Cesta k smart mestám vedie aj cez SMS služby

Možnosť kúpiť si lístok na parkovanie alebo cestu MHD cez mobil je rýchle a jednoduché. Nedávna analytická štúdia sa pozrela na využívanie tejto možnosti obyvateľmi krajských miest. A zistili sme, v ktorom krajskom meste sú obľúbené hazardné hry cez SMS.

Poskytli ste u svojho mobilného operátora súhlas so spracovaním údajov tretím stranám? Je pravdepodobné, že anonymizované dáta z vášho telefónu boli použité pri analýze Market Locatora, ktorá bola zameraná na možnosť využitia mobilného telefónu pri rozvoji samospráv smerom k"smart mestám". Vďaka využívaniu nových technológií sa môže život obyvateľov zjednodušiť.

Už takmer všetky slovenské krajské mestá zaviedli systém parkovania s platbou cez SMS a tradičný papierový lístok potrebný na cestovanie MHD dopĺňa SMS-kový. Market Locator sa pozrel na úspešnosť SMS služieb cez Big data a populačnú analytiku zozbieranú na vzorke 2,7 mil. ľudí, ktorí poskytli súhlas k spracovaniu údajov.

Zdroj: Market Locator, marec 2017, vzorka 2,7 mil.

Za posledné tri mesiace boli prostredníctvom mobilných operátorov odoslané státisíce SMS správ na parkovanie a MHD lístky. Tabuľka znázorňuje podiel jednotlivých krajských miest, čo môže byť indikátorom toho, ako si obyvatelia mesta zvykajú na moderné služby. Z tabuľky ešte vidno, v ktorých mestách sú obľúbené hazardné hry cez SMS.

Jediným krajským mestom, v ktorom nie je možné zaplatiť za parkovanie SMS-kou je Žilina. V používaní SMS lístkov v MHD jednoznačne vedie Bratislava nasledovaná Košicami a Prešovom. V týchto troch mestách sa spolu odoslali takmer tri štvrtiny všetkých MHD SMS-iek. Zvyšné krajské mestá výrazne zaostávajú.

Pri prepočte na počet obyvateľov je situácia v prípade tzv. gambling SMS opačná. Najvyšší podiel zaznamenali menšie krajské mestá. Konkrétne v Žiline a Trenčíne poslal počas uplynulých troch mesiacov hazardnú SMS každý druhý obyvateľ (je to zjednodušene povedané, konkrétne ide o 50 % podiel z celkového počtu obyvateľov).

Ako ste na tom vy? Kupujete si parkovací alebo MHD lístok cez mobil? V redakcii využívame túto možnosť často. Kontrolóri v Bratislave sa už ani nečudujú, keď im ukážeme doručenú SMS-ku na displeji inteligentných hodiniek.

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

Začať diskusiu