Poznáme víťazov ankety Mobil roka 2016 powered by O2

Viac než 13-tisíc účastníkov ankety rozhodlo o najlepších mobiloch a príslušenstve na našom trhu. Medzi najúspešnejšími sa ocitli produkty značiek Samsung, Huawei, JBL a Marshall.

V jubilejnom desiatom ročníku tradičnej ankety Mobil roka 2016 powered by O2 rozhodlo 13 040 ľudí o najlepších mobilných telefónoch, inteligentných hodinkách, Bluetooth slúchadlách a reproduktoroch minulého roka.

Z celkového počtu 48 nominovaných zariadení, ktoré vybrali zástupcovia štyroch odborných médií, tak široká verejnosť vybrala víťazné mobilné telefóny v kategóriách: špičkový, rozumný a výhodný mobil roka. Pred rokom si vlastnú kategóriu vyslúžili inteligentné hodinky, tento rok sa k nim pridali aj Bluetooth reproduktory a slúchadlá.

Verejné hlasovanie v desiatom ročníku ankety Mobil roka 2016 powered by O2 prebiehalo v symbolickom termíne, a to od 10. januára do 10. februára 2017. Poctivé triedenie duplikátov opäť zabezpečilo dôveryhodné výsledky aj vyrovnanú šancu každého hlasujúceho získať lákavú výhru.

Komisia zložená zo zástupcov technologických médií Fony.sk, TECHBOX, TOUCHIT a TREND.sk nominovala do šiestich kategórií po osem najvýznamnejších zariadení roka 2016. Výber 48 nominantov a ich zaradenie do príslušných kategórií je každoročne výsledkom odbornej diskusie.

Najmodernejšie technológie a inovácie do vrecka nájdeme podľa tretiny hlasujúcich v Samsungu Galaxy S7 Edge. Ten vďaka náskoku pred iPhonom 7 Plus a CAT S60 získal ocenenie Špičkový mobil roka 2016.

Rozumným Mobilom roka 2016 sa stal Huawei P9. Ten podľa 33 % hlasujúcich najlepšie kombinuje vysoký výkon a rozumnú cenovku. Zaujímavosťou je, že s výrazným náskokom prekonal iPhone SE na druhom a Honor 8 na treťom mieste.

Medzi cenovo najdostupnejšími telefónmi sa situácia každoročne mení. Už piaty rok v tejto kategórii súperia iba smartfóny. Výhodným mobilom roka 2016 sa stal Huawei P9 Lite so ziskom 32,8 % hlasov. Pätina hlasujúcich odovzdala hlas Samsungu Galaxy A5 (2016) s malým náskokom pred Xiaomi Redmi Note 3.

V poslednej dobe dostáva stále väčší priestor inteligentné príslušenstvo k smartfónom. Vybrať najlepšie puzdrá a kryty nie je reálne, no hľadanie najlepších inteligentných hodiniek je o čosi jednoduchšie. Spomedzi ôsmich kandidátov štvrtina hlasujúcich označila ako najlepšie Samsung Gear S3. Tie prekonali aj Apple Watch 2 či športové Garmin Fenix Chronos na tretej priečke.

Bluetooth reproduktory nás stále neprestávajú prekvapovať. Viac než tretinu hlasujúcich presvedčil JBL Charge 3, pätina by mala na stole Bose SoundLink Mini Bluetooth Speaker II. Silnú pozíciu má na trhu s Bluetooth reproduktormi aj značka Sony.

Prekvapením je úspech slúchadiel Marshall Mid Bluetooth, ktoré vo svojej kategórii prekonali Bose QuietComfort 35 a Sony MDR-1000X.

Opäť sa potvrdilo, že pozícia jednotlivých značiek nie je tak stabilná ako kedysi a dôležité sú schopnosti každého významného modelu. Skrátka, konkurencia nikdy nespí. Za najsilnejšie značky mobilných telefónov a inteligentných hodiniek na našom trhu môžeme smelo označiť Apple, Huawei a Samsung. Zoradené podľa abecedy. V audio príslušenstve majú u nás silnú pozíciu značky Bose, JBL a Marshall.

Celkovo najviac hlasov spomedzi smartfónov získal tento rok Huawei P9 a spomedzi príslušenstva zase Bluetooth reproduktor JBL Charge 3. Môžeme ich tak označiť za celkových víťazov ankety.

Súťažilo sa o hodnotné ceny

Hlasujúci účastníci boli zaradení do žrebovania o atraktívne ceny: CAT S60, Xiaomi Redmi Note 3, Bose QuietControl 30, Sony SRS-XB3 či ESET Smart Security. Partnerom ankety ďakujeme za podporu a atraktívne ceny.

Mená výhercov a všetky potrebné informácie o ankete Mobil roka 2016, ako aj o minulých ročníkoch, nájdete už tradične na stránke www.mobilroka.sk.

Diskusia k článku:

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease 23.02.2017 - 11:06

Sedí mi iba kategória špičkový mobil, možno hodinky. V ostatných "disciplínach" nie, že nevyhral najlepší, ale často nebol ani v prvej trojke. OnePlus 3(T) najpodstatnejší mobil roka utrel nos. Kvôli tejto skepse som nehlasoval.

Tomas23.02.2017 - 11:28 Trvalý odkaz

1+3(T) je velmi dobry telefon, ale urcite nie najpodstatnejsi a v globalnom neradle ani nie je dolezity. Je to fon stale skor ore uzku skupinu ludi...

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne23.02.2017 - 12:02 Trvalý odkaz

Aj nad mojim oneplus 3 ohrnaju nos ludia, cinan, blabla. Jednemu som ho pozical na tyzden, kupil si vlastny. Dalsi dvaja boli prekvapeni ze to ma "iba" fullHD a prekvapil ich fotoaparat a odozva/rychlost. Ja mu ani nerobim PR iba ho nosim so sebou, ked niekto chce, nech si ho osaha, a ludom zo znacky pada skepsa sama. A prekvapil aj mna, kupil som si ho 4fun, lebo "som od radosti nevedel co s peniazmi". A teraz, mi vsetky ostatne telefony lezia v sufliku uz hadam 3-4 mesiace.

bedo23.02.2017 - 13:36 Trvalý odkaz

V kategorii rozumny mobil je na 3. mieste Honor, nie Xiaomi (12,33% vs 11,02%)

Lenka Ivančíková23.02.2017 - 13:48 Trvalý odkaz

Dakujeme za upozornenie. :) Opravene.

Celá diskusia 12 príspevkov