Samsung Galaxy Tab S3 - štyri repro, dva foťáky, jedno pero

Recenzia desaťpalcového tabletu s OS Android, rozlíšením 2048 x 1535 bodov, štvoricou reproduktorov a dotykovým perom S Pen v balení.

Medzi tabletmi sa objavuje stále viac zariadení, na ktorých beží plnohodnotný operačný systém Windows. No Samsung verí aj svojej sérii Galaxy Tab s Androidom. Tá má byť ešte stále ľahšia, tenšia, pohodlnejšie ovládateľná a s dlhšou výdržou.

Kedže ale takto veľké zariadenie musí ponúknuť niečo navyše, najnovší Galaxy Tab S3 vsádza na dotykové pero, stereo reproduktory a fyzicky pripojiteľnú klávesnicu.

ikona

Základné info: Samsung Galaxy Tab S3Tablet s 9,7-palcovým Super AMOLED displejom ponúka stereo reproduktory vyladené spoločnosťou AKG. Má 4 GB RAM, 13 Mpix fotoaparát a 6000 mAh batériu. Pero S Pen bude priamo v balení. (živé fotografie)

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Z krabice vyberám 9,7-palcový tablet a dotykové pero S Pen. To je výrazne hrubšie než pero dodávané k smartfónu Galaxy Note. V ruke je teda skoro rovnako pohodlné ako obyčajná ceruzka, ale do tela tabletu ho nie je kam zasunúť.

Pri každodennom nosení do práce alebo školy by som sa bál, že ho stratím. Veď vieme, ako to býva s kancelárskymi potrebami. Slučku pre uchytenie pera má aspoň pripojiteľná QWERTY klávesnica. Tá bude dostupná ako voliteľné príslušenstvo za príplatok a pri testovaní sme ju k dispozícii nemali. S Pen dostane každý.

Vo vlaku či na stole môžete pero prichytiť k tabletu vďaka magnetickej sile v časti pre uchytenie klávesnice (ľavá bočná stena v polohe na výšku).

Galaxy Tab S3 je veľmi tenký a ľahký. Nosil som ho v samostatnom vrecku tašky na notebook, ktoré sú na tento rozmer väčšinou pripravené. Často aj s vnútrom z materiálu, ktorý čistí displej, prípadne sklenený chrbát od odtlačkov nečistôt.

Super AMOLED displej s 9,7-palcovou uhlopriečkou a jemným rozlíšením až 2048 x 1535 bodov má pre Samsung typicky výborný kontrast, pozorovacie uhly aj čitateľnosť na slnku. Škoda len, že ikony aplikácií z Google Play si s ním príliš nerozumejú a sú akési kostrbaté. Google by mal zmeniť pravidlá pre ich nahrávanie vývojármi.

Na obrazovke s takto vysokým rozlíšením poteší možnosť plynule zväčšovať či zmenšovať všetky ponuky a písmo. Deje sa to v nastaveniach, časti Zobrazenie a Lupa obrazovky.

Najnovšie mobily značky podporujú technológiu Always On, ktorá na zhasnutej obrazovke zobrazí aspoň aktuálny čas a zmeškané upozornenia. Tu Always On nie je, ale na tablete mi vôbec nechýba. Centrom pre prijímanie notifikácií bude pravdepodobne naďalej váš smartfón.

Inak je vpredu všetko, čo dobre poznáme. Dvojica podsvietených dotykových tlačidiel pre krok späť a otvorenie multitaskingu rozdelená hardvérovým tlačidlom domov. V ňom je integrovaná čítačka odtlačkov prstov. Na smartfónoch Galaxy A3 (2017) a A5 (2017) som ju kritizoval pre občasné ťažkosti s rozpoznaním prstov. Tu som žiadne problémy nemal. Zrejme preto, že tablet prirodzene držím inak než mobil.

Čítačka bude zaujímavým doplnkom, ak sa Tab S3 rozhodne používať celá rodina. Android 7 Nougat a grafická nadstavba Samsungu totiž podporujú prihlasovanie viacerých používateľov. Každý z nich môže úložisko zaplniť vlastnými aplikáciami a prispôsobiť si tapetu, zvuky a všetko ostatné. Používatelia si navzájom nevidia do cudzích aplikácií ani do ostatných častí vnútorného úložiska. K fotkám druhej osoby sa nedostanete ani cez prieskumník súborov, čo je veľký rozdiel oproti bežným počítačom s Windows.

Účty prepínate cez hornú sťahovaciu lištu alebo v rohu uzamykacej obrazovky. Najprv treba vybrať správnu osobu, až potom priložiť odtlačok, vložiť PIN či nakresliť ochranný vzor.

