Tipy a triky pre najpoužívanejšie bezplatné Google aplikácie

PR · Keď vezmete do rúk váš nový smartfón s Androidom, určite si na domácej obrazovke alebo v zozname aplikácií všimnete priečinok s názvom Google. V ňom je niekoľko bezplatných aplikácií, ktoré vám uľahčia a spríjemnia život.

Mnohé už používate, zrejme však stále nie naplno. Prinášame vám preto súhrn tipov, o ktorých časť majiteľov stále nevie.

Gmail

Gmailové konto určite máte, potrebujete ho totiž už pri prvom zapnutí smartfónu s operačným systémom Android. Aplikácia s typickým logom slúži na čítanie a posielanie všetkých e-mailov. Vedeli ste ale, že do Gmailu si môžete pridať aj e-mailové schránky z iných služieb? Z Yahoo, Zoznamu, Hotmailu od Microsoftu… Gmail dokonca dokáže obslúžiť aj vaše pracovné e-maily vo firemnom účte Exchange. Nie je fajn mať všetko na jednom mieste?

Na iPhonoch s iOS sa nový e-mail odošle až po pár sekundách od stlačenia príslušnej ikony. V spodnom riadku zatiaľ bude svietiť veľké Späť. Svoje posolstvo si tak ešte máte šancu rozmyslieť.

YouTube

Táto sociálna sieť nie je len pre deti, ktoré dokážu hodiny a hodiny sledovať svoje internetové hviezdy. Naučte sa používať Odbery a nájdite zaujímavý obsah aj pre vás. Či už to budú stránky s technologickými novinkami, testami nových áut, zábavné seriály alebo prednášky z konferencií TED.

YouTube a obsah z vhodných kanálov vám večer nahradí sledovanie toho, čo vysielajú televízie. Vyberte si vhodný obsah sami. Alebo spravte kompromis. Moderné inteligentné televízory dokážu zobraziť videá z YouTube na veľkej uhlopriečke, takže sa nebudete musieť tlačiť pred obrazovkou notebooku alebo malého mobilu.

Navyše je pravdepodobné, že v budúcnosti na YouTube zamieria aj športové prenosy. V USA už sa pripravuje služba YouTube TV nahrádzajúca káblovú televíziu.

Mapy

Kto by nepoznal populárne Google Mapy. Výborne fungujú aj na Slovensku. S touto aplikáciou v mobile sa už nikdy nebudete musieť pýtať na cestu k reštaurácii či na neznámu adresu. Mapy využijete aj v aute, kde sa prepnú do špeciálneho 3D režimu.

V zahraničí si môžete časť mapových podkladov uložiť do pamäte vášho smartfónu. V dovolenkovej destinácii tak budete šetriť váš roamingový balík alebo prenesené megabajty.

Mimo Slovenska, napríklad v Prahe, vám Google Mapy ponúknu aj trasu s presnými časmi odchodov a číslami liniek MHD. U nás skúste aspoň grafy odhadujúce, koľko netrpezlivých nakupujúcich bude v nákupnom centre v príslušný deň. Samozrejmosťou sú otváracie hodiny.

Fotky

V niektorých smartfónoch už aplikácia Fotky nahradila pôvodnú Galériu pre obrázky a videá z fotoaparátu. Výhodou Fotiek Google je automatické zálohovanie do Cloudu. O vaše zábery teda neprídete ani v prípade, že sa vám mobil pokazí alebo ho stratíte.

Aplikácia dokáže pracovať v dvoch režimoch. V tom prvom mierne zníži veľkosť vašich fotografií, no zato pre vás pripraví neobmedzený virtuálny priestor. Doň si nahráte toľko snímok, koľko len chcete. V druhom režime zachová plné rozlíšenie, ale kapacitu budete zdieľať s ostatnými aplikáciami od Googlu - Gmailom alebo Diskom.

Disk

Disk pracuje podobne, no zálohovaný obsah nelimituje len na fotografie a videá. Argument, že sa vám pokazil harddisk alebo ste dôležitú prezentáciu či referát zabudli na USB klúči doma, už v roku 2017 neobstojí.

Vďaka Google Disku sa o nič nestaráte. Všetky dôležité dokumenty budete mať zálohované online. A v prípade, že do niektorého potrebujete nahliadnuť v práci, v škole alebo v autobuse, zvládnete to aj z mobilu.

Hudba Play

Vďaka Googlu si už hudbu nemusíte nelegálne sťahovať. Za malý mesačný poplatok 5,49 eur mesačne si na počítači alebo mobile prehráte ktorýkoľvek z 35 miliónov songov v stále sa rozrastajúcej databáze. Takú nemá ani ten najväčší audiofil.

Hudba Play zvládne prehrávanie v offline režime (ak práve nechcete používať vaše mobilné dáta) a nahrávanie vlastnej hudby. Na čo je to dobré? Nové počítače už nemajú CD mechaniky. Celú vašu domácu diskografiu si preto môžete uložiť virtuálne. Obľúbený album si následne vypočujete hocikde. Na fyzické CD nech doma kľudne ďalej sadá prach.

Hudba Play často ponúka bezplatné akcie. Aktuálne sa dá vyskúšať na tri mesiace zadarmo.

Asistent Google

Na väčšine smartfónov s Androidom ho aktivujete dlhým podržaním stredového tlačidla alebo tlačidla Domov. Tu nájdete tradičný vyhľadávací riadok, ktorý by sa zobrazil po naťukaní www.google.sk do prehliadača.

Asistent vám k nemu ponúka niekoľko každodenne aktualizovaných kariet. Špeciálny algoritmus sa snaží, aby ste vždy videli to, čo práve potrebujete. Ráno by to malo byť napríklad počasie alebo upozornenie, že poobede budete potrebovať dáždnik.

Ďalšie karty zobrazia zaujímavý obsah z vami naposledy navštívených webov, tabuľky pre športových fanúšikov alebo odhad času, ktorý v aktuálnej premávke strávite dochádzaním do práce.

Samozrejme, väčšinu týchto služieb najlepšie využijete, ak budete neustále online. To už dnes nie je žiadny problém a dáta nemusia byť ani drahé.. Mobilný operátor 4ka ponúka svoje dátové balíky už od jedného eura. Ak sa nechcete obmedzovať, 4ka ako jediná ponúka aj neobmedzený dátový paušál.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu