HTC 7 Mozart

PRVÝ KONTAKT so smartfónom Windows phone 7 s 8 Mpix fotoaparátom s xenónovým bleskom a zaostrovaním videa aj počas záznamu, plnou výbavou, FM rádiom a digitálnym vylepšením zvuku.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická s dotykovým displejom,

OS: Windows Phone 7,

procesor: 1 GHz, Qualcomm Snapdragon QSD8250

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA + HSUPA,

rozmery: 119 x 60 x 12 mm,

hmotnosť: 130 gramov (zistená: 126 g),

displej: aktívny, dotykový (kapacitný), 16 777 216 farieb, 480 x 800 b., uhlopriečka 3,7'' (94 mm), aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 8 Mpix, xenónový blesk, autofókus, záznam videí (1280 x 720 b.),

pamäť: 576 MB RAM + 512 MB ROM + 8 GB,

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA, HSUPA,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.1 + EDR, kábel (microUSB), mass storage, Wi-Fi (802.11b/g/n),

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack, FM rádio (s RDS a RT),

ostatné 1: internetový prehliadač,

ostatné 2: prehliadač dokumentov, GPS, akcelerometer, Dolby Mobile, SRS surround sound,

batéria: Li-Ion, 1 300 mAh,

výdrž: ???

SAR: 0,74 W/kg (zdroj, norma 2 W/kg)

cena a dostupnosť: neoficiálne už v predaji za asi 460 eur

Neobsahuje/nepodporuje:

LED blesk (na trvalé prisvietenie), pamäťové karty, minimalizácia aplikácií, plnohodnotný multitasking,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálny,

Obsah balenia:

mobil, nabíjačka, USB kábel, stereo slúchadlá, potrebné dokumenty.

Mozart príjemne prekvapí dizajnom aj spracovaním. Nie je to už taká nuda ako iné windows-fóny. Okrem kvalitného vyhotovenia poteší mechanická spúšť fotoaparátu v pravej bočnej stene (podmienka každého WP7 mobilu). Odblokovanie a zamknutie displeja však uskutočňujete výhradne vypínacím tlačidlom v hornej stene, a to považujem za nedostatok. Tento jav naznačuje aj trojica tradičných dotykových tlačidiel pod displejom. Dotykové ovládače totiž v kľudovom stave nikdy, pochopiteľne, displej nerozsvietia. Po odomknutí podržaním stredného z nich aktivujete šikovné hlasové ovládanie. Reakcie úžasného displeja sú bleskové, to je tradičná vlastnosť Windows Phone 7. Tvarovaním je Mozart určený pravákom, ľavák bude mať ovládanie hlasitosti palcom mimoriadne ťažké.

Krátke video GSMArena.com:

Systém opisovať veľmi nebudem. Neprišiel som mu doteraz na chuť, a očividne nie som sám (podiel tohto OS medzi predanými smartfónmi v štvrtom kvartáli 2010 medziročne klesol zo 7,2 % na iba 3,2 %). Jeho základnou vlastnosťou je jednoduchosť, ale či si dokáže slovenskú kreditnú kartu registrovať v Marketplace aj laik, ktorý práve takýto jednoduchý telefón uprednostní, je otázne. To isté platí pre import hudby z PC do mobilu. Na program Zune som v mojom okolí počul neraz kritické názory. Skrátka, systém je to rýchly, jednoduchý, s minimom nastavení, ale niektoré činnosti, paradoxne, zaváňajú prílišnou komplikovanosťou a na slovenskú lokalizáciu si tiež musíme ešte chvíľu počkať. A zabudnite na pamäťové karty!

Kvalita zvuku testovaná na slúchadlách AKG K24P ukázala porovnateľný zvuk s Galaxy S a neporovnateľne lepší než mix tónov vychádzajúci z audio konektora LG Optimus One. Základom sú, pochopiteľne, dobré slúchadlá. Bez nich sa nezaobídete. To čudo do uší, ktoré sa nachádza v balení, nie je vhodné snáď ani na počúvanie hudby po ceste do práce. S dobrými slúchadlami sa však môžete tešiť aj na relatívne pekný zvuk. Prekvapením je kvalita hlasného reproduktora (hĺbky slabé, ale celkovo veľmi fajn). Mozart obsahuje aplikáciu Sound Enhancer, ktorá obsahuje ekvalizér s množstvom mimoriadne vydarených nastavení (ale bez možnosti vlastného), alebo Dolby Mobile a SRS Enhancement. Všetky tieto funkcie výrazne deformujú zvuk, takže nie sú veľmi určené pre náročných poslucháčov hudby. Pre video môžete Dolby Mobile alebo SRS Enhancement zapnúť samostatne. To sa mi celkom pozdáva.

Program Zune mi prekvapivo nerobil nijaké problémy. Nainštaloval som ho, pripojil Mozarta k PC klasickým USB káblom, program telefón hneď rozpoznal, a tak som doň mohol ládovať hudbu. DivX nepozná, takže som sa na videá radšej vykašľal.

Fotoaparát milo prekvapí zaostrovaním na veľmi blízke predmety (makro) a dávkovaním xenónového blesku aj pri fotografovaní objektov desať - dvadsať centimetrov pred objektívom. Xenónový blesk občas snímku prepáli, záleží aj od fotografovaného materiálu - odlesky a odrazy budú vždy pre blesky problém. LED blesk vhodný na prisvetlenie videa tomuto elektronickému Mozartovi chýba, hoci v nastaveniach videa môžete funkciu prisvetlenie zapnúť. V skutočnosti sa však nemá čo aktivovať. Najväčším prekvapením je plynulé automatické zaostrovanie videa počas záznamu, nielen na jeho začiatku.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 16 MB, MPEG4; obraz: 1280 x 720 b., 24 fps; zvuk: AAC, stereo; celkovo: 60 MB / min.)

Mnohých poteší Photo Enhancer, jednoduchá aplikácia zrejme na báze Photoshopu do mobilu, ktorá jednoduchým dotykom preženie fotografiu kombináciou filtrov.

Výhody:

- spracovanie,

- fotoaparát s xenónovým bleskom,

- zaostrovanie obrazu počas záznamu videa.

Nevýhody:

- množstvo nedostatkov operačného systému,

- chýba slovenská lokalizácia a slovenský obchod s aplikáciami,

- nekvalitné slúchadlá v balení.

Orientačná cena: 460 € (epicentrum.sk)

Verdikt

Ak viete, prečo chcete Windows Phone 7, odskúšali ste si tento systém u známeho či v obchode, a hľadáte mobil s dobrým prehrávačom hudby a fotoaparátom na všestranné použitie (xenónový blesk, preostrovanie videa počas záznamu...), bude Mozart vašim dobrým spoločníkom. Ak vás odrádza anglické menu, absencia pamäťových kariet či minimum nastavení systému, od Windows Phone 7 dajte zatiaľ ruky preč.

Diskusia k článku:

anonymous11.10.2010 - 18:28 Trvalý odkaz

mnam : tak tento bude moj 8).... len ta baterka

anonymous11.10.2010 - 18:48 Trvalý odkaz

Shepard: bojim sa, ze ziaden s tychto telefonov nepojde s cenou pod 450-500Eur. Mohlo by byt nieco aj okolo 300-330 ecok. Ale velmi nedufam...

anonymous11.10.2010 - 18:58 Trvalý odkaz

Tomáš: nema AMOLED fuuuj... je tam tolko čiernej (software) že každý fon s WP 7 by mal mať povinne AMOLED už len kôli výdrži. inač z toho názvu by som čakal že aspon stereo rep. ale čo už

anonymous11.10.2010 - 19:11 Trvalý odkaz

RVM: multimedialny mobil s 8 GB pamate bez moznosti rozsirenia... lol

Celá diskusia 44 príspevkov