HTC Desire HD

RECENZIA smartfónuDotykový smartfón s OS Android 2.2, 8 Mpix fotoaparátom s AF a LED bleskom, podporou HSPA, Wi-Fi, GPS a 3,5 mm jackom.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická s dotykovým displejom,

OS: Android 2.2 Froyo + HTC Sense,

procesor: Qualcomm Snapdragon QSD8255 1 GHz,

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA + HSUPA,

rozmery: 123 x 68 x 12 mm,

hmotnosť: 164 gramov (zistená: 164 g),

displej: aktívny, dotykový (kapacitný), Super LCD, 16 777 216 farieb, 480 x 800 b., 56 x 93 mm, uhlopriečka 4,3'', aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 8 Mpix, duálny LED blesk, autofókus, záznam videí (1280 x 720 b.),

pamäť: 768 MB RAM + 1,5 GB + microSDHC (do 32 GB),

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 14,4 Mbps), HSUPA (do 5,76 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.1 + EDR, kábel (microUSB), mass storage, Wi-Fi, DLNA,

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack, FM rádio (s RDS), A2DP, rozpoznávanie hudby,

ostatné 1: Java, minimalizácia aplikácií, multitasking, internetový prehliadač, videohovor,

ostatné 2: prehliadač dokumentov, GPS, akcelerometer,

batéria: Li-Ion, 1 230 mAh,

výdrž: do 9 h hovoru / 490 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, aktívny kryt objektívu,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna,

Obsah balenia:

telefón, batéria, nabíjačka, USB kábel, stereo slúchadlá, potrebné dokumenty.

HTC Desire HD je jedným z kandidátov na najlepší smartfón tohto roku. Ponúka veľký, 4,3-palcový displej, výkonný procesor, bohatú funkčnú výbavu a operačný systém Android 2.2 Froyo s nadstavbou HTC Sense.

novinky vychádza z úspešného modelu HD2. Prednej strane dominuje veľký dotykový displej s uhlopriečkou 4,3 palca, pod ktorým je umiestnená štvorica dotykových tlačidiel. Škoda, že sa HTC nerozhodlo použiť tradičné hardvérové ako v prípade staršieho Desire. Pravá strana je holá, chýbala mi spúšť fotoaparátu. Spojené dvojité tlačidlo ovládania hlasitosti hľadajte na ľavej strane. Prevažnú časť zadnej steny tvorí pevný kovový kryt, ktorý nie je možné odstrániť. Pre výmenu SIM karty či prístup k batérii zabezpečujú dva malé odnímateľné plastové kryty. Najmä spodný, ktorý ukrýva prístup ku kartám, bol v testovacej vzorke labilný a po niekoľkých odňatiach začal nepríjemne vŕzgať a slabšie doliehať. Na upevnenie môžete využiť napríklad lepidlo, to však nie je najvhodnejším riešením. Toto som od top modelu s cenou nad 500 € naozaj neočakával. Zadnej strane dominuje vystúpený objektív 8-megapixelového fotoaparátu spolu s duálnym LED bleskom. Nemusíte sa však báť poškrabania, ochranné sklíčko objektívu je mierne zapustené. Horná stena obsahuje vypínacie tlačidlo, spodná zasa dvojicu konektorov (microUSB a 3,5 mm jack). Konštrukcia nového Desire HD je kvalitná, spojenie kovov a kvalitných plastov zaručuje dlhú životnosť krytov telefónu. Výnimkou je iba spodný plastový kryt, ktorý si zaslúži kritiku. HTC Desire HD patrí svojimi rozmermi medzi veľké telefóny, rovnako nezanedbateľná je i hmotnosť. Konkurenčný Samsung Galaxy S s takmer zhodnou funkčnou výbavou a rovnako veľkým displejom má len 118 gramov.

"Načo jednoliate kovové telo, keď spodný plastový kryt SIM a pamäťovej karty je veľmi labilný?"

Kapacitný dotykový

používa technológiu Super LCD. Pracuje v rozlíšení 480 x 800 bodov, čo je dnes v tejto triede štandard. Nechýba možnosť použitia viacerých dotykov naraz či otáčanie obrazu podľa polohy akcelerometra. Reakcie na dotyk sú rýchle, celkovú plynulosť systému zabezpečuje gigaherzový procesor spolu s 768 MB pamäte RAM. Dotykový displej dopĺňa štvorica androidových ovládacích tlačidiel Domov, Menu, šípka späť a Vyhľadať. Operačný systém použitý v HTC Desire HD je najnovší Android 2.2 Froyo s nadstavbou Sense. Jej možnosti sú dobre známe najmä fanúšikom zariadení od taiwanského výrobcu. Spomeniem možnosť umiestniť si na sedem domácich obrazoviek widgety, odkazy, skratky k aplikáciám či priečinky. Nechýba možnosť výberu z piatich predpripravených scén. Súčasťou systému je aj nová služba htcsense.com, ktorá vám pomôže s personalizáciou, vyhľadaním, prezvonením či zablokovaním telefónu na diaľku. už v základe obsahuje veľké množstvo aplikácií a na prvý pohľad pôsobí trocha chaoticky. Ikony nie je možné ľubovoľne usporadúvať či presúvať, dokonca nemôžete ani vytvárať priečinky. Štandardne sú aplikácie zoradené podľa abecedy.

"Súčasťou systému je aj nová služba htcsense.com."

Zabudovaný 8-megapixelový

ma prekvapil nielen svojou kvalitou, ale aj možnosťami prispôsobenia. Škoda len absencie hardvérovej spúšte. Svoj názor na kvalitu fotografií si môžete utvoriť zo snímok v našej galérii. Nastavenia sú bohaté, umožňujú aktivovať jeden z jedenástich farebných efektov, samospúšť, meniť expozíciu, kontrast, sýtosť, ostrosť, vyváženie bielej, veľkosť fotografie, hodnotu ISO či pomer strán. Nechýba ani možnosť deaktivovať zvuk spúšte, automatické zaostrovanie či rozpoznávanie tváre. Video nahráva nový Desire HD v maximálnom rozlíšení 1280 x 720 bodov. Prekvapením pre mňa bolo zistenie, že objektív dokáže manuálne zaostrovať (po dotyku na displej) aj počas nahrávania videa.

"Záznam HD videa ponúka zaostrovanie na objektyaj počas záznamu."

Galéria sa nezmenila, snímky môžete prehliadať ako v režime na výšku, tak i na šírku. Podporovaný je i multitouch zoom. Galéria je navyše prepojená s Facebookom a Flickrom, takže po zadaní prihlasovacích údajov budete mať prístup aj k vašim online albumom. Galérii môžeme vyčítať azda iba absenciu podpory DivX videí vo videoprehrávači.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 16 MB, 3GP; obraz: 1280 x 720 b., zvuk: AAC, 30 kbps; celkovo: 60 MB / min.)

TIP: Jednoduchý a bezplatný prehrávač všetkých možných formátov: VLC Player.

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkých video formátov: SUPER.

Prehrávač hudby je tradičný, dokáže prehľadne roztriediť vašu hudbu. Počas prehrávania je zobrazený obal albumu ako aj všetky potrebné údaje. Nastavenia ponúkajú aj niečo navyše. Okrem efektov Dolby Mobile a SRS môžete po pripojení slúchadiel aktivovať i jeden z pripravených nastavení ekvalizéra. Skladby môžete zdieľať, nájsť k nim videá na YouTube či nechať ich prehrávať na domácom stereu prostredníctvom Wi-Fi a technológie DLNA. Sklamaním je pre mňa kvalita zadného reproduktora, z ktorého vychádza tichý a plechový zvuk. O niečo lepšie je na tom prehrávanie cez slúchadlá, tam si zvuk môžete vyladiť ekvalizérom. No i tak by som očakával oveľa lepšiu kvalitu. Hudobnú výbavu dopĺňa jednoduché FM rádio bez RDS a vynikajúca aplikácia SoundHound, ktorá slúži na identifikovanie hudby, textov k piesňam či videám na YouTube.

"Kvalita zadného reproduktora ma sklamala."

Na jednoduché navigovanie či prezeranie trasy môžete využiť bezplatné Google Maps. Náročnejším používateľom odporúčame zakúpiť platený navigačný softvér ako napríklad Sygic či Navigon, 30-dňovú demoverziu nájdete aj v Markete. Vyhľadávanie polohy je rýchle, modulu pomáha aj dátová sieť. GPS môžete využiť taktiež aj pri fotografovaní, na zapisovanie polohy do EXIFu fotografie.

Vnútorná pamäť ponúka 1,5 GB úložného priestoru, ktorý môžete v poslednom Androide využiť už aj na ukladanie aplikácií. Pre uchovávanie fotografií a videí je stále nutné zakúpiť pamäťovú kartu microSDHC. Tá môže mať kapacitu až 32 GB. Dostatok megabajtov ponúka aj pamäť RAM, tá prekvapí kapacitou až 768 MB.