Uzamknutý tablet zobrazuje karty zmeškaných notifikácií a dve prispôsobiteľné skratky pre rýchle spustenie niektorej aplikácie. Napríklad telefónu alebo poznámok. Galaxy Tab S3 sa k nám totiž bude dovážať v LTE verzii s GPS a možnosťou vytáčať a prijímať klasické hovory. Slúchadlo nad displejom ale chýba, takže druhú stranu budete musieť počúvať cez hlasný reproduktor alebo pripojené Bluetooth handsfree. SIM karta sa vkladá do zásuvky v kovovom ráme. Na jej vybratie potrebujete špeciálnu ihlu alebo kancelársku sponu. Hneď vedľa je slot pre microSD kartu.

Horná lišta skrýva rýchle prepínače pre Wi-Fi, praktické zapnutie vibrácií alebo vypnutie zvukov, Bluetooth, letový režim alebo svietidlo. Úplne navrch Samsung umiestnil pole pre fulltextové vyhľadávanie v celom systéme.

Je tu posuvník pre ručnú reguláciu jasu displeja, tlačidlo Zabezpečeného priečinka alebo Modrý filter. Tak výrobca nazýva režim, kedy displej odfiltruje modré svetlo pre pohodlnejšie čítanie v noci a úplnej tme. Filter s prispôsobiteľnou intenzitou sa dá nastaviť na automatické zapínanie. Napríklad vždy po 22.00 hod.

Farby displeja zmeníte aj výberom niektorého z režimov obrazovky - AMOLED kino, AMOLED fotografia, Základný alebo Adaptívne zobrazenie. V tom poslednom sa dá prispôsobiť červená, zelená a modrá zložka zvlášť. Farby by tak mali vyhovovať každému.

Samsung Galaxy Tab S3 sa na svojom predstavení hlásil o pozornosť aj tvrdením, že obrazovka podporuje HDR. Teda video obsah so zobrazením ešte krajších farieb a vyšším dynamickým rozsahom. S jeho podporou to nakoniec príliš horúce nie je. Užijete si ho len pri sledovaní videí cez aplikáciu Amazon Prime Video.

Veľký displej je ideálny pre prácu s viacerými oknami naraz. Aplikácie, ktoré tento režim podporujú, majú v ponuke multitaskingu špeciálnu ikonu. Po jej stlačení sa obrazovka rozdelí na dve polovice. Prstom alebo dotykovým perom potom môžete rozdelenie v pomere 1:1 zmeniť.

Dve okná nie sú žiadnou novinkou. Tou je možnosť aplikáciu zmenšiť a používať v malom plávajúcom okne nad domácou obrazovkou alebo akoukoľvek inou aplikáciou. V praxi tak môžete sledovať film alebo surfovať na internete a v malom okne chatovať s priateľmi. Po návrate na domácu obrazovku sa okno zmenší do malej ikony príslušnej aplikácie.

Dve aplikácie vedľa seba fungujú výborne, zmenšenie do plávajúceho okna by potrebovalo ešte trochu práce a malo by byť intuitívnejšie. Myslím, že 4 GB operačná pamäť zvládne prácu s viac než jedným zmenšeným oknom, ktoré povoľuje výrobca. Alebo možno nie. Chrome mi v ňom vždy spadol a Facebook Messenger zmenšovanie nepodporuje vôbec.

V našom tablete s 32-gigabajtovým vnútorným úložiskom bolo po prvom zapnutí dostupných približne 22 GB voľného miesta.

Dotykové pero nepotrebuje žiadnu batériu, nikdy teda nebudete musieť riešiť jeho nabíjanie. To je veľká výhoda oproti konkurenčnému iPadu Pro a jeho Apple Pencil. S Pen má hrot so šírkou len 0,7 mm a rozpoznáva viac než 4000 rôznych úrovní prítlaku pri kreslení.

Jeho nastavenia majú samostatnú záložku v časti Pokročilé funkcie. Po priblížení hrotu niekoľko milimetrov nad displej sa zobrazí malý bod pre presnejšie mierenie. Takéto priblíženie a podržanie Samsung nazýva "bezdotykové". Ak necháte S Pen levitovať nad obrazovkou, môžete vidieť náhľad na obrázok v galérii alebo položky v kalendári.

Na pere nájdete jedno tlačidlo. Stlačte ho a môžete si začať robiť poznámky aj bez zapínania a odblokovania displeja. Kresby sa potom uložia do aplikácie Samsung Notes. Tá je centrom pre prácu s perom. Ponúka na výber niekoľko druhov štetcov a farieb. Displej pri kreslení rozpozná silu prítlaku a naopak, odfiltruje dlaň opretú o displej.

Do Samsung Notes uložíte screenshoty, respektíve ich perom vybrané časti, do ktorých si môžete ďalej kresliť. V internetovom prehliadači zas perom vyznačíte slová, ktoré má preložiť Google Translate.

Výrobca medzi aplikácie pridal vlastný výtvor PEN.UP, ktorý má byť sociálnou sieťou pre používateľov zdieľajúcich svoje elektronické kresby.

Tešilo ma, že S Penom môžem stláčať aj senzorové tlačidlá pod displejom a hardvérové stredové tlačidlo. Pero tak nemusíte púšťať z rúk prakticky vôbec. Pomerne rýchle bolo aj pri vyťukávaní slov na softvérovej klávesnici.

