LG K10 (2017) - stará škola s novými nápadmi

Recenzia 5,3'' androidu s 2800 mAh batériou, 2 GB RAM a 16 GB úložiskom. Poteší šikovnými nápadmi a pomôckami pre ľudí s horším zrakom.

LG sa zrejme inšpirovalo Samsungom a jeho sériou smartfónov Galaxy A alebo Galaxy J, v ktorej novinkám ponecháva zaužívané označenie. Mení len modelový rok v názve. Na trhu teda nájdeme LG K10 aj K10 (2017).

Vlaňajší model bol dostupný v niekoľkých rôznych konfiguráciách. Tento rok je v ponuke väčší poriadok. Európski zákazníci ale aj tak budú ochudobnení o čítačku odtlačkov prstov. Tú má K10 (2017) len v USA a Kórei.

ikona

Základné info: LG K10 (2017) (LG-M250)Android strednej triedy s 5,3'' HD displejom, osemjadrovým procesorom, 13 Mpix fotoaparátom a 2800 mAh vyberateľnou batériou.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Oblým tvarom dominuje, tak ako vlani, 5,3-palcový displej s "iba" HD rozlíšením 720 x 1280 bodov. Menší počet pixelov je pri čítaní textu poznať. Priemerný je aj kontrast a pozorovacie uhly obrazovky.

Na druhej strane, nízke rozlíšenie na veľkej uhlopriečke môže potešiť starších ľudí s horším zrakom. Systém v nastaveniach ponúkne možnosť zmeniť font alebo použiť tučné písmo. V troch krokoch sa dá nastaviť tiež veľkosť ikon na domácej obrazovke a položiek v menu. Pri zmene musíte byť o niečo trpezlivejší. Smartfónu to pár sekúnd trvá.

Vypínač LG už tradične umiestňuje na chrbát svojich prístrojov. Fanúšikmi tohto riešenia rozhodne nie sme. Na tlačidlo nedosiahnete, pokým K10 (2017) leží na stole vedľa počítača. No kedže tu chýba čítačka odtlačkov a displej ponúka rozsvietenie i zhasnutie dvojitým poklepaním, až tak nám to neprekáža.

Namiesto senzora pre prsty sa o zvýšenú bezpečnosť musí postarať uzamykacia obrazovka chránená PIN kódom, heslom alebo tradičným vzorom. Výrobca ponúka ešte alternatívu v podobe tzv. Knock Code.

Displej sa pri ňom rozdelí do 4 segmentov. V nich si zvolíte schému ťuknutí, ktoré by ste mali poznať len vy. Ak sa potom polí dotknete v správnom poradí, smartfón sa odomkne. Lenže ťuknutí musí byť aspoň šesť do minimálne troch rôznych polí. Predstava, že do mobilu namiesto jednoduchého priloženia prsta niekoľkokrát denne ťukám ako blázon, ma rozhodne neoslovila. Sme si takmer istí, že by stačili štyri dotyky. Tak ako stačí štvormiestny PIN.

Regulácia hlasitosti je umiestnená v ľavom okraji. Nabíjací konektor v microUSB formáte a klasický 3,5 mm audio jack sú zasa dolu. Aj s ním sme bohužiaľ zaznamenali niekoľko problémov. Pri testovaní sme nemali k dispozícii kompletné predajné balenie. Slúchadlá z iPhonu K10 (2017) nerozoznala, po vložení tých z Huaweiu P9 sa to už na niekoľký pokus zvyklo podariť. Spustili sme aj FM rádio s RDS, pri ktorom slúžia ako anténa. No z jacku po jemnom zatiahnutí vždy vypávali. Akoby mal o niečo väčší priemer.

Výhodou konštrukcie je naopak odnímateľný zadný kryt. Zabezpečuje prístup k nano SIM karte, slotu pre microSD kartu a 2800 mAh batérii. V kryte je integrovaná NFC anténa pre dotykové párovanie kompatibilného Bluetooth príslušenstva.

V K10 (2017) beží najnovší Android 7.0 s vlastnou grafickou nadstavbou pod názvom UX. Patrí k tým decentnejším, no zároveň ponúka veľmi veľa šikovných nápadov. Na mnohé si už zvykli aj majitelia vlajkových modelov G4 a G5.

Uzamykacia obrazovka ponúka okrem kariet zmeškaných upozornení 5 slotov pre umiestnenie ikon s rýchlym prístupom. "Zotretím" jednej z nich sa môže okamžite spustiť fotoaparát, telefón, hudobný prehrávač, Messenger alebo čokoľvek iné.

Samozrejmosťou sú rýchle skratky a prepínače v hornej lište. Odtiaľto spustíte Wi-Fi, Bluetooth, zastavíte dátové prenosy alebo aktivujete prisvetľovaciu baterku. Špeciálnu pozornosť si zaslúži režim Nevyrušovať, inverzia farieb (zlepší čitateľnosť na slnku) alebo Praktické zobrazenie a Capture+.

Praktické zobrazenie je názov pre šikovný filter modrého svetla, ktorý spríjemní čítanie v noci a podľa niektorých výskumov aj uľahčí zaspávanie. Nastaviť si ho môžete v troch intenzitách alebo vybrať striktne čiernobiele zobrazenie. Konkurencia zvykne ponúkať aj jeho načasovanie a automatické zapínanie / vypínanie v zadaný čas.

Capture+ vytvorí screenshot obrazovky, do ktorého potom môžete prstom kresliť alebo pripísať text. Vybrať sa dá aj len časť displeja. Všetko sa potom uloží do aplikácie QuickMemo+. Podobný štýl poznámok ponúkajú napríklad Samsungy Galaxy Note s dotykovým perom.

LG K10 (2017) nezabudlo na posuvník pre manuálnu reguláciu jasu displeja pre prípad, že sa rozhodnete nenechať jeho úpravu na automatiku.

Domácu obrazovku môžete používať v režime s klasickým menu nainštalovaných aplikácií, v jednoduchom režime EasyHome s veľkými položkami a kartou s obľúbenými kontaktami (ktorý bude opäť vhodný najmä pre starších) alebo so všetkými ikonami na jednej z obrazoviek. Tak, ako to majú niektoré mobily od Lenova. Príjemné je, že sa v EasyHome zväčšia aj položky v menu a všetok text.

Vedľa widgetov môžete vytvárať priečinky, ktoré sa dajú farebne rozlíšiť. Dlhé podržanie prsta na niektorej z ikon ponúkne rýchle odinštalovanie posunutím do horného okraja. Ak sa vám niektorá ikona nepáči, dá sa nahradiť inou z galérie. Aj pri aplikáciách stiahnutých z Google Play.

Motívy obrazovky v smartfónoch väčšinou nezaujmú. Len málokto si z obchodu stiahne nejaké ďalšie. Motív s vysokým kontrastom v LG K10 (2017) som ale používal rád. Na ploche som našiel aj priečinok Správa. Ide o skratky priamo do niektorých položiek Nastavení. Netuším však, ako by som zástupcov po ich vymazaní vrátil späť a skratky vytvoril znovu.

S použitým MediaTekom tento smartfón nepatrí k žiadnym trhačom asfaltu. Priemerný je tiež grafický výkon, takže najnovšie hry skúšajte hrať radšej niekde inde. Na druhej strane, 2 GB RAM sú veľmi slušný základ a pomalšie reakcie badať skôr pri spúšťaní fotoaparátu. Pri prepínaní aplikácií cez multitasking som sa nesťažoval.

Ponuka multitanskingu sa aktivuje jedným z tria dotykových tlačidiel na spodnom okraji displeja. Tlačidlá si môžete usporiadať v inom poradí, prípadne pridať štvrté, ktoré stiahne hornú lištu.

Vďaka Androidu 7 pribudla možnosť využívať režim Viac okien. Obrazovka sa potom rozdelí na dve časti s prispôsobiteľnou veľkosťou. V multitaskingu si všimnite ikonu špendlíka. Ten zabráni zmazaniu aplikácie z RAM po kliknutí na zavretie všetkých aplikácií naraz.

Vnútorné úložisko má 16 gigabajtov, pričom po prvom spustení sme mali dostupných takmer 9 GB.

Aplikácia pre telefonovanie ničím špeciálnym neprekvapí. Snáď len skratkou k SMS-kám, kde možno využívať podarenú klávesnicu s numerickým riadkom a slovenskou predikciou textu. Opäť sa ale myslelo na uľahčenie práce s mobilom. Zaujalo ma hlavne hlasité čítanie mena volajúceho v slovenčine spolu s vyzváňaním. Ideálne pre každého, kto si pred pohľadom na displej potrebuje nasadiť okuliare. Tí využijú aj trojité poklepanie po obrazovke, ktoré aktivuje lupu.

V systéme je aplikácia pre kopírovanie údajov cez USB OTG z iného androidu alebo iPhonu, diktafón, budík s časovačom a stopkami, Kalkulačka, Správca súborov a aplikácia pre úlohy. Nechýba štandardný hudobný prehrávač a obchod s aplikáciami od výrobcu.

Reproduktor na zadnej strane je dostatočne hlasný, kvalitou však vôbec neohúri. V tejto kategórii to zrejme ani nebol zámer.

13-megapixelový fotoaparát ponúka svetelnosť objektívu f/2.2. Jeho schopnosti v noci sú pomerne limitované. Cez deň neohúri ani nesklame. Spoľahnúť sa dá na jednoduché prostredie (hodila by sa aspoň panoráma) s prehľadnými nastaveniami. V nich je skryté HDR, nápomocné pri ťažších a nevyrovnaných svetelných podmienkach.

Fotoaparát môžete spustiť podržaním jedného z tlačidiel hlasitosti. To druhé vás dostane medzi poznámky.

Predná kamera sľubuje 5 Mpix, no jemnejšie detaily niekedy chýbajú. Ponúka klasický a širokouhlý režim. Predpokladáme, že so širokouhlým budete spokojnejší. Do záberu sa zmestí viac a klasický je len digitálne orezaný a priblížený (preto s horšou kvalitou).

Oba fotoaparáty zvládajú nahrávať Full HD video pri 30 fps. Ponúkajú pauzu a ten zadný aj automatické zaostrovanie. Po zaznamenaní snímky možno poteší malá ponuka s možnosťami rýchleho zdieľania záberu cez e-mail alebo sociálne siete. Druhý pohľad kolegu Richarda nájdete v článku Takto fotí LG K10 (2017) + videá z mobilu

Vymeniteľná batéria s 2800 mAh kapacitou mi počas testovania vydržala približne jeden a pol dňa. S využitelnosťou od rána do večera by teda nemal byť problém ani pri vyššej záťaži. Pri 15 % energie sa môže automaticky zapnúť úsporný režim obmedzujúci jas, vibrácie a prijímanie notifikácií na pozadí aplikácií. Pri nízkej úrovni nabitia ale už nespustíte ani fotoaparát. Nabíjačku a zvyšok balenia sme k dispozícii nemali.

Výhody:

+ vymeniteľná batéria

+ širokouhlá predná kamera

+ jednoduché prostredie, zväčšovanie textu poklepaním

+ Android 7.0 Nougat

+ čítanie mena kontaktu pri prichádzajúcom hovore

Nevýhody:

- ľahšie poškriabateľný zadný kryt

- slabší displej s nižším rozlíšením

- menej kvalitný hlasitý reproduktor

- slúchadlá nám z 3,5 mm jacku vypadávali

Orientačná cena: zatiaľ neznáma

Záver

LG K10 (2017) bude pravdepodobne mieriť na záujemcov o lacnejšie prístroje. Slabší procesor príliš neobmedzuje, rovnako prijateľné sú oba fotoaparáty. Ten predný navyše so zaujímavým širokouhlým objektívom.

Výbavu dopĺňa dostatok operačnej pamäte, FM rádio a pohodlne vymeniteľná batéria. Displej neprekvapí, ale vďaka nižšiemu rozlíšeniu a funkciám pre pohodlné priblíženie a zväčšenie obsahu môže zaujať starších a menej skúsených používateľov. Na tých sa zrejme myslelo predovšetkým. Aj hlasné čítanie mena kontaktu funguje perfektne.

Videorecenzia:

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí LG K10 (2017) + videá z mobilu.

Diskusia k článku:

Profile picture for user palincak@gmail.com

Pali 24.02.2017 - 23:36

Nazov recenzie sa mi nepozdava a taktiez uvod recenzie :)

Celá diskusia 1 príspevok