Telefónny zoznam zastrešuje aplikácia Ľudia. Po úspešnom prihlásení sa k rôznym kontám (Google, Facebook, Twitter, ...) sa jednotlivé kontakty zosynchronizujú samé. Nie je preto nutné kopírovať vizitky cez Bluetooth. Aplikácia Ľudia v sebe zahŕňa telefónny zoznam, skupiny a históriu hovorov. Na vyhľadávanie kontaktov môžete využiť dva spôsoby - tradičným ťahom prsta a cez tlačidlo Vyhľadať. Chýbala mi sekcia obľúbené, kde si zvyknem uložiť čísla, na ktoré najčastejšie volám. Rýchly prístup ku kontaktom zabezpečuje aj skratka Telefón na domácej obrazovke. Po kliknutí na ňu sa zobrazí päť kontaktov a veľká alfanumerická klávesnica. Pri zadávaní čísla dokáže

medzi už uloženými kontaktami. Profily úplne chýbajú, ako aj ich časovanie. Všetky tieto nedostatky sa však riešia aplikáciami z marketu (timed profiles, super dial a pod.) alebo inštalovaním skratiek na daný kontakt priamo na domácej obrazovke. Android je v tomto veľmi mocný OS.

"Novinke nechýba ani inteligentné vytáčanie."

SMS a MMS správy sú už tradične zobrazené v konverzáciách. Pri

správ môžete využiť softvérovú QWERTY klávesnicu v režime na výšku i na šírku. Písanie na veľkom displeji je pohodlné a presné. Komu by QWERTY klávesnica nesedela, na výber ma z dvoch ďalších alternatív - kompaktnej QWERTY a tradičnej alfanumerickej...alebo sa porozhliadnuť po klávesniciach v Markete (odporúčame napr. Smart Keyboard). Pri písaní si môžete pomôcť aj tzv. rýchlym textom. Jedná sa o preddefinované odpovede na správy. Pre zmenu z textovej na multimediálnu správu stačí pridať predmet alebo akýkoľvek multimediálny obsah.

E-mailové klienty sú dva - aplikácia

, ktorá pracuje s Google kontom a tradičný klient. Ten poslúži na prácu s ostatnými kontami. Podporuje protokoly POP3 a IMAP a dokáže pracovať aj s viacerými schránkami. Automatické sťahovanie začína na piatich minútach. Páči sa mi možnosť nastaviť si dni a hodiny, počas ktorých bude telefón e-maily sťahovať. Týždeň si môžete rozdeliť na silnú a slabú prevádzku a každej nastaviť frekvenciu sťahovania správ. Klient si poradí aj s prílohami, vďaka aplikácii QuickOffice je možné dokumenty nielen prezerať, ale aj editovať.

"Týždeň si rozdelíte na silnú a slabú prevádzku a každej nastavíte frekvenciu sťahovania e-mailových správ."

v Androidoch patrí medzi to najlepšie. Nechýba práca s viacerými oknami či podpora Flashu. Na internet sa pripojíte pomocou všetkých dostupných technológií. Vo výbave nájdete GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 14,4 Mbps) i HSUPA (do 5,76 Mbps). Samozrejme nechýba Wi-Fi a s tým spojená možnosť použiť Desire HD ako Wi-Fi hotspot. Na lokálne spojenia s počítačom a inými zariadeniami využijete Bluetooth vo verzii 2.1, technológiu DLNA i microUSB konektor. Ten zároveň slúži aj na nabíjanie. Komu nevyhovuje pripravený prehliadač, v Markete nájde Operu mobile, Operu Mini, Firefox...

TIP: Prečítajte si články 3G (UMTS) a HSDPA.

Kancelárska výbava Desire HD zahŕňa pohodlný kalendár s možnosťou denného, týždenného i mesačného prehľadu. Nechýba možnosť vytvoriť si viacero kalendárov (napr. sviatky, osobný, pracovný, a pod.). Kritiku si zaslúži absencia informačného riadku s aktuálnymi dennými záznamami. Odkedy som používal Nokiu E71, na túto funkciu nedám dopustiť. Ale aj tento nedostatok riešia aplikácie v Markete, napríklad výborný widget Calendar Pad. Budík sa ukrýva v aplikácii Hodiny. Budení môže byť viacero. Každému budeniu môžete nastaviť vlastný čas, opakovanie a tón budenia. Možnosť nechať sa zobudiť rádiom chýba. Na budenie náhodnou skladbou vybraného interpreta alebo z vybraného albumu odporúčame budík Alarm Clock MAX.

Perfektnou aplikáciou od HTC je svetidlo, ktoré využíva LED diódu v troch stupňoch intenzity.

