou oproti starším operačným systémom Windows Mobile je, že numerická klávesnica nedokáže inteligentne vyhľadávať v telefónnom zozname. Samotná aplikácia

pozostáva z dvoch obrazoviek - telefónneho zoznamu a Facebooku (ak sa prihlásite). Ten zobrazuje posledné statusy, ktoré je možné priamo komentovať či "likeovať". Facebook je taktiež priamo prepojený aj s kontaktami. Ak telefón nájde zhodu v mene, kontaktu priradí fotografiu a umožní prístup k statusom a správam. Telefónny zoznam nie je možné akokoľvek prispôsobiť. Mená sú zoradené štandardne podľa abecedy. Vyhľadávanie funguje v menách i priezviskách. Vo firmách nie je možné vyhľadávať. Čudný ťah zo strany Microsoftu, nakoľko práve používatelia Windowsu patria medzi pracovníkov rôznych firiem. Profily v novom Windows Phone 7 chýbajú, prítomný je iba tichý/vibračný. Škoda, že ani ten sa nedá časovať. Hlasitosť vyzváňania však môžete jednoducho meniť aj pri zamknutom displeji.

TIP: Pre bezplatnú online synchronizáciu kontaktov (pre Android, Symbian, Windows Phone...) odporúčame Google Sync. Často stačí priamo z mobilu navštíviť m.google.com/sync. Prenos kontaktov z jedného zariadenia do druhého (aj s iným OS) uskutočníte ľahko práve podľa cez Google Sync. Pri starých návodoch sa často uvádza tvar e-mailu ...@googlemail.com, ale vy pri nastavovaní používajte ...@gmail.com. Na synchronizáciu kalendára, kontaktov a e-mailov so službami Google stačí v smartfónoch nastaviť Exchange Server (meno a heslo z vášho Gmailu, doména m.google.com). Jednoduché a účinné aj na prenos týchto údajov z jedného OS na iný.

Textové a multimediálne správy využívajú rovnakú aplikáciu. Prijaté správy sú zobrazené v konverzáciách. Iný typ zobrazenia nie je prítomný. Na písanie správ je možné využiť softvérovú i hardvérovú QWERTY klávesnicu. Písanie je pohodlné a rýchle. Po vložení akéhokoľvek súboru sa správa automaticky zmení na multimediálnu. Manuálna zmena nie je možná. Nastavenia umožňujú iba (de)aktivovať doručenky.

E-mailový

si zaslúži pochvalu. Je prehľadný, rýchly a dokáže bezchybne pracovať s prílohami. Podporované sú protokoly POP3, IMAP a SMTP, nechýba však ani Exchange. Jednotlivé e-maily sú zobrazované trojriadkovo - veľkými písmenami odosielateľ a malými náhľad správy. Na obrazovku sa tak zmestí iba 5 prijatých správ. Nastavenia takmer úplne chýbajú, umožňujú iba meniť podpis a synchronizáciu. Správy je možné sťahovať každých 15 minút, no podporovaný je aj Push mail. HTC 7 Pro si s obrázkami a dokumentami poradí hravo aj vďaka prepracovanej Microsoft Office. Vďaka tomu máte po ruke pohodlný mobilný One Note, Word, Excel i PowerPoint. Dôležitou súčasťou je aj služba SharePoint, ktorá umožňuje vzdialené zdieľanie dokumentov. Zložitejšie je to s dokumentami vo formáte PDF. Pri pokuse o otvorenie PDF prílohy vás telefón automaticky vyzve na stiahnutie príslušnej aplikácie z Marketu. Rovnako je to aj s YouTube videami. Našťastie je aplikácia na prezeranie bezplatná.

Internetový

zastupuje dobre známa aplikácia Internet Explorer. Prehliadač je rýchly, pohodlný a stránky zobrazuje výborne. Dokáže pracovať s viacerými oknami naraz, pričom ani pri piatich otvorených weboch som nebadal spomalenie. Vďaka akcelerometru dokáže zobrazovať stránky v režime na výšku i na šírku displeja. Neduhom je možnosť zadávať adresu stránky iba v režime na výšku. Ďalšou nevýhodou je absencia Flashu, ktorú by sme však mohli odpustiť. Naopak, neodpustiteľným je nemožnosť prehrávať videá na stránkach. Na YouTube v Internet Exploreri tak môžete rovno zabudnúť. Odporúčame preto nainštalovať bezplatnú Operu Mobile alebo YouTube klienta. Pripojenie na internet zabezpečuje celá škála technológií - od GPRS až po HSDPA (do 7,2 Mbps) a HSUPA (do 2 Mbps). Nechýba ani populárne Wi-Fi. Na spojenie s počítačom využijete microUSB konektor (bez podpory mass storage), na Bluetooth zabudnite. Ten totiž nie je určený na posielanie súborov.

