Waze rokuje s Ministerstvom dopravy a výstavby o spolupráci

Už týždeň je verejnosti sprístupnený Národný systém dopravných informácií. Kritika na systém Ministerstva dopravy a výstavby sa sype zo všetkých strán, no možno sa dočkáme prekvapenia. Waze a ministerstvo by si chceli navzájom vymieňať informácie.

Mobilnú aplikáciu O doprave, dostupnú pre operačný systém Android a iOS, sprevádzajú od jej uvedenia kritické komentáre od používateľov, ktorí ju porovnávajú najmä s populárnym Waze. Bezplatná online navigácia, v ktorej sa zobrazujú dopravné informácie nahlásené od komunity vodičov, patrí aj v našej redakcii medzi obľúbený softvér.

Národný systém dopravných informácií (NSDI), za ktorý štát zaplatil 15 miliónov eur, poskytuje nielen údaje o aktuálnej situácii v doprave, ale aj o počasí, vrátane výstrah Slovenského hydrometeorologického úradu. Nájdete tu i cestovné poriadky vlakov s ich meškaním a mapu dostupných cyklotrás. Spŕška kritiky sa na systém zniesla najmä za pomalé načítanie máp, neaktuálnosť informácií, neprehľadnosť a zlú orientáciu. Okrem mobilnej aplikácie je dostupné i webové rozhranie systému.

Už pri uvedení NSDI sa minister nechal počuť, že dáta zo štátneho systému môžu bezplatne využívať aj médiá alebo prevádzkovatelia súkromných navigačných služieb. Množstvo užitočných infomácií vo Waze, získaných najmä od vodičov na cestách, by sa tak v budúcnosti mohlo rozšíriť o hodnotné údaje z databázy Ministerstva dopravy a výstavby. Do Waze by sa dali prenášať napríklad uzávierky, dlhodobé práce na ceste, poloha vozidiel diaľničných patrol alebo pohyb snežných pluhov.

Zástupcovia Waze Slovensko sa už stretli s kompetentnými osobami ministerstva a predbežne sa dohodli na vzájomnej integrácii Waze a NSDI. Z obojstrannej výmeny informácií by mali úžitok obidve strany, najmä však používatelia.

Waze sa na svojej facebookovej stránke vyjadrilo, že možnosti integrácie tretích strán do Waze nie sú také jednoduché, ale že rokovania sú na dobrej ceste. Treba vyriešiť technické a organizačné záležitosti. Na výsledok si radi počkáme.

Zdroj: facebook.com/waze

Diskusia k článku:

Začať diskusiu