Poradňa: Ako na YouTube nahrám video v čo najvyššej kvalite?

Pavlovi sa zdá, že jeho mobil nahráva videá na YouTube v zhoršenej kvalite. Odporúčame mu skontrolovať nastavenia aplikácie alebo využiť upload cez počítač a rozhranie v prehliadači.

Víkendová poradňa je seriál článkov na Fony.sk, v ktorom sa snažíme pomáhať vám, našim čitateľom. Každú sobotu siahneme do pošty zaslanej na redakcia@fony.sk alebo náš Facebook.

Dnes skúsime poradiť Pavlovi: Dobrý deň, smiem sa spýtať, akým spôsobom uploadujete videá na YouTube bez toho, aby došlo k degradácii kvality záznamu? Zvlášť ma zaujímajú videá zhotovené priamo testovanými telefónmi, pretože ja keď nahrám video pomocou iPhone SE a uploadnem ho na YouTube, tak príde k nemalému poklesu kvality. Je tak znateľný rozdiel medzi kvalitou rovnakého videa pri prehrávaní v PC a na YouTube.''

Predpokladáme, že Pavol nahráva video priamo z mobilu cez aplikáciu YouTube. V tom prípade by mal zamieriť do jej nastavení, položky Všeobecné a karty Kvalita nahrávania.

Tu sa musí uistiť, že používa čo najvyššiu kvalitu, respektíve rozlíšenie. Pri iPhone je maximom 1080p, Android ponúka aj voľbu ''Pôvodné''.

Zdá sa teda, že minimálne na zariadeniach s iOS Google dáta šetrí, aj keď si to používateľ nepraje. Ak chcete mať istotu, že kvalita nahrávaného obsahu bude naozaj čo najvyššia, skúste video poslať do počítača a nahrať cez klasické webové rozhranie na YouTube.com.

Ak video renderujete v počítači, skúste dodržať odporúčaný formát. Čas spracovnia vášho videa bude kratší a zverejní sa rýchlejšie. Zvýši sa tiež kvalita obrazu.

YouTube odporúča kontajner vo formáte MP4 a kodek H.264, vypnúť prekladanie riadkov a nastaviť variabilný dátový tok.

Napadá nám však aj iná možnosť. Možno, že Pavel video nahral v dostatočnej kvalite. Nežiadúce orezanie môže nastávať až pri prehrávaní.

V nastaveniach si treba všimnúť prepínač ''Prehrať HD iba cez Wi-Fi''. V redakcii sa navyše domnievame, že mobilná aplikácia nemusí s maximálnou kvalitou pracovať ani pri jeho vypnutí, respektíve pripojení na Wi-Fi.

Možno preferuje plynulé prehrávanie a maximálnu kvalitu si užijete iba pri prehrávaní na počítači. Aké sú vaše skúsenosti?

Nezabudnite, že budúci týždeň môžeme poradiť aj vám. Stačí, ak vašu otázku pošlete na e-mail redakcia@fony.sk s predmetom správy "Poradňa". Všetky časti tohto seriálu si môžete prečítať cez tento odkaz.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu