O2 rozšírilo za 12 týždňov pokrytie LTE sieťou z 25 % na 66 %

Operátor splnil tohtoročný cieľ pokryť 66 % populácie Slovenska 4G sieťou. Podarilo sa mu to v rekordne krátkom čase. Každý týždeň od septembra pribudlo na mape pokrytia v priemere 17 nových lokalít so signálom LTE.

O2 v uplynulom týždni dosiahlo vyše 66 % pokrytie populácie Slovenska LTE sieťou, čím dosiahlo svoj tohtoročný cieľ. V druhej fáze rozširovania, ktorá prebiehala od jesene tohto roka, pribudlo ku  krajským mestám pokrytým ešte minulý rok, 200 nových lokalít. Minulý týždeň bol zároveň spustený 4G signál v Šahách a Hronskom Beňadiku.

Zvýšiť pokrytie z pôvodných 25 % až na 66 % sa O2 podarilo za dvanásť týždňov. Nové lokality pribúdali naozaj rýchlo, každý týždeň ich bolo v priemere sedemnásť. Investícia, ktorú si tohtoročné rozširovanie siete vyžiadalo, je jednou z najvyšších investícii do siete v histórii O2.

Operátor začal s masívnou výstavbou 4G siete na konci septembra a počas dvanástich týždňov priniesol nové pokrytie do 200 lokalít. Cieľom bolo sprístupniť signál rýchlej siete vo všetkých okresných mestách a lokalitách s významnejším počtom obyvateľov. Zároveň bolo prioritou pokryť diaľnice a rýchlostné cesty. Posilňovanie 4G / LTE siete zároveň znamená aj dorovnávanie 2G siete.

Riaditeľ sietí O2 Juraj Eliáš sa vyjadril, že tam, kde stavajú nové bázové stanice, súčasne montujú 2G aj 4G technológiu. Cieľom je postupné opustenie národného roamingu a fungovanie kompletne vo vlastnej sieti na celom území Slovenska. Národný roaming poskytuje operátorovi od jeho vstupu na trh v roku 2007 Telekom.

Zákazníci so signálom 4G majú v sieti O2 k dispozícii rýchly internet dosahujúci teoretickú maximálnu rýchlosť sťahovania 73 Mbps. Reálne rýchlosti sú od 25 Mbps pri sťahovaní a od 15 Mbps pri odosielaní dát. Spúšťanie 4G siete v jednotlivých mestách sa O2 rozhodlo ozvláštniť špeciálnou aktivitou – modrým nasvietením najvýznamnejších pamätihodností vo vybraných mestách.

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

Lukas 13.12.2016 - 13:08

no je to lepsie ale treba stále posilňovať

Manobb13.12.2016 - 19:09 Trvalý odkaz

Neverííím ..., pekná rozprávka o "modrej víle" ...

O 3 mesiace sa dozvieme, že toľko BTS-iek "žerie veľa elektriky" a finančne to nedokážu uniesť, tak znížili pokrytie na 20% BTS-iek cez deň a úžasných 80% BTS-iek v noci (nie v rámci úsporných opatrení, ale iba a len v záujme klientov /ako inak/).

Nepripomína Vám to postup pri modráckom EU Flate ?

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease13.12.2016 - 19:58 Trvalý odkaz

neviem, či rozprávka. ale kde sa pohybujem na západnom slovensku, som pociťoval evidentné zlepšenie pokrytia LTE z týždňa na týždeň. dokonca aj v obciach.

Rastislav.j14.12.2016 - 21:20 Trvalý odkaz

super, po viac ako 4 rokoch a 4 mesiacoch od vpustenia zákazníkov do svojej LTE sieti dobehli v %pokrytia nováčika, gratulujem

huje©16.12.2016 - 16:29 Trvalý odkaz

manobb: oni nieco take vyhlasili? alebo len jednoducho teraz pol roka az rok bijes za 4ku ktora sa ti potom za nieco znepaci a budes zasa obliekat iny kabatik?

Celá diskusia 5 príspevkov