Ostatné aplikácie: Adobe reader - prehliadač PDF dokumentov, Akcie - aplikácia na sledovanie vývoja akcií na trhu, Amazon MP3 - obchod s hudbou, Čítačka - aplikácia na čítanie elektronických kníh (v pamäti je pripravených osem klasických titulov v anglickom jazyku), Facebook - Facebook klient, Kalkulačka - bez vedeckých funkcií, Počasie, Peep, Teeter, Twitter - Twitter klienti, YouTube,

- aplikácia, ktorá urobí z mobilu prístupový bod.

Kombinácia veľkého displeja a množstva funkcií, ktoré Desire HD ponúka, sa odrazí na výdrži batérie. Pri bežnom používaní mi novinka vydržala takmer dva dni. Pri väčšej záťaži a častom využívaní online aplikácií, som musel nabíjať aj každý deň.

Výhody:

- jednoliate kovové telo,

- kvalitný fotoaparát s HD videom,

- Android 2.2 Froyo a HTC Sense,

- podpora Flashu,

- DLNA,

- bohaté možnosti nastavenia e-mailového klienta,

Nevýhody:

- nekvalitný spodný plastový kryt SIM a pamäťovej karty,

- absencia hardvérovej spúšte fotoaparátu,

- veľké rozmery a hmotnosť,

- kvalita reproduktora,

- chýbajúce profily,

- absencia natívnej podpory DivX videí.

Orientačná cena: 565 € (epicentrum.sk)

Záver

HTC Desire HD je jedným z najlepšie vybavených smartfónov na našom trhu. Ponúka obrovský dotykový displej, priam dokonalú funkčnú výbavu, ktorá zahŕňa 1 GHz procesor, 768 MB RAM, novú verziu operačného systému, 8-megapixelový fotoaparát, podporu HD videa či množstvo ďalších užitočných aplikácií. Nebyť tej nešťastnej konštrukcie, zosadil by z trónu i aktuálny TOP Android model Galaxy S. HTC vsadilo na takmer jednoliatu kvalitnú kovovú konštrukciu, ktorej kazí meno nešťastná dvojica plastových krytov batérie a kariet. Na testovacej vzorke totiž po niekoľkých odňatiach začali nepríjemne vŕzgať a slabšie držať na svojich miestach. Po niekoľkých pokusoch sa dokonca kryt SIM karty odňal sám už pri vyťahovaní Desire HD z vrecka. A takto si veru nepredstavujem konštrukciu najlepšieho smartfónu na trhu...

Druhý názor

Richard Hombauer: Najväčším sklamaním HTC Desire HD je jeho plastový kryt pamäťovej a SIM karty. Pravdu povediac, softvérové nedostatky vyriešite ľahko (DivX aplikáciou Rock Player, chýbajúce časované profily aplikáciou Timed Profiles, slabý mesačný náhľad kalendára zase nejakým kalendárom z Marketu), ale hardvérové často vôbec. Ak nemeníte SIM karty a nemienite vyberať pamäťovú kartu (súbory budete prenášať USB káblom), riešte zalepenie spodného krytu nejakou obojstrannou páskou alebo aspoň papierikom. Ale sme na konci roku 2010 a na HTC Desire HD predsa nechceme používať praktiky z minulého storočia. Vyriešením problémov so spodným krytom ostáva moja kritika v rovine hmotnosti (Galaxy S má vďaka plastovej konštrukcii o 46 gramov menej!), rozmerov (HD2 ukázalo, že to s veľkým displejom ide aj inak), displeja (Galaxy S a iPhone 4 sú v totmo smere ďalej) a hlavne kapacity batérie (displej až 4,3'' a batéria len 1230 mAh?!) . Aby som len nekritizoval, Desire HD je špičkový telefón s obrovským displejom (Desire HD - 52 cm2, Galaxy S - 45 cm2, t.j. asi 87 %), a to mnohých z vás určite bude lákať. V súboji Desire HD a Galaxy S má množstvo logických výhod Samsung, ale HTC vyhráva väčším displejom, kovovým telom, zaostrovaním videa počas záznamu a novou nadstavbou HTC Sense, ktorá mnohých používateľov HTC očarila. Ja sa na telefón pozerám možno až príliš rozumne a tak mi 46 gramov navyše a o 270 mAh menej nestojí za kúpu HTC. Keby Desire HD mal takých 1700 mAh, hovoril by som určite inak. Na klasický HTC Desire už nie je problém kúpiť 2400 mAh batériu so špeciálnym zadným krytom, ale jednoliate kovové telo HTC Desire HD takéto riešenia neumožňuje.

Produktová stránka: HTC Desire HD

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Aparáty Android

Diskusia k článku:

Začať diskusiu