Telekom SmartHome: inteligentné produkty pre každú domácnosť

Desať rokov po štarte Magio televízie prináša Telekom úplne novú rodinu produktov. S novým konceptom môžete mať domácnosť vybavenú inteligentnými žiarovkami, kamerami či dymovými a pohybovými senzormi. Všetko ovládate jednou aplikáciou.

Telekom v týchto dňoch oslavuje desať rokov od spustenia digitálnej televízie Magio. Počas jednej dekády stihli zákazníci napozerať viac než 2,5 miliardy hodín televízneho obsahu a aktuálne TV službu využíva 538-tisíc zákazníkov. Sledovaním programov pre dospelých strávili zákazníci 3,2 milióna hodín a za desať rokov si z videopožičovne vypožičali 300-tisíc titulov s erotickou tématikou. Ponuka kanálov sa zo 49 rozrástla na 211 a na sto zákazníkov pripadá v priemere 180 Magio boxov. Výnimkou nie sú ani rodiny, ktoré používajú tri či štyri Magio boxy.

netradičná tlačovka Telekomu v obývačke

Lákadlom je elektronický programový sprievodca, archív a funkcia spustenia programu od začiatku. Rodina Magio sa rozšírila v roku 2010, kedy do ponuky pribudla satelitná televízia Magio Sat. Vďaka tomu je Magio dostupné skutočne na celom Slovensku. Štandardom sa stáva HD obsah (v ponuke IPTV je zatiaľ 46 kanálov) a míľnikom v rozvoji obsahu boli LOH v Riu vysielané v 4K kvalite.

Telekom aktuálne nie je len poskytovateľ televíznych služieb, ale ponúka aj množstvo obsahu, ktorý diváci inde nenájdu. Len v roku 2016 tak zákazníci Magia napozerali až 11 miliónov hodín športového obsahu na kanáloch DIGI Sport a 5,7 milióna hodín rozprávok na detskom kanáli Ťuki TV. Najvernejších zákazníkov operátor odmení. Desiati z nich získajú televízor, na ostatných čaká prekvapenie vo videopožičovni a súťaže počas celého roka.

Desať rokov po štarte Magio televízie sa Telekom rozhodol priniesť zákazníkom úplne nové portfólio produktov pre inteligentnú domácnosť. Bez potreby počiatočných vysokých investícií môže každý získať všetko potrebné vybavenie - od inteligentných žiaroviek až po dymové senzory. Službu Magenta SmartHome spúšťa operátor od 1. februára 2017, no už dnes si môžete pozrieť ponuku na stránke www.telekom.sk/smarthome.

k netradičnej tlačovke patrila aj prvá vicemiss Slovensko 2015 Barbora Bakošová vo vani

SmartHome je jednoduché riešenie, ktoré sprístupňuje nové technológie širšiemu okruhu zákazníkov. Inštalácia zariadení je jednoduchá a rýchla, bez potreby ťahania káblov alebo vŕtania. Zvládne ju takmer každý a samozrejmosťou je aj možnosť nechať si ich nainštalovať technikom.

Čo všetko môže zákazník získať?

Každý zákazník automaticky získa základňovú stanicu, ktorá prepája všetky zariadenia a dvojicu senzorov – pohybový a dverový. Následne si vyberá z ponuky ďalších zariadení podľa potreby:

- dverový senzor s teplotným snímačom

- pohybový senzor s teplomerom, ktorý ponúka prehľad o teplote v danej miestnosti cez dodávanú aplikáciu

- dymový senzor

- cloudová kamera s obojsmerným audio prenosom

- inteligentná zásuvka s meraním spotreby a možnosťou vzdialeného a programovateľného zapnutia/vypnutia (limitom je napätie 240 V / 10 A, takže k zásuvke môžete pripojiť 2,4 kW radiátor, ale silnejší nie)

- inteligentné osvetlenie: na výber je viacero možností z rodiny Phillips Hue, od základných žiaroviek po nabíjateľné a mobilné náladové osvetlenie

Zariadenia môžu fungovať samostatne, alebo je možné ich prepojiť a nastaviť si rôzne scenáre. Napríklad rozsvietenie náladového osvetlenia po príchode domov, spustenie hudby, nastavenie bezpečnostných hlásení, vypnutie zásuvky po odchode z domu či mnohé ďalšie. Na mobil vám môže prísť upozornenie aj o tom, že niekto otvoril dvere chladničky.

Na komunikáciu medzi používateľmi a zariadeniami slúži prehľadná mobilná aplikácia dostupná pre smartfóny a tablety s operačnými systémami Android a iOS a dokonca aj pre inteligentné hodinky Samsung Gear S / S2 a Apple Watch. Pre model Gear S3 sa pripravuje. Aplikácia s intuitívnym ovládaním a podrobnými nastaveniami inštaluje zariadenia a páruje ich s centrálou.

Ponúka prehľad o všetkých pripojených zariadeniach a pracuje s nimi na diaľku, hlási upozornenia a slúži aj na nastavovanie profilov a scenárov (poplachy, atmosféra, časový harmonogram a iné). Aplikácia funguje na viacerých zariadeniach súčasne a je tak dostupná pre všetkých členov domácnosti.

SmartHome je riešením pre každú domácnosť. Vďaka variabilite poslúži na navodenie pohodovej atmosféry, ale aj ako bezpečnostný systém. Upozorní po príchode detí zo školy, vidíte, čo váš domáci maznáčik robí, keď nie ste doma, monitoruje domácnosť v čase vašej neprítomnosti a upozorní na nečakané udalosti i dym. Kontroluje spotrebiče (dokáže napríklad vypnúť na diaľku žehličku) a pomocou aplikácie ovládate inteligentné žiarovky. Meníte ich farbu, teplotu a intenzitu osvetlenia. Dokážete si nastaviť konkrétny deň a čas, v ktorom bude žiarovka svietiť určeným odtieňom a jasom.

Pozn. redakcie: kolega Richard už roky používa GSM zásuvka Flajzar, do ktorej sa vkladá SIM karta a ovláda sa cez mobil. Je to vlastne vzdialená zásuvka, teplomer aj termostat v jednom. Každý druhý deň si necháva posielať SMS-ky o teplote v miestnosti na chalupe, za ktoré zaplatí približne euro mesačne. Nové zariadenie stálo 120 eur, nevýhodou je aplikácia dostupná len pre OS Android.

Koľko to bude stáť?

Základňová stanica spolu so základným balíkom senzorov stojí mesačne 10,99 eura, k čomu sa pripočítavajú ceny jednotlivých zariadení:

- 0,99 eura – 4,99 eura za inteligentné osvetlenie

- 1,99 eura za pohybový a dverový senzor

- 2,99 eura za inteligentnú zásuvku a dymový senzor

- 4,99 eura za cloudovú kameru

Zákazník si z ponuky zariadení môže poskladať vlastné kombinácie. Za sadu zariadení pre bezpečnosť a kontrolu domácnosti s dverovým senzorom, dvomi pohybovými čidlami a cloudovou kamerou tak napríklad zaplatí 18,97 eura. Kombinácia s dvomi dverovými čidlami, detektorom dymu a inteligentnou zásuvkou zase zaplatí 16,97 eura. Všetky uvedené ceny plati pri 2-ročnej viazanosti.

Službu SmartHome môžete využívať aj bez viazanosti. V tom prípade stojí základný balík senzorov 299 eur, plné ceny doplnkových zariadení nájdete na stránke www.telekom.sk/smarthome.

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

Richard Hombauer 30.01.2017 - 20:24

Keďže som bol na tej tlačovke tiež, skúsim to nejak zhrnúť. Telekom dnes predstavil smarthome riešenie. Za 11 eur mesačne dostanete špeciálnu základňovú stanicu pripojenú k vašej wifi sieti, ktorá neustále komunikuje so vzdialeným serverom. Neobsahuje záložný zdroj, takže ak to chcete zabezpečiť proti výpadku prúdu alebo zlodejom, ktorí vám najprv vypnú elektrinu, tak v každom prípade aj tak potrebujete záložný zdroj pre váš wi-fi router, a do neho už pripojíte aj hlavný modul od Telekomu. Takže, 11 eur mesačne. V tom máte už jeden snímač na dverách a druhý pohybový senzor. Oba tuším obsahujú aj teplomer (pohybový senzor určite) a sú neustále pripojené k hlavnej stanici. A tá je pripojená k serveru, ktorý môže byť kdekoľvek na tejto planéte. K nemu sa zase pripája appka vo vašom mobile. Ak chcete vedieť, koľko máte doma stupňov, musí vám doma fungovať wifi a elektrické pripojenie a váš mobil musí byť pripojený k internetu. Potom už je to jednoduché. Viete o každom otvorení dverí, o každom pohybe v miestnosti, do ktorej ste umiestnili pohybový senzor. A keď si dokúpite inteligentnú žiarovku, môže sa pri vkročení do obývačky automaticky zapnúť svetlo (prepojenie pohybový senzor + inteligentná žiarovka). Kamera zase zabezpečí kontrolu vášho psa alebo detí, keď ste ešte v práci. Inteligentná zásuvka môže poslúžiť na zapnutie lampy, radiátora (max. 2,4 kW) alebo iného spotrebiča, keď nie ste doma. Všetko to dokážete ovládať, kombinovať aj automatizovať v appke. A vyzerá to fakt dobre. Len tých 11 eur mesačne je podľa mňa priveľa. 6 eur ma stojí Spotify, bankový účet a ďalšie podobné služby. Takú cenu si predstavujem aj za základné riešenie od Telekomu. A potom by som sa rozhodol, či dám za inteligentnú kameru 150 eur jednorazovo, alebo 6 eur mesačne. Asi by som zvolil prvú možnosť. To isté platí pre inteligentná zásuvku - 56 eur sa mi vráti za 19 mesiacov (3 eurá mesačne). A keďže ja osobne mám diaľkovo ovládateľnú GSM zásuvku Flajzar so SIM kartou, teplomerom aj termostatom za 120 eur na chalupe už 3 roky, myslím, že nik si nebude objednávať riešenie od Telekomu na pár mesiacov. Prvý mesiac by som vyskúšal, čo z toho sa mi páči a potom by som si všetky nevyhnutné periférie nakúpil. Už len zistiť, ako znížiť tých 11 eur mesačne na rozumnejšiu úroveň... :)

Celá diskusia 1 príspevok