Lenovo v Q4 2016 dodalo na trh 15 miliónov smartfónov

Lenovo zverejnilo hospodárske výsledky za tretí fiškálny štvrťrok uplynulého roka, ktorý sa skončil 31. decembra 2016, t.j. Q4 podľa nášho kalendára. Tržby i zisk medziročne výrazne klesli. Darilo sa smartfónom radu Moto.

Štvrťročný obrat bol 12,2 miliardy USD, čo je medziročný pokles o 6 %. Príjem pred zdanením za sledovaný štvrťrok bol vo výške 101 miliónov USD, teda zaznamenal medziročný pokles o 68 %. Čistý príjem medziročne klesol o 67 %, na úroveň 98 miliónov USD.

Hrubý zisk spoločnosti za tretí fiškálny štvrťrok medziročne klesol o 15 % na 1,6 miliardy USD, s hrubou maržou na úrovni 13,1 %. Prevádzkový zisk bol vo výške 138 miliónov USD, čo je medziročný pokles o 64 %. Základné zisky na akciu za tento štvrťrok boli vo výške 0,90 USD centov, resp. 6,98 HK centov. K 31. decembru 2016 mala spoločnosť Lenovo čistú hotovosť vo výške 155 miliónov USD. Čísla sú horšie aj v porovnaní s predchádzajúcim kvartálom.

V segmente mobilných technológií Mobile Business Group (MBG), kam patria smartfóny značky Moto a Lenovo, boli štvrťročné obraty spoločnosti Lenovo vo výške 2,2 miliardy USD, čo je medziročný pokles o 23 %. V porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom ide o 7 % nárast. Predvianočné obdobie patrí zvyčajne k najlepším v roku pre každú firmu. Marža straty pred zdanením sa za tento štvrťrok medzikvartálne zlepšila o 0,6 bodu na 7,1 %.

Lenovo v poslednom kvartáli minulého roka vyexpedovalo 15 miliónov smartfónov, o päť miliónov menej než pred rokom. Medzikvartálne sa predaj zlepšil o 7 %, vrátane 20 % zvýšenia dodávok produktov značky Moto. Dodávky Moto G medziročne vzrástli o 12 %, čomu pomohol nárast v Latinskej Amerike o 23 %. V Indii, ktorá je tretím najväčším svetovým trhom smartfónov, bola spoločnosť Lenovo silným dodávateľom smartfónov, pričom v sledovanom štvrťroku dosiahla 9,9 % podiel na trhu.

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

Začať diskusiu