Kingston MobileLite Wireless Pro - zázračný záložný zdroj

Recenzia univerzálneho príslušenstva, ktoré slúži ako čítačka kariet, hotspot, externý disk aj power banka s kapacitou 6700 mAh.

Medzi hlavné nedostatky dnešných smartfónov patrí krátka výdrž batérie a nedostatok ukladacieho miesta, prípadne absencia slotu pre microSD karty. S podobnými problémami sa stretávame i v diskusiách pod našimi článkami. Ako s týmito neduhmi bojovať? Riešením môžu byť powerbanky a USB kľúče s funkciou USB OTG, či cloudové služby. Kingston MobileLite Wireless Pro spája všetky tieto riešenia do jedného.

Základné parametre:

Rozmery 115 x 78 x 24 mm, batéria Li-ion 6700 mAh pri 3,6 V, veľkosť úložiska 64 GB, dostupné 58,21 GB, pripojenie Wi-Fi 2.4GHz 802.11b/g/n & 5GHz 802.11ac, slot pre SD kartu, RJ-45 LAN konektor, USB 2.0 konektor, hmotnosť 195 g (overené).

Obsah balenia:

Kingston MobileLite Wireless Pro, microUSB kábel, microSD adaptér, dokumenty.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Množstvo konektorov umožňuje pripojenie viacerých zariadení. Vďaka LAN portu môžete z MobileLite vytvoriť router s pripojením na internet a slot na SD karty pomôže pri prezeraní súborov či zálohovaní zo smartfónu alebo tabletu. Rovnako môžete využiť aj vstavanú 64 GB pamäť a mať tak dôležité dokumenty či obľúbené filmy stále so sebou. Do USB portu pripojíte USB kľúč ako ďalšie úložisko alebo nabíjací kábel vášho zariadenia.

Otestoval som rôzne formáty a zariadenia, aby som zistil možnosti MobileLite Wireless Pro. Úspešne sa mi podarilo pripojiť 2 TB externý HDD, občas sa ale vyskytli problémy s čítaním SD karty a USB kľúča. Tie som vyriešil reštartovaním zariadenia. Za nedostatok pokladám aj maximálnu prenosovú rýchlosť Wi-Fi, ktorá činí 100 Mbps. Toto môže byť dôvod neskôr spomenutých problémov pri prenose videí vo vysokom rozlíšení.

Vďaka vstavanej batérii dokáže MobileLite fungovať bez pripojenia k nabíjačke. Výrobca udáva, že výdrž batérie je až 19 hodín nepretržitého používania. Na nabíjanie slúži microUSB port. Samotné nabíjanie však rýchlosťou neohúri, trvá šesť hodín z úplného vybitia. Vstavaná batéria však môže slúžiť aj ako powerbanka. Rýchle nabíjanie aj naďalej absentuje. V oboch prípadoch musíme rátať iba s 5 V a 1 A. Nabitie Xiaomi Redmi 4 Prime z 15 % na 100 % trvalo napríklad 4 hodiny. V špecifikáciách aj e-schopoch nájdete údaj 5 V a 2 A, no mne túto hodnotu voltmeter nikdy neukázal napriek tomu, že som odskúšal niekoľko zariadení a USB káblov.

Pre ovládanie MobileLite Wireless Pro si výrobca pripravil aplikáciu s príznačným názvom MobileLite Wireless. Dostupná je pre Android aj iOS. Prvým krokom v aplikácii je nastavenie Wi-Fi siete, ktorá slúži na prepojenie MobileLite Wireless Pro a vášho zariadenia. Nastaviť môžete názov 2,4 GHz a 5 GHz siete aj ochranu heslom.

Na domácej obrazovke sú znázornené dôležité informácie: stav batérie, pripojenie a základné ovládacie prvky. Vstavaný prehliadač médii slúži na prezeranie obsahu samotného MobileLite Wireless Pro alebo pripojených zariadení a úložísk. Prehliadač umožňuje súbory premenovať, zdieľať, kopírovať, presunúť, zmazať alebo zobraziť podrobnosti. Môžete si tak zálohovať fotografie alebo videá zo smartfónu do pamäte MobileLite Wireless Pro či SD karty alebo USB kľúča. Opačný proces je samozrejme tiež možný.

Okrem manipulácie so súbormi umožňuje aplikácia aj ich zobrazenie alebo prehranie. Pozor však treba dávať na podporované formáty, ktoré nájdete na stránke výrobcu. Obrázky formátov JPG, PNG a videá v MP4 nerobili aplikácii žiadne problémy. Stretol som sa však s problémami pri PDF dokumentoch a náročnými videami. Otestoval som rôzne rozlíšenia a formáty videí a maximálne podporované rozlíšenie je 3480 x 2160 pri 30 FPS. UHD video so 60 snímkami za sekundu už MobileLite Wireless Pro nedokázal streamovať. Hudba išla, obraz nie. Pri prehrávaní filmov je rozhodujúci formát videa. Napríklad filmy v MKV neprehráte.

V dolnom paneli vám aplikácia umožní zobraziť iba hudbu, videá, prejsť do nastavení alebo spustiť zálohu. Zálohovanie je poslednou funkciou, ktorou môže MobileLite Wireless Pro zaujať. V hlavnej ponuke po stlačení zálohovať/obnoviť sa objavia položky kalendár, kontakty a fotografie. Tie je možné následne exportovať alebo importovať do/z pripojeného zariadenia. Pri oboch prenosoch si navyše viete vybrať z ktorého alebo na ktoré úložisko sa budú dáta ukladať. Ako príklad môžem uviesť zálohovanie kontaktov z telefónu na SD kartu alebo obnovenie kalendáru z USB kľúča. Tlačidlo pre zálohu v dolnom paneli vie automaticky zálohovať fotografie na zvolené úložisko a pri ďalšej zálohe v procese pokračovať. Nemusíte sa preto obávať, že by sa vám fotografie zálohovali duplicitne.

Výhody:

+ cena

+ výdrž batérie

+ prepojenie s aplikáciou a jej funkcie

+ počet konektorov a portov

+ široké využitie

Nevýhody:

- občasné zaváhanie pri čítaní SD kariet a USB kľúčov

- pomalé nabíjanie

- aplikácia iba v anglickom jazyku

- lesklý plast sa ľahko poškriabe

- iba 100 Mbps prenosy cez Wi-Fi

- málo podporovaných formátov pre prehrávanie

Orientačná cena: 55 € verzia bez vnútornej pamäte, 120 € 64 GB verzia, dostupné v čiernej a bielej farbe

Záver

MobileLite Wireless Pro je užitočným pomocníkom a riešením problémov súčasných smartfónov. Rýchle prenosy súborov medzi rôznymi pamäťovými médiami a funkcie zálohovania pokladám za veľmi prospešné. Zariadenie má potenciál zjednodušiť prácu aj profesionálom, napríklad redaktorom či fotografom. Je tu však aj priestor na zlepšenie. Ocenil by som lepšie spracovanie, napríklad kovové, pretože lesklý čierny plast sa ľahko poškriabe. Integrovaný LTE modem a možnosť pripojenia k počítaču by ešte zvýšili použiteľnosť tohto zariadenia.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu