Dilema: Huawei P9 Lite vs. Samsung Galaxy A5 (2016)

Tento týždeň sa pokúsime vybrať si medzi dvoma zástupcami s 5,2-palcovým Full HD displejom. Jeden láka na sklo a optickú stabilizáciu fotoaparátu, druhý na kov a možnosť kúpiť si ho aj ako dual SIM.

V našej pravidelnej rubrike Dilema sa každý týždeň snažíme pomôcť jednému z vás s výberom toho správneho smartfónu. Ak máte dvoch favoritov, napíšte nám na redakcia@fony.sk. Budúcu nedeľu môžeme poradiť aj vám.

Dnes sa náš čitateľ rozhoduje medzi Huaweiom P9 Lite a Samsungom A5 (2016). O radu sme tentokrát požiadali aj fanúšikov našej stránky na Facebooku.

Oba mobily ponúkajú 5,2-palcový displej s Full HD rozlíšením. V našich e-shopoch pravdepodobne budete porovnávať kusy s rovnako veľkou 2 GB operačnou pamäťou a 16-gigabajtovým vnútorným úložiskom.

U oboch sa dá rozšíriť microSD kartou. V dual SIM variante Huaweiu P9 Lite môžete tento slot použiť pre druhé telefónne číslo a ďalšieho mobilného operátora. Samsung ako dual SIM dostupný nie je.

P9 Lite vsádza na kovové telo, s čítačkou otlačkov na chrbte. Galaxy A5 (2016) sa zas nechal inšpirovať najvybavenejšími modelmi značky a ponúkne sklenený chrbát. Senzor ponúkajúci bleskové odomknutie je v stredovom tlačidle priamo pod displejom. Tu nám vyhovuje o niečo viac, keďže je dostupný aj v prípade, že telefón leží na stole. Dvojité stlačenie tohto prvku navyše okamžite spúšťa aplikáciu fotoaparátu pre pohotové zachytenie momentiek.

Recenzia: Huawei P9 Lite - v Shenzhene na vavrínoch určite nezaspali (4. 7. 2016)

Takto fotí Huawei P9 Lite (VNS-L21) + videá z mobilu

Oba modely fotia veľmi slušne, myslíme si ale, že 13 Mpix fotoaparát v Samsungu Galaxy A5 (2016) ponúkne o niečo lepšie výsledky najmä v noci. Pomáha mu totiž optická stabilizácia obrazu.

Konkurenčný Huawei P9 Lite má zľahka nižšie 12 Mpix rozlíšenie, no kvalitnejšiu, až 8 Mpix prednú kameru. Nerozumieme však, prečo dokáže nahrávať len HD video. Snímač s 5 Mpix rozlíšením v o pol roka staršom Samsungu zvláda aj Full HD záznam.

V každom z telefónov nájdete FM rádio (v Samsungu aj s RDS) a podobne veľké batérie (3000 mAh vs. 2900 mAh) skryté za používateľsky nerozoberateľnou unibody konštrukciou. Čo Galaxy stráca na objeme, možno pri výdrži na jedno nabitie dotiahne šetrnejším Super AMOLED displejom. Najmä, ak zvolíte čiernu tapetu domácej obrazovky.

Každý výrobca ide svojou cestou a ponúka vlastnú grafickú nadstavbu s množstvom vylepšení. Je len na vás, či si viac obľúbite EMUI alebo TouchWiz. Pri výbere by sme sa, podobne ako naši fanúšikovia na Facebooku, viac priklonili k Samsungu Galaxy A5 (2016). Kvôli lepšie umiestnenej čítačke a optickej stabilizácii. Situácia sa ale otočí, pokiaľ hľadáte dual SIM.

Recenzia: Samsung Galaxy A5 2016 - viac stability, menej výstrelkov

Oba modely už poznajú aj svojich nástupcov. Samsung predstavil Galaxy A5 (2017) a Huawei novinku s mätúcim názvom odkazujúcim na predchodcu P8 Lite (2017). S P9 Lite si budete môcť vyskúšať aj betaverziu Androidu 7 Nougat.

Diskusia k článku:

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne 22.01.2017 - 11:59

Samsung. Krajší displej. Lepšia ergonómia, pôsobí oveľa hodnotnejsie. Fyzické tlačidla. P9 lite vobec nie je zlý, ale ak sa rozhodnúť medzi týmito dvoma tak Samsung. Inac asi Moto G4 Plus.

Tomáš22.01.2017 - 15:47 Trvalý odkaz

Mam P9 lite, no po 3 mesiacoch použivania, by som bral skor A5ku škoda že som ju nevzal lepšia konštrukcia... sklenená zadná strana a krajši dizajn... P9 lite vobec nieje zla no keby si mam znova vybrať medzi tymýto dvoma tak by to bol samsung :)

ondrakomous22.01.2017 - 16:49 Trvalý odkaz

ak si zoberiem cenu 250euro za samsung a5 tak je to naozaj pecka mobil, huawei p9 lite neni spatny, ale ve prospech samsungu hraje lepsi amoled panel, kontrukce, lepsi realna vydrz baterie, opticka stabilizace u fotaku.

carikus122.01.2017 - 21:16 Trvalý odkaz

Ďakujem redakcii definitívne rozhodnutie vezmem A5 2016.

juryno25.01.2017 - 04:34 Trvalý odkaz

A5 mam ja, P9 lite frajerka - A5 lepsia kamera, rychle nabitie, hodnotnejsie materialy, krajsi displej, hardwarove tlacitka - mas teda viac z displeja

P9 lite ma lepsi reprak, ma dual sim (2x sim alebo sim+sd), da sa dobre vyuzit otlacok prsta. U P9 lite ma zabija 1A nabijacka teda dlhy cas nabitia, softwarove tlacitka na displeji povazujem za morbidnost

Ak ti ide viac o fotak tak A5, ak potrebujes dual sim tak P9 lite

Celá diskusia 5 príspevkov