Creative Aurvana ANC - s diaľkovým ovládaním, s mikrofónom, ale bez ruchov okolia

Recenzia káblových slúchadiel cez uši s 3,5 mm jackom, mikrofónom a dodatočnou batériou pre režim aktívneho rušenia okolitého hluku.

Známy výrobca príslušenstva to skúša so slúchadlami, ktoré sú zástancom starej školy. Posledné štatistiky vravia o tom, že predaje Bluetooth modelov už preskočili tie klasické. Aurvany ale hrajú iba po pripojení kábla s 3,5 mm audio jackom. Hoci jednu AAA batériu v sebe majú, tá obsluhuje len systém potláčania okolitého hluku ANC (Active Noise Cancelation). Tým pádom je jasná aj skratka v názve.

Základné parametre:

40-milimetrové neodymové meniče, frekvenčný rozsah 20 Hz - 20 kHz, impedancia 290 Ohmov, aktívne potlačenie okolitého ruchu (ANC), dva mikrofóny pre ANC, výdrž AAA batérie pre ANC: 40 hodín, hmotnosť 174 gramov.

Obsah balenia:

Slúchadlá Aurvana ANC, 3,5 mm audio kábel s 1,5 m dĺžkou, redukcia pre audiosystém do lietadla, AAA batéria, ochranné cestovné puzdro na zips, príručka.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Aktívne limitovanie hluku znamená, že softvér vďaka vstavaným mikrofónom počúva okolité zvuky a do slúchadiel pošle "protizvuk". V ľudských ušiach sa vyrušia a vy nepočujete nič. Teoreticky.

Pasívne blokovanie obstarávajú klasické vankúše prekrývajúce a pritláčajúce sa na uši. Sú veľké a z veľmi mäkkej koženky, takže netlačia ani pri dlhšom nosení. Slúchadlá sú pomerne ľahké, so stredne silným prítlakom celej konštrukcie na hlavu.

Tá je samozrejme nastaviteľná pre rôzne veľkosti hlavy, posúvať sa ale mohla v ešte väčšom rozsahu. Niektorým poslucháčom možno slúchadlá budú malé. Potešilo ma veľké označenie "L" a "R" pre jednotlivé strany z vnútra 40-milimetrových meničov.

Ich vonkajšie kryty naopak príliš neočaria. Sú z tvrdých plastov, tie strieborné navyše zachytávajú všetku špinu a odtlačky. Príliš prémiovo nepôsobí ani vypínač v ľavom slúchadle.

Kryt pravého slúchadla môžete otočiť proti smeru hodinových ručičiek. Práve pod neho sa vkladá AAA batéria. Vypínač aj batéria slúžia výhradne pre ovládanie a napájanie ANC rušenia. Hudbu budete počuť tak či tak, ihneď po pripojení audio kábla.

Tu Creative myslel asi na všetko podstatné. Kábel sa dá odpojiť a zbaliť do cestovného puzdra, prípadne ľahko vymeniť v prípade poškodenia. Je pokrytý textíliou, takže ho ľahko rozmotáte a konektor na jednej strane výrobca zalomil do 90° uhla.

Čo nie je ideálne s pripojeným smartfónom a káblom trčiacim z vrecka nohavíc, viac to oceníte po pripojení k notebooku v práci. Kábel bude od počítača smerovať priamo k vám, nie cez polovicu stola.

Ovládacie centrum na slúchadlách má iba jedno tlačidlo. Krátke stlačenie spúšťa alebo pauzuje prehrávanú skladbu, dvojité preskočí na ďalšiu. Tri po sebe by vás mali vrátiť na predchádzajúci song.

So Spotify na Androide (Huawei P9) sa nič podobné neudialo a v albumoch som sa dokázal posúvať iba smerom dopredu. Na iOS (iPhone 7) už fungujú oba smery, dokonca aj s novou 3,5 mm - Lightning redukciou.

Vedľa tlačidla je integrovaný mikrofón, takže počas počúvania hudby zo smartfónu zvládnete vybaviť aj prichádzajúci hovor. Zrušíte ho podržaním slúchadla na dve sekundy.

Pri počúvaní sú slúchadlá príjemným prekvapením. Zvuk je skôr mäkkší, no s výraznými basmi. Dobré je tiež podanie vokálov. Stredné pásmo majú mierne utlmenejšie, rozdiel však cítiť iba pri priamom porovnaní tej istej skladby s viacerými slúchadlami po sebe. V mojom prípade s drahšími 150-eurovými in-ear slúchadlami od Degauss Labs.

Zvuk stredov sa navyše napraví po aktivácii ANC prepínačom na ľavom slúchadle. Aktívne rušenie teda mení aj tóny skladieb. Začínam byť trochu zmätený a neviem, ako mám Aurvany ANC používať.

Sú to dobre hrajúce slúchadlá, no zvuk so zapnutým ANC ma baví ešte viac, kvôli bohatším stredom. V tomto režime si ale Aurvany berú energiu z ceruzkovej (!) batérie v pravej mušli, ktorá podľa výrobcu vydrží 40 hodín.

Kúpa nabíjateľných AAA akumulátorov alebo pravideľné vymieňanie obyčajných batérií mi zmysel nedáva. Zapnuté ANC viac pomáha zlepšiť podanie hudby, než skutočne limitovať hluky okolia. Slúchadlá cez uši veľmi dobre potláčajú ruch už samé o sebe. Ďalšie rozdiely po aktivácii vypínača nie sú tak výrazné, ako by som čakal. V prázdnej kancelárii prestanem vnímať tichý šum klimatizácie. Náhodné zvuky (posúvanie vecí na stole, rozhovor vedľa) nezmiznú. Pri cestovaní vo vlaku či autobuse sa pravidelný hluk motora s nízkou frekvenciou utlmí, ale stále ho registrujem.

Pri presunoch určite oceníte tvrdšie puzdro na zips, ktoré dostanete spolu so slúchadlami. Vo vnútri je dosť miesta na zložené slúchadlá aj priehradku, do ktorej sa zmestí zmotaný audio kábel. Šikovný patent na jej obvode zas môže poslúžiť na zavesenie na poličku, ruksak či kufor do lietadla.

Orientačná cena: 110 eur (alza.sk)

Záver

Ak sa vyslovene obzeráte po slúchadlách s aktívnym rušením hluku, pravdepodobne v obchodoch nájdete modely, ktoré to zvládnu lepšie. Ale možno z nich už trochu bolí hlava, ako tomu údajne občas býva pri silnom ANC. Tu prepínač naboku vnímam paradoxne skôr ako nástroj pre vylepšenie stredov a zvuku celkovo. Aj keď to znie zvláštne.

V kategórii okolo 100 eur hrajú Creative Aurvana slušne. Ak by boli bezdrôtové, so zabudovaným akumulátorom, siahol by som po nich všetkým desiatimi. Alebo tiež v prípade, že by som hľadal káblové slúchadlá, a tak dobre ako s aktívnym ANC, by hrali aj bez neho. Tá malá batéria je tam trochu navyše.

Active Noise Canceling spolu s konštrukciou slúchadiel "na uši" sú vhodné najmä do veľmi hlučných prostredí, akými sú lietadlá. Žiaľ, počas testovania som nikam neletel. Až vtedy by som totiž najviac ocenil možnosť počúvať hudbu či sledovať film na nie úplne maximálnej hlasitosti. Lebo to tradičné prehlušovanie motorov lietadla ešte hlasnejšou hudbou nie je úplne najlepšou technikou, ako si spríjemniť cestovateľský zážitok.

Videorecenzia

Diskusia k článku:

Ivan Varmeda 13.12.2016 - 19:42

Ja osobne pouzivam Marshall Major II Bluetooth. Sice nemaju aktivne odrusovanie hluku no aj to pasivne je velmi ucinne. Maju skvely zvuk a kopec pridanych funkcii pre pouzivanie so smartfonom.

Pavol Pavučko14.12.2016 - 02:32 Trvalý odkaz

ja používam Nokia Purity HD WH-930 myslím že teraz je to najlepšia kúpa v obchodoch ich majú aj za 15 eur :)

Vlastimil06.01.2017 - 21:37 Trvalý odkaz

trošku malo je písane o samotnej kvalitne, hlavne mi chýba nejaké porovnanie s inými slúchadlami. či už testované alebo súkromne používané.
a za danú cenu by som skôr prijal lepšie pasívne tlmenie okolitého hluku ako aktívne.

Celá diskusia 3 príspevky