Huawei MateBook - svalnatý tablet, útly notebook

Recenzia 12'' tabletu s OS Windows 10, s plnohodnotnou QWERTY klávesnicou ukrytou v obale a perom pre kreslenie poznámok.

Obyčajné tablety to dnes majú ťažké. Ich predaje stagnujú a zákazníci pravdepodobne dávajú prednosť smartfónom s väčšou uhlopriečkou. Mobil s Androidom či iOS dokáže takmer to isté, takmer stále ho máme pri sebe a je ešte o niečo skladnejší.

Zariadenia s plnohodnotným operačným systémom Windows 10 by celú situáciu mohli otočiť. Tento MateBook od Huawei je tenší a so 646 gramami ľahší než akýkoľvek aktuálny ultrabook. Na papieri ponúka 8 GB RAM, až 512 GB SSD disk a displej s jemným rozlíšením 2160 x 1440 bodov.

Skúšali sme ho s koženkovým obalom, integrovanou QWERTY klávesnicou a touchpadom. V balení bol aj USB-C hub s ethernetovým konektorom, dvomi USB (typ A) a dvojicou výstupov pre externý monitor či projektor. Na výber máte VGA alebo HDMI port. Toto príslušenstvo ale nemusia ponúkať všetci predajcovia.

ikona

Základné info: Huawei MateBook (HZ-W19)Dvanásťpalcové zariadenie 2 v 1 s OS Windows 10, QHD displejom, šiestou generáciou procesora Intel Core, až 8 GB RAM a 512 GB SSD diskom. Stylus MateBooku možno využiť aj ako laserové ukazovadlo. (živé fotografie)

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Dostali sme tiež pero MatePen. Slúži ako stylus, laserový zvýrazňovač pre prezentácie a diaľkový ovládač k slajdom v PowerPointe. Pred posledným úkonom ho s tabletom budete musieť spárovať cez Bluetooth. Nabíja sa cez štandardné microUSB.

Zvonku je MateBook na nerozoznanie od ostatných tabletov. Aj MediaPadov s Androidom. Nad displejom nechýba 5 Mpix kamera, na boku jediný USB-C konektor a dvojtlačidlo pre reguláciu hlasitosti. V jeho strede je dokonca čítačka odtlačkov prstov pre pohodlnejšie odomykanie.

Že je niečo inak, naznačí iba vyššia hmotnosť a sedempinový konektor pre pripojenie obalu s klávesnicou.

Po rozsvietení vypínačom je všetko jasné. Privíta vás odomykacia obrazovka systmu Windows 10. Ten je pre ovládanie prstami prispôsobený už pomerne dobre. Po odpojení klávesnice dokonca sám navrhne použitie tabletového režimu.

Pre tabletový režim je východzím bodom ponuka Štart s dlaždicami. Roztiahne sa po celej šírke displeja. Jej ľavý bok patrí tlačidlám pre zobrazenie všetkých aplikácií, ikone nastavení v rozhraní pripravenom pre ovládanie dotykmi a ikone pre prieskumník súborov.

Ak si medzi dlaždice pripnete všetky potrebné aplikácie, pracuje sa v ňom výborne. Pre ovládanie prstami sú prispôsobené prehliadače Edge aj Google Chrome. Na tablete dokážem dokonca editovať aj textové či excelovské dokumenty v balíku Office 365, ktorý dostanete na mesiac zadarmo.

Tablety s Windowsom som skúšal už niekoľkokrát a v naladení prostredia pre prsty je dnes Microsoft oveľa ďalej než bol pred rokom. Krátky dotyk funguje ako ťuknutie myšou, dlhé podržanie nahradí pravé tlačidlo a zobrazuje kontextové ponuky.

Aplikácie sa v tabletovom režime otvoria vždy na celú obrazovku (fullscreen). Po ich zavretí alebo minimalizovaní ste späť v ponuke Štart. K multitaskingu pristupujete gestom od ľavého okraja obrazovky alebo ikonou na dolnom paneli. Ak chcete spustené programy vidieť aj ako ikony na spodnej lište s hodinami, musíte ich najprv povoliť vo vysúvacom menu po dlhom podržaní prsta na nej.

K dokonalosti mi chýbaj iba ikona pre vstup na Plochu. Pravdepodobne na nej budete mať pohodené súbory, ku ktorým sa len tak nedostanete.

Plochu vidíte až po aktivácii desktopového režimu. Huawei MateBook naň prepína automaticky pri manipulácii s klávesnicou. Ručne tak môžete urobiť cez Centrum akcií s rýchlymi prepínačmi pre Wi-Fi, Bluetooth, Režim v lietadle a režimom Obdobie kľudu (ikona vpravo dole).

V tomto režime a najmä po pripojení klávesnice pred sebou budete mať malý notebook so všetkým, čo by ste čakali.

Bude to malý 12-palcový počítač. Sám som pred časom prešiel zo staršieho 15'' stroja na 13'' ultrabook. Pri ňom mi zmenšenie o dva palce nevadí, chýbajúci rozmer nahradilo vysoké rozlíšenie 2560 x 1600 bodov. MateBook má 2160 x 1440 bodov a chcel by som, aby bol trošku väčší.

Tým chcem povedať, že jeho 12 palcov môže byť málo, ale aj dosť. Záleží na veľkosti a najmä rozlíšení zariadení, na ktoré ste zvyknutí doteraz a ktoré vám má nahradiť.

Jas displeja je dostatočný. Škoda, že v jemnejších intervaloch ho dokážete regulovať iba cez horný Fn riadok na klávesnici. Centrum akcií ho posúva po 25 % skokoch. Aspoň, že mi pomáha automatický senzor, tak ako pri smartfónoch. Po presedlaní zo svojho počítača som chvíľu hľadal ideálnu kalibráciu farieb a kontrastu. Akosi mi nesedeli.

V 256 GB verzii tabletu som našiel systémový disk C s Windowsom (voľných 54 GB z 80 GB) a úplne voľný 157-gigabajtový disk D pre dáta.

Tablet má pre bežnú kancelársku prácu dostatok výkonu. RAM s 8 GB je lepší štandard aj medzi oveľa drahšími notebookmi a rýchly SSD disk zvláda otvorenie niekoľkých desiatok okien v Chrome bez zaváhania. Podobné je to s videom. No 4K vo formáte .MKV už bude priveľa.

Počítajte s tým, že vypínač zariadenie vždy uspí, aby sa šetrilo energiou. Rovnaká situácia nastane po zavretí do klávesnice, respektíve ochranného obalu. Občas by sa hodil režim, v ktorom by som tablet s vypnutým displejom mohol prenášať, ale YouTube video či hudba zo Spotify by na pozadí hrali ďalej.

Windows 10 má s vysokým rozlíšením ťažkosti už len zriedka. Týka sa to najmä drobných .exe programov. Niekedy bude písmo rozmazané, vďaka neštandardnému DPI. Pokiaľ väčšinu práce vykonávate cez prehliadač, ani si to nevšimnete. Ak má vaša firma špecifický softvér, môže to byť problém.

IPS displej má pomer strán 3:2. Väčšinu filmov doplnia čierne pruhy, na weboch naopak uvidíte viac obsahu. Stereo repoduktory na hornom okraji hrajú hlasno, ich kvalita je ale podpriemená. Určite si na cesty pribaľte slúchadlá s 3,5 mm jackom.

Poďme rozbaľovať príslušenstvo. K MateBooku dostanete 2 A adaptér. Nemusíte teda nosiť ťažkú nabíjačku ako pri notebookoch a ultrabookoch. Batériu s kapacitou 4430 mAh zvládne nabiť za 2 hodiny a 45 minút. To všetko cez jediný USB-C konektor na tele tabletu.

Pripojenie externej myši s USB vysielačom môže byť pri potrebe nabíjať problematické. Myší s USB-C je na trhu stále pomerne málo, investovať teda môžete rovno do takej, ktorá komunikuje cez Bluetooth. Za vyššiu obstarávaciu cenu získate nižšiu výdrž na jednu sadu batérií (typicky 1 mesiac), ale nebudete potrebovať ďalší USB-C port.

Chválim voliteľný USB-C hub s ethernetovým konektorom, VGA, HDMI, dvomi USB 3.0 (typ A) a jedným USB-C. V praxi tak na stole môžete mať externý monitor zapojený do hubu, v ňom USB vysielač od myši a nabíjací adaptér. Pri odchode vytiahnete jeden kábel, tablet zabalíte do klávesnice a odchádzate. Ceny podobných hubov začínajú minimálne na 50 eurách.

Pero MatePen bohužiaľ nie je kam zasunúť, ak teda nerátam obal od redukcií. Na sebe má tri tlačidlá. Jedným ovládate výhradne laserové ukazovadlo na jeho konci. Druhé nahrádza pravé tlačidlo myši a tretie využijete pri kreslení. Slúži ako guma.