Budení môže byť viacero. Každému budíku môžete nastaviť vlastný čas, dni opakovania, tón budenia a názov. Rádiom vás 7 Pro bohužiaľ nezobudí. Jednou z dôležitých súčastí systému Windows Mobile (Phone) je už dlhé roky práve kalendár. Ponúka denný a mesačný náhľad udalostí, pričom práve v mesačnom chýba informačný riadok s aktuálnymi záznamami. Kalendár je prepojený s políčkom na domácej obrazovke i so zamknutou obrazovkou. Zobrazená je vždy iba najbližšia udalosť. Aplikácia umožňuje zobrazenie viacerých kalendárov (napríklad Live, Google, Facebook, a pod.), ktoré si môžete farebne odlíšiť. Súčasťou kancelárskej výbavy je i pohodlná kalkulačka s vedeckými funkciami a pamäťou. Klasická výbava ako poznámky, stopky, konvertor, diktafón či svetový čas úplne chýbajú.

Zaujímavosťou je multitasking. Ten v klasickom prevedení chýba, no niektoré aplikácie dokážu skutočne bežať na pozadí. Jednou z mála aplikácií, ktoré fungujú aj minimalizované je e-mailový klient, hudobný prehrávač či Facebook aplikácia. Ostatné aplikácie sa dajú iba "zastaviť". Keď pri chode aplikácie stlačíte tlačidlo s logom Windows (prostredné), aplikácia sa zastaví na jednom bode a po opätovnom otvorení sa vrátite k bodu, kde ste aplikáciu vypli. Napríklad: prezerám si podstránku Fony.sk, no potrebujem napísať SMS. Stlačím tlačidlo Windows, napíšem a odošlem SMS správu, otvorím Internet Explorer a automaticky som opäť na podstránke, na ktorej som skončil. Aspoň čiastočná náhrada multitaskingu zo strany Microsoftu.

Pre hranie a sťahovanie hier v aplikácii Games je nutné vytvoriť si Windows Live konto. Po nastavení regiónu na UK beží sťahovanie hier bez najmenších problémov. Tie sa zobrazujú v aplikácii Games. Prepojenie so službou Xbox Live je zatiaľ iba hudbou budúcnosti, no tento nápad vyzerá sľubne. Windows Phone 7 by sa tak mohol stať zaujímavou konkurenciou pre iPhone a jeho ponuku hier v AppStore.

Batéria s kapacitou 1 500 mAh poteší. Výdrž pri bežnom využívaní funkcií smartfónu sa pohybuje okolo dvoch dní. Pri častejšom využívaní Wi-Fi počítajte s výdržou do 24 hodín.

Výhody:

- kvalitná klávesnica,

- e-mailový klient,

- silná batéria,

- rýchle reakcie,

Nevýhody:

- netradičný vysúvací mechanizmus,

- niektoré chyby operačného systému,

- absencia profilov,

- softvérové ovládacie tlačidlá.

Orientačná cena: 476 € (epicentrum.sk)

Záver

HTC 7 Pro je chýbajúcim článkom na trhu. Ako jediný mobil s Windows Phone 7 totiž ponúka kombináciu dotykového displeja a hardvérovej QWERTY klávesnice. Ide o slušne vybavené zariadenie s výbornou hardvérovou výbavou, no nedoladeným operačným systémom. Celkovo však hodnotím HTC 7 Pro pozitívne. Pre hovorí skvelá klávesnica, kvalitná konštrukcia, skvelá výbava či silná batéria. Niektorým používateľom však môže vadiť netradičný vysúvací mechanizmus či hrúbka telefónu dosahujúca 16 milimetrov.

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Aparáty s Windows mobile

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 15.03.2011 - 23:23

RVM: 16mm hrubka ? Ked su na trhu mobily rovnakej konstrukcie, ktore maju menej ako 14 ?

anonymous11.10.2010 - 19:31 Trvalý odkaz

NortySP: noo ako fakt tie 2 mm ved to je strasne...kto to ma vlacit so sebou take hrube :D treba aby mali maximalne 0.5 mm aby sa dali ohnut ako papier a skrcit do vvrecka :D ubohe ked uz nemas co kritizovat tak kritizujes smiesne 2 mm hrubky navyse :D

anonymous11.10.2010 - 19:42 Trvalý odkaz

RVM: Ale ved ja len podpichujem ;) Nedavno, ked vysla lacna Nokia C6, tak mnohi kritizovali ze je moc hruba, a pritom je len o trochu hrubsia ako tento high end od HTC :)

anonymous17.10.2010 - 19:25 Trvalý odkaz

KRTKO333: AKO SI TO PREDSTAVUJU? to bude FAIL ! či? srandisti :D
Neobsahuje/nepodporuje: minimalizácia aplikácií, multitasking.

Celá diskusia 18 príspevkov