Huawei Mate 9 - menej je niekedy viac

Recenzia 5,9'' dual SIM androidu s Full HD displejom, 4 GB RAM, 4000 mAh batériou a dvojicou zadných fotoaparátov 12 + 20 Mpix.

Huawei Mate 9 vsádza na veľkosť, kovové telo a nadupané hardvérové parametre. Experimentuje, ale požičiava si aj riešenia dobre overené v úspešnom modeli P9 alebo v sesterských zariadeniach pod logom Honor.

Mate 9 využíva čelnú plochu viac než dostatočne. Ak ho postavím vedľa iPhonu 7 Plus s 5,5'' displejom, vidím, že Huawei natlačil až 5,9'' Full HD panel do ešte menšieho tela. Úchop v ruke zlepšuje zaoblenie hliníkového chrbta. Ani tak ale nemôžeme hovoriť o žiadnom ľahko držiacom sa drobcovi. Nezachráni to ani plastový kryt v baení, ktorý dorovnáva vystupujúci objektív a chráni rohy prístroja. Chcelo by to skôr nejaké gélové puzdro s protišmykovou funkciou.

ikona

Základné info: Huawei Mate 9Výkonný dual SIM android s 5,9'' Full HD displejom, OS Android 7.0, procesorom Kirin 960, duálnym fotoaparátom, 4 GB RAM, USB-C a 4000 mAh batériou.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Hrany na bokoch mohli byť menej ostré, niekedy tlačia do dlane. Podobný motív nájdeme aj na zapustenej čítačke odtlačkov prstov a okrajoch okolo vystupujúcich objektívov. Vyzerá to veľmi dobre a Mate 9 je, minimálne v striebornej farbe, veľmi pekný.

Displej je dostatočne jemný. V jeho nastaveniach môžete doladiť "teplotu farieb", teda či budú najmä biele plochy na weboch a v aplikáciách viac do žlta alebo naopak modré. V noci môže byť zmena ešte výraznejšia a obraz sa kvôli vášho ochrane zraku v tme zahalí do žltého filtra. Napríklad vždy po 22:00 hod. Takzvanú ochranu zraku môžete aktivovať aj ručne v hornej lište.

Novinkou v piatej generácii grafickej nadstavby EMUI nad novým Androidom 7 Nougat je položka "Režim zobrazenia". Vybrať si v ňom môžete z troch veľkostí ovládacích prvkov, tlačidiel a ikon systému. Škoda, že sa pri ich zmene mobil vždy reštartuje.

EMUI mi nesedí tak, ako Sense od HTC alebo TouchWiz od Samsungu. Huawei ide svojou cestou a v notifikačnej lište sa preto niektoré aplikácie zobrazujú nesprávne. Ak dostanem novú správu na Gmail, na uzamykacej obrazovke, v hornej lište vidím iba predmet e-mailu. Náhľad správy sa nezmyselne zobrazuje ako biely text na bielom pozadí EMIU. Všetky ostatné androidy tiež rozumejú tomu, že ovládanie aktuálne prehrávanej skladby na Spotify by v lište malo zostať aj po zmazaní všetkých notifikácií. Tu sa zvykne zaseknúť a vy sa pozeráte len na prázdny biely panel.

Notifikačné centrum ponúka pohodlný posuvník pre ručné nastavovanie jasu a množstvo prispôsobiteľných rýchlych skratiek pre zapnutie Wi-Fi, Bluetooth, baterku alebo vypnutie zvukov vyzváňania. Ovládať tu môžete aj spomínaný režim Ochrany zraku, Hotspot alebo nahrávanie diania na obrazovke, čo sa zíde, ak chcete kamarátovi niečo vysvetliť formou videa poslaného cez Facebook alebo e-mail.

Mierne sa zmenila uzamykacia obrazovka. Potiahnutím prsta z pravého dolného rohu stále rýchlo zapnete fotoaparát, ťah odspodu vysunie šikovnú spodnú lištu podobnú tej v iOS. Nájdete tu časovač/budík, svietidlo, kalkulačku, diktafón a podľa nás tak trochu zbytočnú čítačku QR kódov. Kedy ste naposledy nejaký naskenovali vy?

V lište ovládate automatickú výmenu tapety, teda obrázku na pozadí uzamykacej obrazovky. Zobrazovať sa môže tiež počet krokov, ktoré ste za deň spravili so smartfónom vo vrecku.

Upraviteľná trojica ovládacích tlačidiel Androidu - krok späť, tlačidlo Domov a nedávne aplikácie - sa zobrazuje priamo na displeji. Ja som si k nim pridal ešte pohodlné stiahnutie hornej lišty. Pre prst jednej ruky za chôdze či v MHD je na 5,9-palcovej obrazovke poriadne ďaleko. Ťah prsta po tlačidlách doľava alebo doprava zmenší obraz na 5,9'' displeji.

V ponuke multitaskingu skúste dlhšie podržať prst na niektorej karte s poslednými aplikáciami. Môžete si ju pripnúť do režimu dvoch okien vedľa seba. Kliknutie na piktogram zámku zas aplikáciu spraví imúnnou voči zatváraniu na pozadí.

RAM-ky má ale Mate 9 viac než dosť. So 4 GB sa radí k najvybavenejším smartfónom konkurencie. Poteší vás aj 64-gigabajtové vnútorné úložisko. Operačný systém a aplikácie od výrobcu si z neho odhryznú necelých 12 GB. K dispozícii budete mať ešte slot pre microSD kartu. Teda, pokiaľ sa nerozhodnete používať dve SIM karty.

Tie potom spravujete v Nastaveniach duálnej karty. Každú môžete nastaviť ako predvolenú pre volania alebo mobilné dáta. V opačnom prípade sa tlačidlo pre vytáčanie a odoslanie SMS rozdelí na dve polovice. Ľahko si potom vyberiete, ktorá má hovor alebo správu obslúžiť. Sekundárny slot zvládne komunikáciu v 2G a 3G sieťach, primárny aj v LTE. Hovory vo vysokej kvalite (HD Voice) si tak užijete nielen na primárnej SIM, ale aj na tej druhej. To ponúka len zopár smartfónov na našom trhu.

Na domácej obrazovke si môžete aktivovať hustejšiu mriežku zobrazovaných ikon. Pri ťuknutí na 5 x 5 sa ich sem zmestí viac. Postačí dlhšie podržať prst na prázdnom mieste niekde medzi ikonami.

Zvolíte si aj to, či majú byť všetky nainštalované aplikácie rovno na domácej ploche alebo až v klasickom menu s aplikáciami. Hľadajte režim Zásuvka v Štýle domácej obrazovky.

Displej sa môže na pár sekúnd sám rozsvietiť v prípade doručenia novej notifikácie. Sčasti tak nahrádza gesto dvojitým poklepaním, ktoré obrazovku zapne u konkurencie. Zvyšok funkcií nájdete pod položkou Inteligentná pomoc. Možno zaujme režim ovládania v rukaviciach, stlmenie zvukov vyzváňania pri zdvihnutí smartfónu zo stola alebo gestá na uľahčenie manupulácie s Mate 9 v jednej ruke.

Snímanie odtlačkov čítačkou prebiehalo spoľahlivo. Prstov si môžete uložiť až päť. Okrem odomykania stiahnu hornú lištu, nasnímajú fotografiu, zdvihnú hovor alebo zastavia budík.

Huawei skúša ovládanie hlasom. Anglické pokyny "answer call" alebo "reject call" možu prijať alebo odmietnuť hovor ak máte plné ruky, "Where are you" spustí vyzváňanie na zapatrošenom smartfóne.

Jedným z ťahákov má byť použitie dvoch objektívov. Toto riešenie už dobre poznáme napríklad z Huaweiu P9. Jeden snímač zachytáva čiernobiele snímky v maximálne 20 Mpix rozlíšení, druhý farebné pri 12 Mpix. Ich softvérové skombinovanie má priniesť viac detailov a lepšie nočné zábery.

Pre používateľa sa oproti smartfónom s jedným objektívom nič nemení. V nastaveniach, ktoré treba vytiahnuť z pravého okraja aplikácie fotoaparátu (posun prsta doľava), si môžete zvoliť maximálne 20-megapixelové rozlíšenie záberov v pomere strán 4:3. Čary na pozadí ovláda softvér.

Prvým sklamaním je 9 Mpix rozlíšenie s pomerom strán 16:9.

Viac voľnosti dostanete v Pro režime. Ten nemusíte nikde hľadať, stačí jemne posunúť prst smerom od spúšte do stredu obrazovky. Manuálne môžete zaostrovať, vybrať ISO, čas uzávierky aj spôsob merania expozície. Režim Pro nájdete aj pri zázname videa. Šikovné.

Ľavý okraj patrí scénam (ťah prsta zľava doprava). Nájdete tu HDR, Panorámu, časozberné snímanie a mnohé iné. Najzaujímavejší je určite Nočný záber a položka Jednofarebne. Práve čiernobiele snímky by totiž mali naplno využívať koncept duálnych objektívov s logom Leica. Žiaľ, HDR aj čiernobiele zábery nesníma Mate 9 v maximálnom rozlíšení.

Nočný záber spolupracuje s manuálnym nastavením času uzávierky. Na posuvníku si najprv nastavíte počet sekúnd a následne ťuknete do spúšťe. Všetko však samozrejme môžete nechať aj na automatiku. Výdatne pomáha optická stabilizácia, aj keď na dlhšie expozície samozrejme budete potrebovať statív alebo pevnú podložku.

Nočné zábery sú výborné a nič nemôžeme namietať ani proti výsledkom cez deň a v interiéri. Video zvláda preostrovanie medzi scénami veľmi dobre a maximálne môže byť v 4K rozlíšení. Zvoliť si môžete klasický záznam zvuku, alebo prepnúť na zadný smerový mikrofón. Len sa do jeho ikony musíte trafiť. Nie je to občas vôbec jednoduché a keď namiesto smerového mikrofónu zaostríte na niečo úplne iné, bude vás to hnevať.

Mate 9 používa systém duálnych objektívov aj na softvérové rozmazanie pozadia. Na rozdiel od P9-tky je bokeh efekt (vďaka umelo vytváranej clone od 0,95 do 16) dostupný aj pri videu, žiaľ, len s HD rozlíšením. Umelý účinok rozmazania popredia / pozadia je podľa nás veľmi otázny. A to som ešte diplomatický.

Spokojný som bol s 8 Mpix prednou kamerou, hlavne vďaka stále zriedkavému automatickému zaostrovaniu. Akutalizácia systému pridala nahrávanie videa vo Full HD rozlíšení, ktoré nám tak chýbalo napríklad na Huaweii P9. Otravovalo ma zbytočné softvérové vylepšovanie pleti. Režim krása sa zapne pri každom prepnutí na predný objektív a ja som ho musel vždy vypínať. Toto sú presne tie nedotiahnuté nápady, ktoré vás najprv tešia, ale potom - keď si chcete niektoré permanentne zapnúť, iné zase radšej deaktivovať, nemáte veľmi na výber.

Mimochodom, ešte prísnejší komentár kolegu Richarda nájdete v článku Takto fotí Huawei Mate 9 + videá z mobilu.

Huawei Mate 9 nezabudol na infraport pre ovládanie domácej techniky a televízie. Je umiestnený v hornej hrane, podobne ako 3,5 mm audiojack. V smartfóne hľadajte aplikáciu Inteligentné ovládanie. Pracuje s obrovskou databázou značiek. Vyberiete si výrobcu a s pomocou jednoduchého sprievodcu aj konkrétny model. Či ste trafili správne zistíte podľa toho, že ho infraport úspešne zapne.

V systéme ma zaujala možnosť vytvorenia paralelnej verzie nainštalovanej aplikácie. Do sekundárnej inštalácie sa môžete prihlásiť s iným účtom. Na rozdiel od Lenova mi však Mate 9 ponúkol vytvorenie takejto kópie iba pri Facebooku a WhatsAppe.

Pri hlasitej reprodukcii hudby sa zvuk šíri zo spodného reproduktora v pravej mriežke aj zo slúchadla nad displejom. Zdá sa, že to slúži skôr pre výšky, najmä po zapnutí funkcie Stereo+. Zvuk je viac než dobrý, šírenie zo slúchadla je ale skôr zbytočné. HTC aj Apple ho zvládli lepšie. Pri hudbe musíme spomenúť absenciu FM rádia. Slúchadlá v balení sú totiž prekvapivo solídnej kvality a takto ich využijete len na MP3-ky a najeký ten online streaming.

Energiu na pohon dodáva 4000 mAh batéria s nabíjaním cez USB-C konektor. Smartfón mi vďaka nej bez problémov vydržal približne jeden a pol dňa prevádzky. Pribalená nabíjačka podporuje rýchle nabíjanie QuickCharge s prúdom až 5 A pri napätí 5 V. V krabici bola tiež ochranná fólia a jednoduchý plastový obal.

Výhody:

+ slušný fotoaparát cez deň aj večer

+ zaostrovanie prednej kamery

+ rýchle reakcie

+ výborné spracovanie

+ rýchle nabíjanie

+ reproduktory

+ infraport

Nevýhody:

- chýba rozsvietenie poklepaním

- EMUI s chybami v notifikačnej lište

- paralelné aplikácie iba pre Facebook a WhatsApp

- chýba zvýšená odolnosť voči vode

Orientačná cena: 699 eur

Záver

Huawei Mate 9 je výborný veľký smartfón. Ponúka kvalitné spracovanie a slušný fotoaparát s modernými nápadmi. Všetko dopĺňa silná batéria, infraport, podpora pre dve SIM a rýchle nabíjanie.

Škoda, že výrobca nepridal odolnosť voči vode. Samsung, Apple aj Sony už vodeodolné modely vo svojom portfóliu majú. Na rade by mal byť Huawei. Tlieskam za nový Android 7 so zobrazením dvoch aplikácií vedľa seba.

Podľa nás je nápadov v Mate 9 dosť, no realizácia niektorých mala byť dotiahnutá do konca. Väčšine používateľov sa však prehnaný bokeh efekt či vyhladenie vrások na selfie záberoch páči. Na mobile strednej triedy by to neprekážalo ani nám. Ale od vlajkovej lode sme čakali HDR s plným rozlíšením či celkovo rozumnejšie využitie dvoch fotoaparátov v zadnej stene.

Videorecenzia

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Huawei Mate 9 + videá z mobilu.

Diskusia k článku:

Borland 19.01.2017 - 19:57

Negativne ladena recenzia. Nerozumiem. Pise sa o velkom displeji a nepohodlnom prehadzovani palca na hornu cast obrazovky. Ale ved ide o tabletofon. Nehovoriac o tom, ze system ponuka podarene ovladanie jednej ruky. To tusim nie je vobec spomenute. Dalej citam o zbytocnej QR citacke. Keby tam nebola, tak by to bolo spomenute ako minus. Uplne z cesty ale povazujem zmienku o nocnom rezime, jeho dvoch polohach uzavierky a nutnosti pouzit stativ, lebo budu snimky rozmazane a tym padom ma opticka stabilizacia limity. Toto je nezmysel. Dany rezim je rezim specialnych efektov koncovych svetiel, kde sa prvym stlacenim otvori uzavierka, cely cas snima prostredie (aj 30 minut) a naslednym druhym stlacenim sa uzavierka zavrie. Toto nema nic spolocne so stabilizaciou. Praveze ide o unikatny rezim telefonov Huawei a Honor, ktory ine telefony nemaju. Pocas burky sa tak daju zachytit blesky v plnej nadhere. Nocny rezim funguje klasicky cez jednu spust. Suhrnom musim povedat, ze som z recenzie sklamany. Po dlhej dobe.

jarpo19.01.2017 - 23:13 Trvalý odkaz

Borland: Suhlasim s tebou. Tiez na mna recenzia posoby skor negativne, co ma ale prekvapuje, kedze inde som cital skor chvalu na tento telefon.

Daor3220.01.2017 - 11:51 Trvalý odkaz

Pripajam sa k ostatnym predomnou... z recenzie som sklamany, pisana je tak akoby bola uloha telefon co najviac zhodit, negativa su bud uvedene nepresne, su nepochopene funkcie telefonu alebo su to negativa vyplyvajuce z velkosti telefonu, ale s tymi si clovek tak obrovsky telefon kupuje, to sa neda vyladit softwerovo :-)

Richard Hombauer20.01.2017 - 12:50 Trvalý odkaz

Recenziu som dôkladne prečítal a opravil pár drobností. Nesúhlasím, že je písaná negatívne. Všetky tie prehnané moderné fičúrky od Huawei si mohli na vlajkovej lodi odpustiť. HDR vytvoríte len s 12 Mpix, fotografiu s pomerom 16:9 len pri 9 Mpix rozlíšení! Načo sú mi dva objektívy, keď pri super efektnom videu s rozmazaným pozadím dosahujú len HD rozlíšenie? Podobne predná kamera. Jej zaostrovanie je veľmi fajn, ale video natáča len v HD rozlíšení. Toto má byť pracovný nástroj. A je to len ďalšia hračka za 700 eur. A to je ten problém. Podľa mňa je recenzia písaná vo veľmi objektívnom duchu. Keby som ju písal ja, bolo by to podstatne horšie. Solídne slúchadlá v balení a podpora FM rádia nikde. Obal dodávaný k mobilu poteší, ale robí z neho škaredý kus plastu, ktorý sa nešmýka v ruke o nič menej než samotný mobil. Skrátka, fotoaparát neprináša žiadne poriadne prednosti a jeho potenciál je oveľa väčší. Podobne aj celého mobilu. Podobne, ako som sklamaný z viacerých vlajkových lodí konca roka 2016, som aj z tejto. Takže buďme radi, že to písal Matej. :D

Matej Krajčovič20.01.2017 - 13:06 Trvalý odkaz

Borland: "Nočný režim" v Mate 9 skutočne funguje tak ako píšem. Po stlačení spúšte sa fotografia postupne rozjasňuje, druhým stlačením "zatvorím uzávierku". Áno, ešte napríklad v staršom Huawei P9 funguje tento režim len cez jedno stlačenie. Je to uzitocna novinka, som zvedavý, či s updatom na Nougat pribudne aj sem.
Režim koncových svetiel je úplne iný samostatný režim.

Celá diskusia 15 príspevkov