Apple zrušil stránku na kontrolu zámku aktivácie

Pred kúpou používaného iPhonu alebo iPadu ste si mohli na webovej stránke skontrolovať, či nie je na zariadení aktívny zámok aktivácie. Pokiaľ áno, nemohli ste kúpený telefón či tablet používať s vlastným ID. Apple stránku bez vysvetlenia zrušil.

Služba Nájsť môj iPhone umožňuje nájsť na mape, zamknúť alebo vymazať telefón na diaľku a zabraňuje jeho vymazaniu alebo opätovnej aktivácii bez vášho hesla. Pri kúpe z druhej ruky ste sa mohli po zadaní IMEI alebo sériového čísla iPhonu, iPadu alebo iPodu touch na webovej stránke www.icloud.com/activationlock presvedčiť, či nie je aktívny zámok aktivácie. Bezpečnostná funkcia bola predstavená v iOS 7 a mala zabrániť používaniu ukradnutých a stratených Apple zariadení.

Keď je táto bezpečnostná služba zapnutá, nedovolí iPhone či iPad aktivovať pod novým Apple ID. Predtým, než pôvodný majiteľ predá alebo dá do užívania zariadenie niekomu inému, musí vypnúť službu Nájsť môj iPhone a odobrať zariadenie zo svojho účtu. Tým sa zruší aj zámok aktivácie. Na to, aby sa nový vlastník vyhol problémom s kontaktovaní pôvodného majiteľa kvôli zamknutému iPhonu, slúžila stránka www.icloud.com/activationlock, ktorú Apple bez bližšieho vysvetlenia zrušil.

Na svojej stránke podpory venovanej zámku aktivácie odporúča postup, pri ktorom musíte mať zariadenie fyzicky v ruke. Zároveň varuje pred kúpou použitého iPhonu, kým si ho predchádzajúci majiteľ neodoberie zo svojho účtu. Online si už ale jeho stav neskontrolujete. Apple svoje dôvody na zrušenie užitočnej stránky nevysvetlil.

Špekuluje sa, že dôvodom môže byť snaha Apple zabrániť hackerom kradnúť platné sériové čísla súčasných používateľov iOS.

Zdroj: icloud.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu