Lenovo Yoga Book - vždy máte na výber

Recenzia 10,1'' viacrežimového tabletu s otočnou konštrukciou, inovatívnou Halo klávesnicou, dotykovým perom a OS Android.

Lenovo definovalo kategóriu konvertibilných notebookov radom Yoga. Nový Yoga Book pokračuje v odkaze svojich predchodcov a prináša prepracovaný mechanizmus otáčania. Novinkou je dotyková plocha, ktorá môže slúžiť ako plnohodnotná klávesnica alebo plocha, ktorá prevedie rukou písaný text alebo nakreslený obrázok do digitalizovanej podoby, ktorú uvidíte na displeji tabletu. Nechýba možnosť použitia dotykového pera a pri kúpe máte na výber, či chcete tablet s operačným systémom Android alebo Windows 10. Vybrať si môžete nielen operačný systém, ale aj spôsob zadávania poznámok - na klávesnici, alebo pomocou pera.

ikona

Lenovo Yoga Book (YB1-X90F) (základné info)Tenké a ľahké zariadenie typu 2 v 1 s inovatívnou halo klávesnicou, dotykovým perom, 360° otočnou konštrukciou, 10,1'' Full HD displejom, OS Android alebo Windows 10, procesorom Intel Atom X5, 4 GB RAM a 8500 mAh batériou.

Balenie Yoga Book je prekvapivo bohaté. Bežné príslušenstvo, akým je nabíjačka, dokumentácia a špendlík pre otvorenie slotu SIM a microSD karty, dopĺňajú poznámkový blok a pero s vymeniteľnými hrotmi.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Spracovanie Yoga Book je na jednotku. Konštrukcia je vytvorená zo zliatiny hliníka a horčíka. Na ľavej strane sa nachádza jediný USB port v podobe microUSB, LED indikátor nabíjania, slot pre nanoSIM a microSD kartu (prítomnosť LTE modemu záleží od modelu), microHDMI a reproduktor. Druhá strana ponúkne vypínač, druhý reproduktor, ovládač hlasitosti a 3,5 mm konektor pre slúchadlá.

Keď Yoga Book otvoríme ako notebook, spodnú časť tvorí čierna plocha s Halo klávesnicou a touchpadom. Nechýba tu ani hlavná 8-megapixelová kamera či tlačidlo s ikonou pera. Hornú časť otvoreného Yoga Book tvorí 10.1" displej s rozlíšením 1920 x 1200 pixelov. Nad displejom nájdeme prednú kameru s rozlíšením iba 2,1 Mpix a horná strana obsahuje dva mikrofóny.

Konektivitu Yoga Book hodnotím ako dostatočnú len v prípade modelu s OS Android. Pri Windows verzii mi jeden microUSB port príde ako nevyhnutné minimum, s ktorým bude obtiažne pripájať akékoľvek príslušenstvo. Mrzí na najmä absencia USB-C, ktoré by mohlo slúžiť na nabíjanie, prenos videa aj obrazu.

Kĺb, ktorý spája displej a dotykovú plochu Yoga Book je inšpirovaný hodinkami a stretnúť sme sa s ním mohli už pri predchádzajúcich výrobkoch Lenovo Yoga. V režime notebooku sa displej pri dotyku hýbe v akceptovateľnej miere a nemá tendenciu prevážiť celé zariadenie. Ak by ste tak chceli spraviť, budete musieť na displej vyvinúť väčšiu a najmä kontinuálnu silu, no ani v takom prípade sa Yoga Book len ta ľahko neprevrhne na chrbát. Tablet je teda výborne vyvážený a kĺb si odvádza svoju robotu excelentne.

Konštrukcia Yoga Book má však aj zopár negatív, o ktorých by mal potenciálny zákazník vedieť. Hrany oboch časí sú skosené a pri zatvorení vytvárajú "V". Nie však natoľko, aby sa tento mini notebook ľahko otváral. Niekedy si pri otváraní treba pomôcť nechtom. Keď zariadenie dáme do plochy tabletu, kovový kĺb je na spodnej strane a tlačí do ruky.

Yoga Book dokáže vďaka rovným bokom stáť aj vertikálne. Vtedy si však treba dať pozor na tlačidlá hlasitosti a napájania naboku. Pri rôznych režimoch a stláčaní Yoga Book sa mi často stávalo, že som si tlačidlo napájania a ovládania hlasitosti mýlil navzájom. Preto by bolo vhodné, keby tlačidlo napájania malo textúru, čím by sa ľahšie odlíšilo. Zaujímavou vlastnosťou je automatická zmena funkcie tlačidiel hlasitosti podľa orientácie zariadenia.

Oproti iným tabletom je tento model od Lenova so svojou hmotnosťou 689 gramov výrazne ťažší, no keď k nim pripočítame rôzne klávesnice, zrazu sa situácia zmení. Pre porovnanie, iPad Pro 9,7" váži 437 g, väčší iPad Pro 2,9" má hmotnosť 713 g a Samsung Galaxy Tab A 10.1" (2016) zase 525 g.

Prejdime k najzaujímavejšiemu aspektu Yoga Book - dotykovej ploche a klávesnici Halo. Dotyková časť Creative Pad podporuje 2048 úrovní tlaku vďaka technológii Wacom Feel. Pero Real Pen dodávané v balení váži 16 g, 11 g bez krytu, a na fungovanie nepotrebuje batériu. Moje dojmy z dotykovej plochy i pera sú veľmi dobré. Páči sa mi rýchla odozva, presné trackovanie pohybu a reagovanie na zmenu tlaku pera.

Pre aktivovanie Creative Pad pri vypnutom displeji stačí stlačiť ikonku pera na klávesnici a Yoga Book zaznamená vaše výtvory či poznámky, aj keď bol displej vypnutý. Creative Pad sa mi osvedčil pri písaní poznámok, preto si svoje uplatnenie určite nájde. Pero dokáže ovládať aj dotykový displej, no tu sa nedá hovoriť o rýchlej odozve či rôznych úrovniach tlaku. Ja som dokonca Yoga Book používal nevedomky deň bez tejto funkcie, až kým som neprišiel na to, že túto funkciu treba v nastaveniach nájsť pod názvom AnyPen a následne zapnúť.

Pero ponúkne aj ďalšiu zaujímavú vlastnosť - možnosť vymeniť plastový hrot za bežnú tuhu do pera. V balení sú tri a písať s nimi môžete úplne ako s normálnym perom. Výmena pera za stylus je však krkolomná až komická. Výmena tuhy a plastového hrotu prebieha pomocou vrchnáku z pera, do ktorého jeden z hrotov zatlačíte, nahnete a vytiahnete. Lepším riešením by bolo obojstranné pero, pri ktorom by používateľ nemusel hroty vymieňať.

Aby to však bolo zaujímavejšie, v balení nájdete aj poznámkový blok. Môžete ho používať ako bežný zošit, no akonáhle ho položíte na Creative Pad a zapnete funkciu písania, všetky vaše poznámky zapísané do poznámkového bloku za zároveň zobrazia na displeji tabletu. Keď sa vám poznámkový blok minie, nie je problém použiť bežný zošiť či papier. Yoga Book zaznamená vaše poznámky či kresby aj cez desiatky strán papiera.

Za toto má odo mňa Lenovo veľký palec hore. Za malý nedostatok pokladám nemožnosť akokoľvek pripevniť pero k telu Yoga Book. Môžete skúsiť aspoň pohľadať magnetické prvky na tele zariadenia, ktoré priťahujú kovovú sponu stylusu.

Druhou funkciou čiernej dotykovej plochy je Halo Keyboard. Vďaka podsvieteniu sa na čiernej ploche zobrazia biele klávesy. Tie majú dobré rozloženie, veľkosť a na výber je QWERTZ alebo QWERTY klávesnica. Nechýbajú ani multimediálne klávesy pre ovládanie hlasitosti či jasu. V nastaveniach je možné upraviť podsvietenie, intenzitu vibrácií alebo zvuk klávesov.

Pod klávesnicou sa nachádza aj touchpad, ktorý síce funguje, no na Androide jeho využiteľnosť nie je veľká. Moje dojmy z klávesnice sú dobré. Neponúkne síce hmatateľnú odozvu membránových alebo mechanických klávesníc, no vibrácie dokážu aspoň trochu simulovať pocit stlačenia. Na rozloženie sa dá zvyknúť a časom budete robiť pri písaní menej chýb.

Za nedostatok pokladám klávesnicu TouchPal. Tá by podľa výrobcu mala zrýchliť písanie a učiť sa zvykom používateľa. Na prezentačnom videu to funguje pekne, moje skúsenosti však také ružové neboli. Priznávam, že pri pomalom písaní môže byť TouchPal užitočný a návrhy slov zodpovedajú písanému textu. Nútená autokorekcia však kazí celkový dojem a pri rýchlom písaní zistíte, že ste napísali niečo úplne iné, než ste naklikali do klávesnice. Pokiaľ teda píšete pomaly, návrhy slov na displeji vám pomôžu pri písaní, TouchPal má pre vás význam. Ostatným odporúčam zmeniť metódu vstupu na inú klávesnicu, napríklad Gboard.

10.1" displej ponúkne dostatočne jemné rozlíšenie 1920 x 1200 pixelov. Pozorovacie uhly sú vďaka IPS technológii výborné a priam žiaduce pri zariadení typu 2 v 1. Neprekážali mi ani širšie rámčeky okolo displeja, ktoré dobre poslúžia ako záchytný bod pre palce, keď Yoga Book držíte v jednej ruke.

Yoga Book sa môže pýšiť aj technológiou Dolby Atmos, ktorá výrazne zlepšuje kvalitu reprodukcie zvuku zo stereo reproduktorov. Rozdiel medzi zvukom pred a po zapnutí tejto funkcie je priepastný. Až by človek povedal, že v normálnom režime zariadenie tlmí využitie reproduktorov, aby Dolby Atmos pôsobil ako zázračná technológia.

Samotný tablet je vybavený veľmi ľahkou nadstavbou, ktorá sa od čistého Androidu líši iba pridanými funkciami pre Creative Pad a Halo Keyboard. Upravený bol tiež multitasking a pridaný bol režim aplikácie v okne. Ten umožní niektoré aplikácie zmenšiť. Nápad je to výborný, avšak realizácia slabá.

Prvým problémom je, že nie všetky aplikácie tento režim podporujú. Rozmery zmenšenej aplikácie sa nedajú zmeniť, čo je tiež na škodu. Pokiaľ Yoga Book dostane update na Android Marshmallow, správa viacerých okien bude určite fungovať lepšie.

Yoga Book disponuje dvomi kamerami. Na dotykovej ploche vedľa ikonky pera nájdeme 8-megapixelovú kameru. Tá má slúžiť ako hlavný fotoaparát. Ponúkne Full HD video s priemernou kvalitou. To isté platí aj pre fotografie. Pozícia tejto kamery ju predurčuje k používaniu iba v jednom režime - keď je Yoga Book maximálne roztvorený a displej a klávesnica sa dotýkajú chrbtami. Pri notebookovom režime kamera smeruje na váš nos, čo ju robí nepoužiteľnou pre videohovory. Použiť by sa dala v režime stojan, no vtedy bude obrazovka otočená od vás.

Predná kamera, ktorá je umiestnená nad displejom, slúži práve pre tieto prípady. Zamrzí preto jej veľmi nízke rozlíšenie iba 2,1 Mpix. Osobne by som očakával rozlíšenie aspoň 5 megapixelov. Situáciu zachraňuje aspoň Full HD video, no aj tu je kvalita priemerná. Fotoaparáty Yoga Book poslúžia na videohovory, v ostatných prípadoch radšej použite váš smartfón.

8500 mAh batéria zabezpečí dobrú výdrž, ktorá veľmi závisí od používania. Yoga Book zvládne náročný deň v škole, kedy si študent celý deň píše poznámky. Pokiaľ však budete Yoga Book používať iba večer po práci, vydrží vám aj tri dni. Zvyčajne som sa dostal na sedem až osem hodín zapnutého displeja, čo je veľmi solídna hodnota. Veľká batéria však prináša aj veľmi dlhé nabíjanie. Pri Yoga Book hovoríme o troch hodinách, tu sú namerané hodnoty:

- 5 min = 6 %

- 10 min = 10 %

- 15 min = 15%

- 30 min = 28 %

- 60 min = 52 %

- 90 min = 76 %

- 120 min = 93 %

- 186 min = 100 %

Zaujímavé je, že posledných 10 % sa nabíja hodinu, čo predstavuje tretinu času z celého nabíjania. Quick Charge 3.0 nabíjačka tu žiaľ nepomôže, nakoľko Yoga Book je vybavený procesorom Intel, nie Snapdragon. Efekt pri nabíjaní QC 3.0 nabíjačkou bol presne opačný, za 15 minút sa nabili iba 4 % batérie.

Výhody:

+ pero, Crative Pad a Halo klávesnica

+ pevná konštrukcia

+ pekný displej

+ zvuk reproduktorov po zapnutí Dolby Atmos

+ výdrž batérie

+ rýchla nadstavba

Nevýhody:

- málo portov (obzvlášť pri Windows verzii)

- vyššia hmotnosť (netreba však zabúdať, že tablet už je aj s klávesnicou)

- TouchPal

- chýba miesto pre uchytenie stylusu

- slabšie fotoaparáty a ich umiestnenie

Orientačná cena: 540 €

Záver

Lenovo Yoga Book prináša na trh tabletov čerstvý vietor. Vstavaná Halo klávesnica a dotyková plocha Creative Pad sú naozaj nevídané. Dotykový stylus, ktorý môže slúžiť aj ako normálne pero, funguje výborne. Yoga Book môže byť vďaka tomu výborným pomocníkom do školy či pomôckou pre kreatívnych ľudí. Pred kúpou však odporúčam dobre zvážiť, či budete tieto funkcie využívať. Ich prítomnosť robí Yoga Book ťažším, čo pri bežnom tabletovom režime nie je príjemné. Taktiež odporúčam voliť model s OS Android, či už kvôli výkonu, jednoduchému ovládaniu alebo konektivite.

Videorecenzia

Diskusia k článku:

Začať diskusiu