Tripleton Enigma E2

V súčasnej dobe najlepšie zabezpečený mobilný telefón na svete s 2048-bitovým šifrovaním typu RSA, silným šifrovacím algoritmom AES s 256-bitovým kľúčom, tlačidlovou alfanumerickou klávesnicou, 2,4'' QVGA displejom, 3 Mpix fotoaparátom s LED bleskom a 930 mAh batériou.

Základné parametre:

OS: vlastná

procesor: ???

frekvencie: GSM 900 / 1800 / 1900 MHz,

rozmery: 115 x 50 x 14,7 mm,

hmotnosť: 95 gramov

displej: 2,4'' (61 mm), TFT, 240 x 320 b.,

fotoaparát: 3 Mpix, LED blesk, hardvérová spúšť,

predná kamera: nepodporuje

pamäť: ??? + microSD do 8 GB (2 GB v balení),

globálny prenos dát: 2G,

lokálny prenos dát: Bluetooth, microUSB,

ostatné: WAP 2.0, FM rádio, audio jack, šifrovací algoritmus AES 256bit, algoritmus pre autorizáciu a výmenu kľúčov RSA 2048bit, Autorizačné metódy, digitálne certifikáty X509v3,

dual SIM: nie

batéria: 930 mAh, vyberateľná,

Neobsahuje/nepodporuje: 3G, 4G / LTE, GPS, Wi-Fi, NFC, USB OTG, čítačka odtlačkov, informačná dióda, IrDA (infraport), zvýšená odolnosť voči vode, stereo repro, rýchle nabíjanie, bezdrôtové nabíjanie,

Cena a dostupnosť: 1729 eur, v predaji

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Tripleton Enigma E2 je šifrovaný mobilný telefón určený napríklad pre členov vlády, spravodajské služby, manažment veľkých spoločností, ale aj pre každého, kto sa obáva, že sa jeho komunikácia môže dostať do nepovolaných uší. Pre naviazanie šifrovaného spojenia je nutné použiť dva kompatibilné telefóny, ktoré pracujú s rovnakým systémom šifrovania dát.

Pohľad na dizajn a špecifikácie telefónu nás vrátia o niekoľko rokov späť, do čias tlačidlových mobilov, malých TFT displejov a prezerania internetu cez WAP prehliadač. Na 3G alebo 4G technológiu zabudnite, tento telefón má iné poslanie než zabaviť jeho majiteľa. Má mu ponúknuť chránenú a bezstarostnú komunikáciu. Súčasťou balenia je špeciálna SIM karta, ktorá sa vkladá do telefónu pod zadný kryt pred vložením štandardnej SIM karty od vášho operátora. Práve vďaka smart card sa nachádza overovací kód umožňujúci identifikovať obe strany v bezpečnom spojení. Vďaka tomu zabezpečenia fungujú nezávisle na sieti operátora. Kľúč sa priraďuje celkom anonymne, je certifikovaný a SIM karta sa pri pokuse o skenovanie, alebo iných pokusoch o získanie prístupu sama zničí. Výmenou autorizačných kľúčov dochádza k autorizácii hovoru.

Všetko prebieha pri najbezpečnejšom 2048-bitovom šifrovaní typu RSA. Ide o ochranu, ktorá nebola doposiaľ prelomená, a to ani pomocou najmodernejších počítačov. Vďaka tejto metóde autorizácie je celkom eliminovaná populárna metóda odpočúvania hovorov GSM technikou "man in the middle", ktorá spočíva v maskovaní za základňou sieťového operátora. Po autorizácii telefón prechádza do režimu šifrovania zvukového prenosu, ktoré používa veľmi silný šifrovací algoritmus AES s 256-bitovým kľúčom. Tento kľúč je pri každom hovore unikátny – niektoré z jeho parametrov sa menia dokonca v priebehu hovoru. Od stlačenia tlačidla do zahájenia hovoru uplynie maximálne 7 sekúnd, a to i vtedy, ak ide o hovor z druhého konca sveta.

Medzi kľúčové špecifikácie patrí 2,4'' TFT displej s rozlíšením 240 x 320 bodov, podpora 2G, Bluetooth, audio jack, microUSB konektor, 3 Mpix fotoaparát s LED bleskom a FM rádio. V menu nájdete kalendár, budík, svetový čas, poznámkový blok, kalkulačku, prevodník jednotiek, prevodník mien, stopky, správcu súborov a správu šifrovania dát. Výdrž 930 mAh batérie stačí na 4 hodiny hovoru a 180 hodín v pohotovosti. Vďaka podpore troch pásiem GSM možno šifrovaný telefón použiť kdekoľvek na svete.

Tripleton Enigma E2 je dostupný v internetovom obchode spyshop24.cz za cenu 1729 eur. Súčasťou balenia je okrem telefónu a vyberateľnej batérie aj USB kábel, slúchadlá, CD, 2 GB microSD karta s adaptérom, nabíjačka a šifrovacia SIM karta.

Diskusia k článku:

Celá diskusia 1 príspevok