10 rokov späť: na hrúbke začína záležať (Samsung D900)

Medzi fanúšikmi nadupadných smartfónov so Symbianom či Windows Mobile nerozvírila štýlovka za 500 eur po prepočte absolútne žiadnu hladinu. Ale z dlhodobého hľadiska to bol od Samsungu prevratný krok.

Samsung práve pred desaťročím ukázal, že dokáže robiť naozaj praktické a súčasne dizajnovo vydarené telefóny, ktoré nezaostávajú ani funkčnou výbavou. Akurát u nás, na Fony.sk dvojnásobne, sme stále riešili pomer ceny a výkonu.

Absencia 3G bola vtedy nepochopiteľná, aj vŕzganie vysúvacej konštrukcie nás hnevalo. Lenže, keď potom prišiel osekaný model E250 s dizajnom D900-ky, pochopili sme, o čo tu išlo. Nová taktika Samsungu. Ale to už predbiehame.

Hmotnosť D900-ky? Úžasných 83 gramov! Prečo niečo takéto Samsung nevyrobí znovu? Namiesto všetkých tých lacných Nokií, ktoré ma už s VGA fotoaparátom a predpotopnou výbavou tak trochu hnevajú.

Pri čítaní celej recenzie som sa asi najviac pozastavil a pousmial pri odseku WAP:

"Nemilým prekvapením je pomalý a nemotorný internetový prehliadač Openwave. Hviezdičkou zobrazíte pomocné menu, mriežkou ďalšiu ponuku so zadaním URL, záložkami, správami a albumom médií. Majiteľom D900 jednoznačne odporúčam stiahnuť prehliadač Opera Mini z www.mini.opera.com. Stačí vo vlastnostiach novej Java aplikácie upraviť HTTP nastavenie APN (internet) a to je všetko! D900 sa žiaľ pri každom odosielaní informácií pýta na povolenie. Opera Mini je v D900 neskutočne rýchla a pohodlná."

Čítanie týchto desať rokov starých textov mi vždy pripomenie, ako málo nám kedysi stačilo. A aké neuveriteľné možnosti ponúkajú dnešné smartfóny s rovnakými cenovkami, ako základné mobily pred desiatimi rokmi. Tešme sa z toho. A nefrflime stále.

Celá recenzia: Samsung D900

Diskusia k článku:

Začať diskusiu