Dilema: Huawei P10 vs. Samsung Galaxy S7

Oplatí sa ešte kúpiť minuloročnú vlajkovú loď Samsungu s QHD displejom, alebo je výhodnejšie počkať na najnovší kúsok od Huaweiu? Oba ponúkajú 4 GB RAM, výborné fotoaparáty a rýchle prostredie.

Dilema je séria nedeľných článkov na Fony.sk, v ktorej jednému z vás pomáhame s voľbou medzi dvoma favoritmi na nový smartfón. Ak si ani vy neviete poradiť sami, nezdráhajte sa nám napísať e-mail na redakcia@fony.sk. Do predmetu správy napíšte ''Dilema''. Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku, ktorej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Tentokrát sa pokúsime rozlúsknuť otázku, či bude prichádzajúci Huawei P10 novou hviezdou predajov u nás, alebo sa ešte stále viac oplatí overená vlajková loď od Samsungu, model Galaxy S7. Spýtali sme sa tiež našich fanúšikov na Facebooku, no aj tí boli poriadne rozdelení.

Huawei prichádza s 5,1-palcovým IPS dislejom s Full HD rozlíšením, Samsung s rovnakou uhlopriečkou, ale jemnejšou mriežkou s 1440 x 2560 bodmi. Navyše, jeho Super AMOLED ponúka lepší kontrast, tmavšiu čiernu a návykovú funkciu Always on, ktorá zobrazí aktuálny čas a zmeškané notifikácie aj na zhasnutej obrazovke. V tejto kategórii sa teda víťaz zdá byť jasný.

Galaxy S7 je na trhu už dlhšie než rok, napriek tomu ponúka stále nadpriemerne rýchly procesor Qualcomm Snapdragon 820 so 4 GB operačnej pamäte. V základe ho dopĺňa 32-gigabajtové vnútorné úložisko.

P10 vsádza na riešenie z vlastnej stajne. HiSilicon Kirin 960 je spriahnutý s rovnako veľkou RAM aj úložiskom rozšíriteľným microSD kartou. Huawei navyše môžete mať aj ako dual SIM, čo je pre časť používateľov kľúčová výhoda.

Android 7 Nougat dostane Huawei už priamo na výrobnej linke. Aktualizácia pre Samsung bola už pred pár dňami vypustená tiež.. Každý z mobilov vsádza na vlastnú grafickú nadstavbu, takže je len na vás, či vám viac vyhovuje TouchWiz s Grace UI alebo EMUI.

Oba smartfóny sú odolné voči vode, no kým Samsung hovorí o plnohodnotnej certifikácii IP68, Huawei vsadil na technológiu nano coating, ktorá sa o vodeodolnosti zmieňuje len veľmi opatrne. Počkajme si teda na zahájenie predajov a vysvetlenie záručných podmienok.

P10 konečne preniesol výbornú čítačku odtlačkov prstov dopredu, pod displej. Jej špeciálne gestá dokážu nahradiť trio softvérových ovládacích tlačidiel. Tie vám tak nemusia zavadzať na displeji.

Novinka pokračuje s technológiou duálnych fotoaparátov, ku ktorým pribudla optická stabilizácia. Maximálne 20 Mpix snímky majú ponúkať veľké množstvo detailov a zachytávať dostatok svetla aj pri nočných záberoch. Prvé testy kolegu Matúša to len potvrdzujú. Pridajte si k tomu aj vylepšenú 8 Mpix prednú kameru, ktorá konečne dokáže nahrávať Full HD video.

Recenzia: Samsung Galaxy S7 - menej je niekedy viac

Zábery zo Samsungu Galaxy S7 sú už overené a toto zariadenie patrí k vôbec najlepším fotomobilom na trhu. Ocenenie získalo vďaka kvalitnej optike s rekordnou svetelnosťou f/1.7. OIS je tu samozrejmosťou, rovnako ako nahrávanie QHD videí 5 Mpix prednou kamerou.

S7-čka nemá FM rádio, ale dostala bezdrôtové nabíjanie. Jej batéria je o niečo menšia s kapacitou 3000 mAh. Teoreticky by tak s QHD displejom mala vybiť o niečo skôr než P10 s 3200 mAh akumulátorom a Full HD obrazovkou. Jej predchodca ale k žiadnym rekordérom na jedno nabitie nepatril.

Samsung Galaxy S7 s 32 GB úložiskom zoženiete za menej než 480 eur. Samozrejme, jeho cena ešte klesne po predstavení novej Galaxy S8. Možno sa oplatí pár týždňov počkať. Huawei P10 príde na trh až na konci marca, stáť bude 599 eur. Kolega Matúš P10 používa približne 7 dní a žiadne výrazné mínus neobjavil. Menšie výhrady má len k maximálnemu jasu. Čítačka podľa neho patrí k najrýchlejším na trhu. Jeho kompletnú recenziu si na Fony.sk budete môcť prečítať už čoskoro.

Diskusia k článku:

korps12.03.2017 - 13:32 Trvalý odkaz

radsej by som spominal europsku verziu s7 ako americku...
myslel som ze vodeodolna je len plus verzia ale asi mi nieco uniklo...

Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

oxy12.03.2017 - 13:43 Trvalý odkaz

Pri danej cene urcite S7, v neprospech samsungu hovori len okukany design

ondrakomous12.03.2017 - 14:38 Trvalý odkaz

prikladam fotky z s7 https://ulozto.cz/!Ddq6GI3jOh3I/s7-zip heslo je fonysk
asi muj hlavni argument, proc koupit je s7 je fotak nema konkurenci, foceny v promodu bez uprav, muzete se kochat, dvojitym poklapanim domovskeho tlacitka se da rychle spustit fotak , ostreni je ryhle jako u profesionalnich zrcadlovek, celkova ryhlost odfoceni je neskutecna, nic ryhlejsiho jsem nevidel, superamoled je perfektne citelny na slunci, obrovska jemnost displaye, funkce always on parada, porad mi zobrazuje hodiny. vyborna je rychlost nabijeni, to taky chvalim, jinak konstrukce povedena dobre se drzi, mel jsem strach, ze bude klouzat, ale iphone se mi drzi asi hure kvuli zaoblene zadni hrane. system je rychly, vykon na rozdavani, k systemu nemam vyhrady, je tam minimum predinstalovanych apk. testoval jsem jeste video, celkem mocny na mobil, umi natacet skoro v uplny tme, kde iphone vubec nezaostri, jediny co mi prislo, ze se pri zatezi zahriva, to je asi pochopitelne vzhledem k tomu vykonu.

Celá diskusia 14 príspevkov