V Bratislave si na lavičke posedíte, pripojíte sa na internet a dobijete mobil

V dvoch mestských častiach Bratislavy dnes na skúšku osadili prvé dve lavičky s panelmi na solárnu energiu. Ponúkajú dvojicu USB portov a plochu na bezdrôtové nabíjanie telefónu. Lavička slúži aj ako Wi-Fi hotspot a na internet sa pripojíte do vzdialenosti približne štyroch metrov od lavičky.

Horná časť, na ktorej sa sedí, je zhotovená z pevného plexiskla, ktoré by malo odolať silným mrazom aj vandalom. Inteligentné lavičky Steora od spoločnosti Power Mode zbierajú pomocou vstavaných senzorov informácie o počte používateľov, atmosférických podmienkach a funkčnosti.

foto: bratislava.dnes24.sk

Jednu lavičku nájdete na Kramároch, kde je súčasťou detského ihriska na Jahodnej ulici, druhá slúži návštevníkom a obyvateľom Bratislavy v centre mesta na Primaciálnom námestí. Obidve lavičky sú osadené zatiaľ iba na skúšku. Po troch mesiacoch magistrát projekt vyhodnotí a podľa ohlasov a skúseností sa rozhodne, či po Bratislave umiestni viac takýchto lavičiek. Cena jednej inteligentnej lavičky Steora je vyše 3000 eur a životnosť sa odhaduje na približne štyri roky.

Pred vyše rokom sme priniesli článok o solárnej lavičke CapaSity vyvinutej v pražskom ČVUT. Základ českej lavičky je vyrobený z betónu a doplnený drevom. Má takmer rovnaké funkcie ako lavičky firmy Steora.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk

Diskusia k článku:

funboy02.02.2017 - 00:02 Trvalý odkaz

Aké sú poistné podmienky záruky a opravy?

Steora je dodávaná so štandardnou 2 ročnou zárukou, ktorá pokrýva všetky vnútorné závady spôsobené poveternostnými vplyvmi (záruka sa nevzťahuje na vandalizmus alebo náhodné mechanické poškodenie). Táto lehota môže byť predĺžená o ďalšie 2 roky dodatočnou platbou.

http://steora.com/svk

Celá diskusia 2 príspevky