Apple bol v Q4 2016 svetovou jednotkou v predaji smartfónov

Samsung, dlhoročný líder v predaji telefónov, bol v poslednom kvartáli minulého roka zosadený z trónu Applom. Prvenstvo za celý rok 2016 si kórejský gigant udržal.

Podľa najnovších údajov Strategy Analytics vzrástli globálne dodávky smartfónov medziročne o tri percentá a dosiahli rekorný počet takmer 1,5 miliardy kusov. Svetovou jednotkou je stále Samsung, ktorý na trh dodal 309,4 mil. smartfónov. Medziročne ale zaznamenal pokles o vyše 10 miliónov telefónov.

Dvojkou je s predajom 215,4 miliónov kusov stále Apple, ktorému takisto klesol celkový objem o 16,1 miliónov. Naopak Huawei zaznamenal medziročný nárast o takmer 32 miliónov jednotiek a drží sa na tretej priečke. S veľkým odstupom nasledujú značky Oppo (84,6 mil.) a Vivo (71,0 mil.). No ani keď spočítame všetkých troch čínskych výrobcov spolu, nepodarilo sa im v uplynulom roku dodať na trh viac smartfónov než Samsungu.

Čísla za Q4 2016 hovoria, že poradie posledných troch miest sa nezmenilo, prvú priečku ale obsadil Apple. V najsilnejsom období roka sa mu podarilo dodať o 800-tisíc smartfónov viac než Samsungu. Či by boli výsledky iné, keby Samsung nepostihli problémy s Galaxy Note 7 nechceme špekulovať.

Zdroj: strategyanalytics.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu