Poradňa: Ako presunuť kontakty z iPhonu do starého mobilu?

Dnes riešime presun kontaktov z iPhonu do Nokie 210 s uzavretým operačným systémom. Aj pre starší model pravdepodobne existuje synchonizačná PC aplikácia. Telefónne čísla teda stačí v správnej podobe dostať do počítača či notebooku.

Vo víkendovej poradni sa snažíme každý týždeň pomôcť jednému z vás, našich čitateľov. Z e-mailov zaslaných na redakcia@fony.sk vždy vyberieme najzaujímavejší problém, ktorý spracujeme formou takéhoto článku. Všetky si ich môžete prečítať cez tento odkaz.

Dnes sa snažíme pomôcť Petrovi: "Dobrý deň. Chcel by som poradiť ohľadom asi najpoužívanejšej veci pri mobiloch vôbec - kontaktoch. Bol som dlhodobý odporca dotykových mobilov a s prechodom na iPhone 6S mám problém.

Používam dva mobily. Spomínaný iPhone a ako druhý klasickú QWERTZ Nokiu 210. Nechcem si každý nový kontakt ukladať aj do iPhonu, aj do Nokie. Raz za čas by som chcel skopírovať celý zoznam z iPhonu (vždy jedno číslo a jeden kontakt) na SIM kartu, odkiaľ by som ich kedykoľvek vedel ľahko prekopírovať na iné SIM karty alebo telefóny.

iPhone však kontakty neukladá na SIM, ale len "svojho" zoznamu + na iCloud. Chcel by som mať každý kontakt aj na SIM karte, prípadne raz za čas celý kontakt na SIM vedieť skopírovať. Je to možné? Ak áno, ako? Prípadne je nejaký iný postup, s využitím programu alebo podobne?"

Nuž, iPhone podľa všetkého skutočne kontakty z telefónneho zoznamu na SIM kartu exportovať nevie. V nastaveniach je možné telefónne čísla skopírovať zo SIM do mobilu. To je ale opačná cesta než hľadá Pavol.

V minulosti na to slúžila aplikácia Contacts Kit, pre ktorú je však potrebný tzv. Jailbreak. Ten s pribúdajúcimi funkciami v iOS robí už len minimum naozaj skúsených používateľov. Nečudujeme sa, že Apple na kontakty zo SIM zanevrel. Karty dokážu uložiť iba niekoľko prvých znakov z mena známeho a priradiť ku každému iba jedno číslo. V mobile môžete mať pod jedným priezviskom telefón na mobil, do práce alebo na pevnú linku pekne pod sebou. Samozrejme, spolu s profilovým obrázkom stiahnutým z Facebooku vo vysokom rozlíšení.

Cesta, ako dostať čísla z iPhonu do staršej Nokie z uzavretým operačným systémom, samozrejme existuje. Peter potrebuje Nokiu 210 pripojiť k počítaču s nainštalovaným softvérom pre správu dát. Mnohí si PC Suite isto pamätáte. Môžno bude potrebné nainštalovať tento ovládač a telefón pripájať v režime modem.

PC suite dokáže do uzavretého operačného systému nahrávať kontakty vo formáte .csv. Ten ľahko upravíte v Exceli alebo poznámkovom bloku, ak budete chcieť doplniť diakritiku alebo zmeniť mená. Pohodlne, za veľkým monitorom.

Teraz už len zostáva nájsť spôsob, ako z iPhonu kontakty v .csv dostať do vášho počítača. Dokáže to niekoľko aplikácií z App Store, napríklad Contacts Backup. Priamo v iPhone si kontakty môžete synchronizovať aj s vaším Gmail účtom. Postup ako .csv vytiahnuť z neho nájdete priamo na stránkach podpory Googlu.

Pri podobných problémoch teda vždy odporúčame stráviť pár minút vyhľadávaním na internete. Aj pre váš "hlúpy" mobil pravdepodobne existuje aplikácia na import kontaktov z počítača. Do neho už kontakty z dnešných smartfónov dostanete ľahko, práve vo formáte .csv.

Na iOS či Androide odporúčame uchovávať všetky čísla v iCloude alebo Gmaili. Budú navždy zálohované pre prípad straty či utopenia mobilu. No a ak si o pár mesiacov kúpite nového miláčika, po vyplnení príslušného mena a hesla sa doň všetko stiahne automaticky.

Diskusia k článku:

Peter 28.02.2017 - 21:59

Super navod, dakujem... :)

Celá diskusia 1 príspevok