Poradňa: ako na iPhone zálohujem správy z WhatsAppu?

Systém zálohovania iOS cez iCloud a iTunes je vymyslený naozaj dobre. Pri správnom nastavení by mal na nový iPhone preniesť naozaj všetky dáta.

Poradňa je seriál víkendových článkov na Fony.sk, v ktorých sa snažíme vám, naším čitateľom pomáhať. Ak aj vás trápi nejaký problém s telefónom, mobilným operátorom alebo hľadáte nejaký špecifický mobil, napíšte nám e-mail na redakcia@fony.sk s predmetom správy "Poradňa". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku a tej sa budeme formou takéhoto článku.

Tentokrát sme vybrali e-mail od Adriána: "Dobrý deň, mám teraz iPhone 6 a potreboval by som preniesť všetok obsah do nového zariadenia, konkrétne iPhonu 7. Ešte na iPhone 5 som skúšal robiť zálohu čisto cez mobil, ale v tom čase mi do šestky neprenieslo zálohu chatov z WhatsAppu. Stratil som tak všetko, čo som v ňom mal. Musím to urobiť cez iTunes?"

Netušíme, kde sa stala chyba. iOS ponúka niekoľko možností, ako zálohovať svoj iPhone a všetky by mali preniesť aj správy a chat z WhatsAppu. Možno pred niekoľkými rokmi WhatsApp fungoval inak, alebo Adrián nemal dostatok miesta vo svojom úložisku iCloud.

Ako vidno, WhatsApp po inštalácii aplikácie a zadaní telefónneho čísla okamžite ponúkne obnovu histórie z iCloudu. Tá zostane dostupná aj po vymazaní aplikácie či restore celého iPhonu.

Stačí teda na starom iPhone zamieriť do Nastavení -> položky Všeobecné -> Úložisko a využitie iCloudu a v správe úložiska iCloudu sa uistiť, že tam zálohu svojho zariadenia máte a v dátach na zálohovanie WhatsApp svieti. iOS ich odosiela automaticky, ak je pripojený na Wi-Fi a nabíjanie.

iCloud ale zálohuje len časť najdôležitejších dát. Aplikácie sa potom síce do nového mobilu sťahujú automaticky, ale zdĺhavo cez internet. Záloha cez počítač a iTunes ich tam nakopíruje 1:1. Je tiež vhodnejšia ak máte množstvo fotografií a videí.

Odporúčame vám zálohu zaheslovať. Vyberte si položku "Zašifrovať zálohu iPhonu". Nejde ani tak o bezpečnosť, ako o vaše pohodlie. Zašifrovaná záloha totiž prenesie aj prihlasovacie údaje k Wi-Fi sieťam a jednodlivým aplikáciám. Na novom iPhone potom WhatsApp, Facebook či Messenger jednoducho otvoríte a používate. Pri klasickej sa do každej aplikácie budete musieť ručne prihlásiť menom a heslom.

Ak chcete mať istotu, použite iTunes a s vymazaním starého iPhonu počkajte, až pokým na novom nenájdete všetko, čo tam má byť.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu