Dilema: Sony Xperia X Compact vs. Samsung Galaxy A3 (2017)

Dnes hľadáme ideálneho zástupcu v kategórii pod päť palcov. Čitateľovi pomáhame rozhodnúť sa medzi výborne vybaveným kompaktom od Sony a novou vodeodolnou generáciou Samsungu Galaxy A3.

V nedeľnej sérii článkov pod názvom Dilema sa snažíme pomáhať vám, našim čitateľom. Ak máte vyhliadnuté dva nové mobily, no stále sa neviete rozhodnúť pre jeden z nich, napíšte nám na redakcia@fony.sk. Ideálne spolu s vašimi požiadavkami na fotoaparát, rozmery, výdrž alebo iné špecifické vlastnosti.

Pokúsime sa vám poradiť formou takéhoto článku. Všetky časti Dilemy si môžete prečítať cez tento odkaz. Dnes chceme pomôcť Martinovi:

"Dobrý deň do redakcie Fony.sk! Hľadám pre seba mobil s uhlopriečkou do 5 palcov. Výber nie je veľký, takže sa rozhodujem medzi Sony Xperiou X Compact a Samsungom Galaxy A3 (2017). Výkon pre mňa nie je rozhodujúci, hry sa nehrávam, filmy na telefóne nepozerám. Nerozčuľuje ma ani, keď sa aplikácia otvára o pol sekundy dlhšie. Čiže výkon Samusngu by mal byť OK.

Rád by som mal slušný foťák - 23 megapixelov Sony vyzerá nádejne, ale u Sony človek nikdy nevie. Na Samsungu sa mi páči vodeodolnosť, ale potápať sa s ním nebudem. Páči sa mi čistý Android, ktorého sa teraz idem vzdať, preto by som chcel aspoň aby nebol "preplácaný". Okrem telefonovania a písania správ používam telefón prakticky len na vyhľadávanie informácií, čítanie článkov na nete a Facebook cez prehrávač. Počúvam hudbu cez Google Play Music a FM rádio. No a tiež mapy a navigáciu. Je nejaký dôvod, prečo by som mal uvažovať nad iPhonom 7 alebo 6S, okrem zvedavosti? Ďakujem."

Sony Xperia X Compact je nástupcom malých a veľmi obľúbených Xperií Z Compact. Ich uhlopriečka sa oproti prvému modelu Z1 Compact zväčšila, no pri X Compact sa displej s HD rozlíšením zastavil na stále prijateľných 4,6 palcoch.

Ako bolo vždy zvykom, aj tu nájdeme veľmi výkonný hardvér. Šesťjadrový procesor Qualcomm Snapdragon 650 dopĺňajú 3 GB RAM a 32-gigabajtové vnútorné úložisko.

Martin sa môže spoľahnúť na prítomnosť informačnej diódy, FM rádia, čítačky odtlačkov prstov v tlačidle na boku a silnú 2700 mAh batériu. Má rýchle nabíjanie a podporujú ju šikovné šetriace režimy Stamina.

Je pravda, že fotoaparát Xperie X Compact ponúkne až 23-megapixelové fotografie. No je pravda tiež to, že takto vysoké hodnoty ponúkali aj iné modely od Sony a z výsledných fotografií sme vždy nadšení neboli. Trpeli veľkou kompresiou, šumom a výsledky v noci na konkurenciu nestačili.

V modeloch pre rok 2016 je to oveľa lepšie. Sony stavilo na mimoriadne rýchle laserové zaostrovanie, vylepšené prostredie aplikácie fotoaparátu a objektívy s vyššou svetelnosťou. Môžeme potvrdiť, že s X Compact už krok vedľa nespravíte. Dokazuje to aj náš článok Takko fotí. Bonusom je hardvérová dvojpolohová spúšť na boku. Full HD video dokáže nahrávať tiež predná 5 Mpix kamera.

Recenzia: Sony Xperia X Compact - opäť jediná svojho druhu

Takto fotí Sony Xperia X Compact (F5321) + videá z mobilu

Xperie vodeodolné bývali, výrobca sa však neskôr začal držať o krok späť a uvádzať podmienky, pri ktorých sa na vás záruka nesťahuje. Ochrana IP68 novému X Compactu chýba úplne. Orientačná cena v serióznych e-shopoch je minimálne 390 eur.

Horúca novinka Samsung Galaxy A3 (2017) naopak odolná je. Na rozdiel od svojich predchodcov. Ponúkne o niečo väčší 4,7'' displej s HD rozlíšením a technológiou Super AMOLED. Jeho výhodou je lepší kontrast, vernejšie zobrazovanie čiernej farby a technológia Always on. Pri nej môže obrazovka neustále zobrazovať aktuálny čas a informácie o zmeškaných udalostiach. Je veľmi návyková.

Naopak, hardvér Galaxy A3 (2017) mierne zaostáva. Narážame najmä na 2 GB RAM a polovičné 16 GB vnútorné úložisko. Hoci, aj tu je rozšíriteľné microSD kartou.

Na Samsungu sa nám viac páči čítačka odtlačkov vpredu, v stredovom tlačidle. Jeho dvojité stlačenie rýchlo spúšťa fotoaparát, čím nahrádza hardvérovú spúšť Sony. Hlavný snímač má len 13 megapixelov, ale dobre vieme, že tie ne sú všetko. Fotografie a prostredie z Galaxy A3 (2017) sú o niečo krajšie. Najmä v noci a pri zložitých svetelných podmienkach.

Hlasovali by sme aj za grafickú nadstavbu tu. Radšej než tú v Sony. TouchWiz býval známy svojou mohutnosťou, no dnes už to neplatí. A ponúka viac šikovných nápadov navyše.

Batéria je však menšia, s kapacitou len 2350 mAh. FM rádio nájdeme aj tu. Ide o novší prístroj a odporúčaná cena 329 eur Michala určite poteší.

Vďaka šikovnejšiemu prostrediu, vodeodolnosti, lepšiemu fotoaparátu a nižšej cene by sme sa zrejme priklonili ku Galaxy A3 (2017). Ak by rozhodovala veľkosť batérie a vnútorné úložisko, odporučili by sme Sony.

Recenzia Samsung Galaxy A3 (2017) - odolnejší, výkonnejší a drahší

Takto fotí Samsung Galaxy A3 (2017) A320F + videá z mobilu

Čitateľ sa pýta aj na dôvody, prečo investovať do iPhonu 6S alebo iPhonu 7. Nuž, v našej redakcii majú iOS zariadenia prevahu, takže ponúkneme skôr príklady ''prečo nie'' - oproti spomínanej dvojke majú smartfóny od Apple vysokú cenu a neponúknu FM rádio. Ak by to neznamenalo problém, iPhony s iOS by sme odporúčali.

Diskusia k článku:

Lubos 05.03.2017 - 11:51

Ja som mal podobnu dilemu s tým že som chcel nástupcu z3compact.. síce o trošku väčší no našiel som lepšieho nástupcu a tým je Huawei nova. Perfektná baterka ktorá pri navigácii vydrží takmer celý deň bez nabíjania. Veľmi pekný dizajn a pre mňa veľké plus čítačka odtlačkov v zadu pod fotoaparátom.

Marek05.03.2017 - 12:11 Trvalý odkaz

Ako majitel z3 compact a dlhorocny pouzivatel mobilov sony som v oktobri kupil x compact no momentalne pouzivam samsung a5 2017.napisem preco: Sony je zname starostlivostou o zakaznikov cize android 7.0 som mal 22.12.2016 lenze to je asi tak vsetko.ano je to skvele ale android v podobe sony nema nijake zaujimave funkcie...po ture v tatrach kde telefon trochu navlhol kondenzaciou vo vrecku mi zacalo sustat v telefonnom sluchatku tak x compact isla z domu.jednoducho kvalitou spracovania nie je na tom tak dobre ako samsung.dalsia vec su repraky ano ma stereo ale kedze su na prednej strane vo vrecku nepocut dobre zvonenie je to detail ale pre niekoho podstatny.co sa tyka fotaku akokolvek sa sony snazi vzdy je to na figu jednoducho malo detailne fotky (travnik rozmazany)s ubudajucim svetlom hroza. Navyse horsia vydrz baterky (subjektivne oproti z3 compact).Bol som dlho fanusik sony ale tieto veci uz nie som ochotny akceptovat.Teraz k samsungu:Rozhodoval som sa ci a5 alebo a3 2017 aj kvoli velkosti.paci sa mi maly telefon no na druhej strane som si uz chcel full hd teda zmenu na 5,2 som si zvykol da sa ovladat aj jednou rukou. Dovod preco som sa rozhodol pre A5 je jedine hardware.Predsalen podla mna je 2gb ram a 16gb ulozisko na dnesnu dobu malo a otazne je ako pobezi po roku, dvoch. Samsung ma v androide vychytavky ako filter modreho svetla zabezpeceny priecinok co sa fakt hodi.so senzorom senzorom odtlackov prstov to bolo zo zaciatku horsie na potom sa to zlepsilo v mojom pripade cize ako nedostatok to nevidim navyse staci prst prilozit sony treba zaroven aj stlacit. Co sa tyka fotaku samsung je v tomto oproti sony niekde inde na a3 bude urcite v pohode. Niekto bude namietat notif led diodu.osobne nepouzivam ani always on.jednoducho ked chytim mobil do ruky zavibruje ak je nova notifikacia aj pri zhasnutom displayi. Co sa tyka baterky mobil mi vydrzi 4 dni (cierna tapeta na displayi). Cas rozsvietenia displeya cez 8 hodin ale ja som uzivatel ktory si zapne data ked ich potrebuje nie som stale online. So zapnutymi datami a heavy use 2 dni cize predpokaldam ze a3 bude na tom podobne. Z dalsich super veci sa mi paci samsung health,systemove nastroje a pritomnost apiek office a samozrejme usb c a kvalitny reproduktor (s umiestnenim ziaden problem). Dufam ze som poradil,ak by si mal otazky kludne napis. Nechcem aby to vyznelo ze som samsung fan pred par rokmi som si pri s4mini povedal ze samsung nikdy viac ale so skusenosti so sony som sa vratil k samsungu a som milo prekvapeny a spokojny

ondrakomous05.03.2017 - 12:13 Trvalý odkaz

1/iphone SE-je to porad hardwarova bestie, 2/samsung a3-2017-vynikajici display, baterka 3/huawei nova-celkove slusny, 4/ xperia xC-celkove prumerny

Marek05.03.2017 - 12:18 Trvalý odkaz

Cize v tvojom pripade A3 2017 jednoznacne

ondrakomous05.03.2017 - 12:20 Trvalý odkaz

jojo a5-2017 jak si psal uz neni tolik kompaktni zarizeni, je v ruce o poznani vetsi jak a3, taky bych dopirucil a3-2017, ale nejvic asi iphone SE-16 gb doprodejovy, kde je ted velka sleva

Celá diskusia 40 príspevkov