Orange pokrýva LTE sieťou už 80 % populácie Slovenska

Orange splnil svoj cieľ a v týchto dňoch rozšíril rýchlu 4G sieť do nových oblastí. Ku koncu decembra pokrýva už štyri pätiny obyvateľstva. V článku nájdete aj vyjadrenie operátorov k ich metodike pokrytia. Kedy považujú danú lokalitu za pokrytú.

Orange neustále pracuje na vylepšovaní svojej mobilnej 4G siete. Investície nesmerovali len na rozšírenie pokrytia, ale zároveň svoju sieť pripravuje na spustenie ďalších služieb ako VoLTE a VoWiFi. Plánuje ich spustiť už v budúcom roku.

Aktuálne je LTE sieť Orangeu dostupná v 139 mestách a 1128 obciach, čo predstavuje 80 % populácie SR. Popri budovaní LTE siete operátor naďalej pokračuje aj v rozširovaní 3G siete. Výrazne tiež zvýšil dostupné rýchlosti v 4G sieti miestami až na maximálnych 225 Mbps.

Pokrytie vysokorýchlostného mobilného internetu, teda 3G aj 4G siete spolu, prekročilo 95 % populácie Slovenska, 4G+ sieť s maximálnymi prenosovými rýchlosťami do 225 Mbps je aktuálne dostupná pre 25 % obyvateľstva Slovenska.

Pozn. redakcie:

V polovici novembra sme požiadali všetkých štyroch operátorov o zverejnenie metodiky pokrytia pri výpočte. Kedy a podla akého kľúča zaradia konkrétne miesto medzi pokryté územie.

Najrýchlejšiu odpoveď obratom zaslal práve Orange: Orange má prísne kritéria pre posudzovanie pokrytia miest a obcí. Za pokrytú považuje Orange až takú lokalitu, kde má aspoň 50 % jej obyvateľov umožnený prístup do 4G siete. Do celkového počtu pokrytej populácie spadá však len tá časť obyvateľstva mesta alebo obce, ktorá môže mobilný internet v sieti 4G plnohodnotne využívať.

O2 sa vyjadrilo takto: Pri zaradení medzi pokryté lokality dochádza k viacnásobnému testovaniu všetkých funkcionalít siete (volania, dáta) priamo v danej obci alebo lokalite. Dôležitým je nielen to aby, signál zabezpečil zákazníkom dobrú užívateľskú skúsenosť pre volania a dátovanie, ale aby sieť fungovala správne aj po technickej stránke (napr. prepínanie medzi 2G a 4G), ktoré zákazník ani nevníma. V krajských, okresných mestách a na rýchlostných cestách používame na stanovenie kvality signálu najmodernejsie meracie auto.

4ka poslala len stručnú odpoveď: Nové miesta sa vyberajú na základe prísnych kritérií.

Telekom sa napriek opakovanej žiadosti do dnešného dňa nevyjadril.

Diskusia k článku:

nobody 23.12.2016 - 14:10

Načo uverejňujete takéto články keď pri tých dátových balíkoch je to absolútne nepodstatné kde a koľko % pokrytia majú.

LOL24.12.2016 - 14:35 Trvalý odkaz

ten nick ti sedi dokonale, si nikto a znamenas tiez nic. esteze o nicom dolezitom v zivote nerozhodujes, to by tu vyzeralo. od orangu mam k dispozicii 40GB dat kazdy mesiac a LTE s velkym pokrytim je dost dolezite. tak ako kazdy moze mat taky objem dat. tak zalez, daj si dalsiu borovicku a nadavaj s ostatnymi luzrami, ako to tu je strasne zle.

Celá diskusia 2 príspevky