Koľko dát spotrebujú hudobné služby Spotify a Deezer za hodinu?

PR · Aký veľký dátový balíček potrebujete pri aktívnom využívaní streamovacích služieb? Pozreli sme sa na to, koľko megabajtov prenesiete za hodinu počúvania hudby s každou z nich.

Využívanie streamovacích služieb je dnes pravdepodobne najpohodlnešia cesta k počúvaniu hudby cez mobilný telefón. Spotify, Deezer, Google Music či Apple Music nahradia otravné pripájanie smartfónu káblom k počítaču a kopírovanie MP3 súborov na pamäťovú kartu alebo vnútorné úložisko.

Navyše cez ne dostanete prístup k najnovším albumom okamžite potom, ako ich hudobníci či kapely zverejnia. A počet skladieb v ich databázach nedorovná ani ten najväčší audiofil. Napríklad Spotify aktuálne hovorí o 30 miliónoch piesní v platenej aj free verzii.

Pre pohodlné využívanie streamovacích služieb pochopiteľne potrebujete dostatočne veľký dátový balík od vášho operátora. Koľko megabajtov tieto služby prenesú?

Všetko záleží od dátového toku prehrávaných skladieb. Vo všeobecnosti platí rovnica: čím väčší dátový tok - tým väčšia kvalita hudby v slúchadlách. Ak sú dostatočne kvalitné a vaše uši dokážu rozdiel rozpoznať. Vyššie hodnoty ale znamenajú aj vyššiu spotrebu megabajtov.

Spotify ponúka na výber tri dátové toky (kvality streamovania):

- Normal (cca 96 kbit/s)

- High (160 kbit/s)

- Extreme (320 kbit/s) - platená za 5,99 eur mesačne

Teória a matematika hovorí, že po hodine počúvania v kvalite 320 kbit/s (kilobitov za sekundu) prenesiete 144 MB dát za hodinu. To je 1,1 GB za osem hodín v práci. Pri 160 kbit/s je to len 72 MB za hodinu a 96 kbit/s "zožerie" 43 MB/hod.

* 1 kbit/s = 125 B/s = 7,5 KB/min = 450 KB/hod = 0,45 MB/hod

Aká je prax? Test sme robili na iPhone s operačným systémom iOS. To preto, že v nastaveniach ponúka jednoduchú možnosť vyresetovať počítadlo prenesených mobilných dát a spotrebu ukazuje prehľadne, pre každú aplikáciu zvlášť.

Štatistiky sme vymazali, Spotify nastavili na strednú úroveň (160 kbit/s) a hodinu počúvali album od Tame Impala. Na konci testu iOS ukázalo, že hudba preniesla presne 73,3 MB.

Na teoretické výpočty vyššie sa tak, podľa všetkého, dá spoľahnúť. Rozdiel +1,3 MB prisudzujeme tomu, že aplikácia načíta skladbu vopred celú, hoci prehrávanie zastavíte krátko po jej začiatku.

Deezer dátový tok obmedzuje v bezplatnej verzii.

- Free (128 kbit/s)

- Premium+ (320 kbit/s) za 7,99 eur mesačne

Google Music

- Tri úrovne, maximálne 320 kbit/s za 5,49 eur mesačne

Apple Music

- 256 kbit/s za 5,99 eur mesačne

Množstvo nových smartfónov už nemá klasické FM rádio, kde pripojené slúchadlá slúžia ako anténa. Náš test sme preto urobili aj s aplikáciou iRádioRTVS, s ktorou môžete počúvať všetky stanice slovenského Rozhlasu. Tá ponúka na výber tri kvality: 32, 128 a 256 kbit/s. Zvolili sme najvyššiu a hudbu opäť počúvali jednu hodinu. Spotrebovali sme 117 MB dát.

Reálna spotreba streamovacích aplikácií teda približne sedí s matematickým prepočtom a nastaveným dátovým tokom. Podľa toho, ako často hudbu počúvate tak ľahko zistíte, aký veľký dátový balík potrebujete. Mobilný operátor 4ka aktuálne ponúka balíčky internetu v mobile TO. S nimi môžete mať 10 GB dát len za 5 eur. Neobmedzený balíček TO.∞ stojí 15 eur.

Článok vznikol s podporou operátora 4ka.

Diskusia k článku:

Erik 28.12.2016 - 18:03

Neviem odkiaľ ste nabrali pre Deezer tú cenu ale cenník majú trošku iný ;) PREMIUM+ 5,99 € na mesiac - bez záväzkov A takisto je tam aj Deezer Family 8,99 € mesačne Až 6 samostatných profilov bez obmedzení

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne28.12.2016 - 18:47 Trvalý odkaz

Ja si spotify nacachujem doma. Síce mi celá knižnica zaberá asi 30GB ale čo už. Plus týždenne playlisty, občas zapnem ten denný.

ondrakomous28.12.2016 - 19:06 Trvalý odkaz

vis co nechapu, proc nekdo pouziva deezeer, nebo spotify na applu, kdyz apple music je tisikrat lepsi sluzba, apple plati vice penez umelcum, spotify a deezer sou obycejni zlodejicci.

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne28.12.2016 - 19:42 Trvalý odkaz

Tak to netuším. Ale kým spotify funguje tak na ňom potiahnem celú rodinu:)

LOL29.12.2016 - 23:41 Trvalý odkaz

Fuj, aka hnusna propaganda. Ta 4ka, ktora nie je schopna zakaznikovi 3 dni odpisat na mailovu poziadavku v sekcii "Napiste nam", kde bolo riesene neopravnene zmiznutie kreditu. Veselo ignoruju. Takto sa z amaterskeho suterenu nikdy nedostanu.

Celá diskusia 9 príspevkov