Tablety nepatria medzi zariadenia, pri ktorých kladieme veľký dôraz na kvalitu fotoaparátov. Galaxy Tab S3 a jeho 13-megapixelový čip preto výrazne prekvapili. Fotografie sú veľmi dobré. Jasné a s malým šumom aj pri slabých svetelných podmienkach.

Prostredie fotoaparátu už poznáme z nových smartfónov značky. Ťahom prsta prepínate na prednú 5 Mpix kameru alebo špeciálne režimy. Tab S3 podporuje Panorámu, HDR, rozmazanie okrajov v režime Jedla, časozber a veľmi jednoduchý Profesionálny režim. Nastavenie času uzávierky v ňom ale nehľadajte.

Spokojní sme boli tiež s kvalitou videa zaznamenaného zadnou (UHD, QHD, FHD 30 fps) alebo prednou kamerou (FHD 30 fps). Druhý pohľad na kvalitu snímok a videí nájdete v článku Takto fotí Samsung Galaxy Tab S3 + videá z mobilu.

Tablety často využívame na sledovanie videí. Prehrávač od Samsungu podporuje šikovné gestá. Prstom sa dokážete presúvať o niekoľko sekúnd dopredu alebo dozadu, prípadne ťahmi na pravej alebo ľavej polovici displeja rýchlo regulovať hlasitosť či jas obrazovky.

Veľká pozornosť sa ušla aj reproduktorom. V kovovom ráme sa nachádzajú až štyri. Podľa Samsungu sa o ich vyladenie starala spoločnosť AKG, hoci na našom tablete jej logo, narozdiel od oficiálnych fotografií, chýbalo. Podarili sa, sú dostatočne hlasné, so slušnými basmi i výškami. Na poli tabletov budú len ťažko hľadať konkurenta.

V systéme nájdeme ešte Zabezpečený priečinok pre dodatočné zaheslovanie fotografií, kontaktov alebo súborov. Rovnako ako pri uzamykacej obrazovke, aj tu ho môže chrániť odtlačok, PIN, heslo alebo vzor. Game Launcher zas bude centrom pre všetky nainštalované hry. Dokáže utlmiť prichádzajúce upozornenia alebo nahrávať dianie na obrazovke a uložiť ho ako klasický video súbor. Hry môže spúšťať stíšené, takže si budete istí, že ich štart nevyruší okolie.

Samsung Flow zas zobrazí notifikácie z vášho smartfónu Galaxy na displeji tabletu, prípadne umožní odosielať obsah z jedného zariadenia na druhé.

O pohon sa stará 6000 mAh batéria s podporou rýchleho nabíjania cez USB-C. Pri sledovaní videa sa podľa výrobcu dostanete až na 12 hodín nepretržitej prevádzky. Výdrž pri bežnom používaní odhadujem na približne osem hodín, takže tablet pri večernom browsovaní alebo prezeraní videí v obývačke prežije väčšinu týždňa.

Výhody:

+ štyri vynikajúce reproduktory

+ nadpriemerný fotoaparát

+ dotykové pero v balení

+ S Pen nepotrebuje batérie

Nevýhody:

- stredové tlačidlo už nepozná gesto pre spustenie fotoaparátu

- ikony aplikácií nevyzerajú na takto vysokom rozlíšení dobre

- vysoká cena v porovnaní 9,7-palcovými konkurentmi

- málo intuitívna práca s aplikáciami v okne

Orientačná cena: 769 eur za verziu s LTE

Záver

Samsung vyrobil mimoriadne podarený tablet s kvalitnými reproduktormi a parádnym displejom s vysokým rozlíšením. Dotykové pero S Pen síce nemá miesto v tele tabletu, takže naň musíte dávať neustále pozor, ale dostanete ho priamo v balení.

Čo konkurencia? Najsilnejšia bude s nahryznutým jablkom v logu. iPad Pro s rovnakým rozlíšením a uhlopriečkou obdobné pero Apple Pencil v krabici nemá. Obchodníci si zaň vypýtajú ďalších 109 eur. Lenže, ak sa bez neho a bez slotu na SIM karty zaobídete, samotný tablet bude o 90 eur lacnejší než uvádzacia cena Galaxy Tab S3 s LTE.

Apple v marci predstavil aj aktualizovaný starý iPad s novým procesorom. Za ten si pýta len 399, respektíve 559 eur pri verzii s LTE. To sú však ceny platiace teraz. Cena Galaxy Tab S3 môže už po pár mesiacoch výrazne spadnúť a na trhu tak bude čoraz lákavejší. S najnovším Androidom 7 Nougat dostal slušný základ na ďalšie roky.

Videorecenzia

Skúšobné fotografie z tabletu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Samsung Galaxy Tab S3.

Diskusia k článku:

Andrej 23.03.2017 - 15:19

keby nemal to sklo a taku cenu ...možno tak za rok keď opadne cena alebo na akciu s internetom

Celá diskusia 1 príspevok