Poradňa: hľadáme smartfón s najlepším fotoaparátom

Je dôležitejší počet megapixelov, prostredie fotoaparátu alebo optická stabilizácia a laserové zaostrovanie? Skúsili sme vytvoriť zoznam favoritov, ktorý by mal uspokojiť každého mobilného fotografa.

Poradňa je formát víkendových článkov, v ktorých sa snažíme pomôcť priamo vám, našim čitateľom. Každý týždeň načrieme do pošty zaslanej na redakcia@fony.sk. Najzaujímavejšiu otázku, s ktorou ste sa na nás za posledných 7 dní obrátili, potom na tomto mieste podrobne rozoberieme.

Často si prizveme aj fanúšikov Fony.sk na Facebooku. Tentoraz by to bez nich ani nešlo. Čitateľ Dušan totiž hľadá smartfón s najlepším fotoaparátom.

Dobre vieme, že každý takýto rebríček bude veľmi subjektívny. iPhony fotia veľmi dobre cez deň, no v noci za najdrahšími Samsungami stále zaostávajú. Ponúkajú snáď najlepšiu stabilizáciu pri videu, ale nahrávky v tmavom interiéri za veľa nestoja, pretože si aj v horších svetelných podmienkach udržujú vysoké ISO a krátky expozičný čas jednotlivých záberov. Pri 60 fps je to pochopiteľné, pri 30 fps zvláda konkurencia večerné videá väčšinou lepšie. LG zas ponúkne aj širokoúhly objektív a na dve šošovky vsádza aj Huawei.

Fotografie zo všetkých testovaných telefónov preto vkladáme do špeciálnej sekcie Takto fotí. Aby ste si ľahko spravili svoj vlastný názor. Čo ste Dušanovi na najpopulárnejšej sociálnej sieti poradili vy?

Napríklad niektorý z dua Samsungov Galaxy S7 alebo S7 edge. Majú zhodný 12-megapixelový snímač skrytý za svetelným objektívom s rekordne nízkym clonovým číslom f/1.7. Špičkovým nočným záberom pomáha optická stabilizácia. Navyše, fotoaparát rýchlo spustíte dvojitým stlačeným hardvérového stredového tlačidla pod displejom.

Samozrejmosťou je profesionálny režim s ručným nastavením dĺžky uzávierky, clony a citlivosti ISO. Videozáznam bude maximálne v 4K rozlíšení. Niekto môžno ukáže prstom na výrazne saturované snímky, ktoré môžu byť farebnejšie než realita, ale touto voľbou určite nič nepokazíte.

Recenzia: Samsung Galaxy S7 - menej je niekedy viac

Recenzia: Samsung Galaxy S7 edge - príjemný výsledok medziročnej evolúcie

Radíte samozrejme aj zástupocov od Applu. Najnovší iPhone 7 už má optickú stabilizáciu tiež. Väčší 7 Plus to skúša so sekundárnym objektívom s odlišným ohniskom. Neprepustí toľko svetla, ale prináša dvojnásobné zväčšenie. Inteligentný softvér vám dokonca umožní plynule zoomovať. Plusko ponúka režim Portrét, ktorý rozmaže pozadie za objektom vpredu. Zdá sa ale, že používateľov nijako zvlášť neoslovil. A nás už vôbec nie. Softvérové úpravy tohto typu s množstvom chýb nemáme radi.

Modely z roku 2016 robia oveľa krajšie nočné zábery než predchodcovia. Špičkové eliminovanie trasenia obrazu pri Full HD alebo 4K videu sme uź spomínali. Fotografie cez deň sú veľmi podobné tým z modelov 6S a 6S Plus. Puntičkári by možno povedali, že novšie smartfóny ponúknu o niečo menej detailov.

iPhone môže presvedčiť množstvom fotografických aplikácií v App Store alebo desiatkami vymeniteľných objektívov a statívov v podobe príslušenstva. Fotoaparát v iOS je rýchly a ponúka šikovné uzamknutie zaostrovania podržaním prsta na konkrétnom bode displeja. Expozíciu potom doladíte jeho posúvaním.

Porovnanie fotoaparátov: iPhone 7 vs. Galaxy S7

Porovnanie fotoaparátov: iPhone 6S vs. 7 vs. 7 Plus

Takto fotí Apple iPhone 7 + videá z mobilu

Takto fotí Apple iPhone 7 Plus + videá z mobilu

Novinky Google Pixel aj Google Pixel XL sa chvália najväčším počtom bodov v nezávislom teste DxOMark. Ich fotoaparát má 12 Mpix, ale stabilizácia je iba digitálna.

Amatérskych fotografov môžu zlákať na neobmedzené cloudové úložisko v službe Google Photos. Na rozdiel od ostatných androidov a iPhonov, do ktorých by ste si túto synchronizačnú aplikáciu stiahli, vám maximálne rozlíšenie fotografií ani 4K videa nezmenší.

Treba priznať, že Pixely sú pomerne drahé a zohnať ich v našich e-shopoch nie je vôbec jednoduché.

LG G5 vsádza kombináciu klasického 16 Mpix a širokouhlého 8 Mpix fotoaparátu. Oba majú "nefotografický" pomer strán 16:9, ale pri zobrazovaní na displejoch mobilných telefónov a notebookoch bude práve on vyzerať lepšie. Záber totiž vyplní celú ich plochu.

Širokouhlý fotoaparát využijete pri záberoch v miestnosti, fotografovaní skupiniek kamarátov alebo budov v dovolenkovej destinácii. Do záberu by sa vám mohli zmestiť celé. S inými smartfónmi by ste pravdepodobne museli spraviť ešte pár krokov dozadu.

Investovať môžete tiež do vymeniteľného modulu LG CAM Plus. Tento Grip ponúka lepší úchop G5-tky pri fotografovaní, koliesko pre digitálne zoomovanie a 1200 mAh batériu pre niekoľko desiatok fotografií a minút 4K videa navyše.

Takto fotí LG G5 (H850) + videá z mobilu

Dobrý pomer ceny a fotoschopností zaručí Huawei P9. Branding známej spoločnosti Leica sľubuje veľa. Snímky majú maximálne 12 Mpix rozlíšenie a softvér ich vytvára spojením záberov z oboch objektívov. Jeden je klasický, druhý vytvára čiernobiele snímky.

Majú prinášať oveľa viac detailov pre nočné zábery. P9 bohužiaľ neponúka 4K záznam a predná kamera si musí vystačiť s HD rozlíšením. Koncept duálnych fotoaparátov ale Huaweiu zafungoval a taký Mate 9 ho potiahol ešte o niečo ďalej. Nočné zábery sú dostatočne dobré u oboch zástupcov.

Huawei P9 - inovátor z ďalekého východu

Vieme, že HTC nezvyklo byť práve synonymom pre výborné fotky. Experimenty s ultrapixelmi však už konečne odložili a HTC 10 bolo príjemným prekvapením.

V našom porovnaní jeho 12-megapixelový fotoaparát s laserovým zaostrovaním a optickou stabilizáciou dokonca vyzval Samsung Galaxy S7. KO odstal len v jedinej disciplíne - nočných fotkách. Vo zvyšných získal body navyše. Malým unikátom je 5 Mpix predná kamera s automatickým zaostrovaním. Stabilizácia nechýba ani jej.

Porovnanie fotoaparátov: HTC 10 vs. Samsung Galaxy S7

Vo výbere fotomobilov určite nesmie chýbať Lumia. Aktuálne posledný windowsfón Lumia 950 XL sa môže pochváliť 20 Mpix fotoaparátom s optickou stabilizáciou, svetelnosťou f/1.9 a klasickou hardvérovou spúšťou.

Lenže Lumie majú množstvo svojich problémov ponuka aplikácií v obchode s nimi je mizerná. Ani jej operačný systém sa nakoniec na trhu nepresadil.

Pri výbere nového smartfónu odporúčame, aby ste si prečítali naše recenzie a pozreli všetky ukážkové fotografie. Pamätajte, že počet megapixelov nemusí nič hovoriť o kvalite výsledných záberov. Fotoaparát by tiež nemal byť jediným kritériom, ktoré budete brať do úvahy. Stláčať spúšť určite nebudete až tak často, ako využívať jeho ostatné funkcie.

Diskusia k článku:

Scotty 07.01.2017 - 12:28

Sam by som si nevedel vybrat vitaza na zaklade fotiek ... no najlepsi univerzal mi pride s7/s7 edge ktory ma slusne fotky v noci dobre video a ako vsetci ostatni za dobrych svetelnych podmienok tak isto pekne fotky aj ked trosku presaturovane ...ale aj tak na fotenie momentiek a zaberov na socialne siete urcite nesklame ziadny z vybranych adeptov

ondrakomous07.01.2017 - 17:02 Trvalý odkaz

top modely jsou plusminus stejny hardwarove, lisi se to nastavenim softwaru, celkem podrobne se ted mobilnimu foceni venuje ondrejneff na strankach digineff, ted naposledy pridaval p9 od huawei, hodne dela prevod z rawu. apple to v zakladu defaultne neumi, lze tak fotit jenom pomoci nejake instalovane apk treti strany a neni to zadna hitparada. napriklad zminovany huawei p9 raw umi v zakladu a prave na digineffu jde videt, co se z toho potom da vytriskat. apple podle me do budoucna musi pridat manualni rezim, treba sony, huawei maji dneska vychytany manualni rezimy. s cistou automatikou toho moc ovlivnovat nemuzes.

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne07.01.2017 - 17:53 Trvalý odkaz

Presne. Mňa dosť sklamala podpora camera2api, nová zbierka knižníc Androidu pre manuálne ovládanie. S7 nefungoval keď som ho mal, tým pádom žiadna aplikácia okrem vstavanej mi nedáva možnosť nejak snímač využiť. Čo je škoda, lebo LG G4 s aplikáciou ProShot fotila krajinky vskutku pekne. To isté Oneplus, ak chcem manuálne nastaviť čas uzávierky, nefunguje. Iba keď vypnem camera2api, čo už vlastne ani nemá zmysel.

Ktovie ako s tým fotí Pixel. Škoda že sú také drahé a relatívne nedostupne. Alza ich má, ale uff za také peniaze iba ajfon...

ondrakomous07.01.2017 - 18:56 Trvalý odkaz

pixel jsem jeste nevidel v obchode, nexus 5x fotil perfektne, huawei p9 jeste lepsi hlavne v noci, manualni rezim vynikajici, dualni kamera je proste mocna. iphone 7 jsem nemel moznost zkouset, moc tomu neverim, po zkusenostech s SE, hlavne ip7 je neuveritelne predrazeny stejne jak pixel. z hlediska fotaku nejvetsi evoluce byla fakt u huawei p9 a honor8, ackoliv vsechno ostatni je strasne cheap, tak ty dualni kamery maji neco do sebe, je to budoucnost, apple to jenom tupe okopcil na iphonu 7plus, jenze to uz tady bylo rozebirany. ze nezvolil dobry snimace a svetelnosti, ohniska, cekam ze mensi iphone 8 bude mit dualni kameru. zajimalo by me LG G5, ale zase si nedokazu predstavit, ze bych to pouzival nejak dlouhodobe.

Karol07.01.2017 - 23:06 Trvalý odkaz

A kedy bude ten iPhone 8 s dualnou kamerou?...čítal som niekde,že až niekedy v septembri 2017...

Celá diskusia 15 príspevkov