S pomocou Windows Ink Workspace (malej ikony vedľa hodín) dokážete otvoriť špeciálny skicár alebo vytvoriť screenshot, do ktorého si môžete čarbať. Tablet pero registruje už niekoľko milimetrov nad obrazovkou. Silnejšie zatlačenie nakreslí hrubšiu čiaru. Huawei sľubuje, že pri používaní 3 hodiny denne vydrží batéria v pere aspoň mesiac. Potom ju nabijete cez klasický microUSB port a kábel v balení.

Najšikovnejším príslušenstvom by mal byť obal s klávesnicou. Hnedá koženka vyzerá dobre, ako elegantná aktovka alebo zakladač na dokumenty. Má sériu magnetov, ktoré tablet v puzdre bezpečne zaklapnú vypnú jeho displej.

Poskladanie jednej jeho polovice vytvorí stojan. Sklon tabletu sa dá nastaviť len v dvoch fixných polohách. Podobne sú na tom aj obaly pre iPad, no pri používaní MateBooku s Windows 10 v notebookovom režime by sa mi už viacstupňové nastavenie naozaj žiadalo.

Klávesnica s hmotnosťou 464 gramov má nízky zdvih a v strede sa nepríjemne prehýba. Na písanie dlhých textov určite nie je. TouchPad pre ovládanie kurzora myši je priemerný. Funkčnými klávesami viem regulovať intenzitu podsvietenia celej klávesnice, ale úroveň hlasitosti vo Windows už nie. Pod F6 je iba Mute.

Najhoršie je vyriešený celý mechanizmus spájania s tabletom. Silný magnet síce bezpečne nasmeruje zariadenie na správne miesto a klávesnicu udrží aj po zdvihnutí celého dua zo stola, no piny nezmyselne vytŕčajú.

Na testovacom kuse bolo jasne vidieť, že toto miesto je dosť exponované. Rám okolo bol poškriabaný a o odolnosť a pevnosť pinov sa dosť obávame.

Výdržou na jedno nabitie sa tablet zaraďuje medzi priemerné notebooky. Pri neustálom prehrávaní videa ho vybijete za približne 4 hodiny. Pri browsovaní na internete cez Wi-FI je to podobné, získate maximálne o hodinu viac.

Najviac samozrejme vydrží položený na pohovke v režime spánku s vypnutým displejom, keď po ňom siahate len operatívne v prípade potreby. Výhodou je jeho okamžité prebratie hneď po ťuknutí do vypínača. To bežný notebook nezvládne. Za 12 hodín s vypnutým displejom klesne batéria len o 5 - 10 %.

Výhody:

+ plnohodnotný Windows 10

+ tenké telo

+ pomerne výkonný hardvér, rýchly SSD disk

+ už dobre zvládnuté ovládanie OS Windows dotykom

Nevýhody:

- zlé spracovanie voliteľnej klávesnice a jej konektora

- iba jeden USB-C port

- nepohodlné nastavovanie jasu a kontrast displeja

- niektoré aplikácie nie sú prispôsobené na vysoké rozlíšenie

- slabé reproduktory

- mizerná ponuka aplikácií pre tabletový režim vo WIndows Store

Orientačná cena: 929 eur

Záver

Huawei MateBook je prekvapivo schopný tablet. Každá ďalšia naša skúsenosť s Windows 10 v dotykovej verzii je plynulejšia a použiteľnejšia. Ponuka aplikácií pre tabletové rozhranie je stále rovnako chabá, ale prstami už dokážete pohodlne ovládať aj dospelý Chrome, Spotify či balík Office. Tam, kde predsa len nastanú ťažkosti, pomôže dotykové pero. Škoda, že sa nedá skryť do konštrukcie zariadenia.

Tablet sa rýchlo dokáže transformovať na plnohodnotný notebook s o niečo menšou 12-palcovou uhlopriečkou. Chýbajúce centimetre či milimetre sa snaží nahradiť vysoké rozlíšenie. MateBook môže mať dostatok výkonu, až 8 GB RAM a veľký SSD disk.

S klávesnicou a USB-C hubom by to bol dobrý nápad, kvalita a spôsob pripájania obalu ale bohužiaľ príliš šťastne vyriešené nie sú. Odporúčame vám poobzerať sa po inom stojane a Bluetooth klávesnici.

Huawei MateBook (prvý kontakt)

Diskusia k článku:

bedo 07.12.2016 - 19:20

Tu cenu myslite vazne? Ja som nasiel iba 929€...

Matej Krajčovič07.12.2016 - 21:15 Trvalý odkaz

Samozrejme nie, zostal tam údaj z iného článku. V eshopoch si tiež treba dať pozor na presnú konfiguráciu disku a príslušenstvo.

shaggy08.12.2016 - 10:18 Trvalý odkaz

Haha, ze 900 evri?! To chcem vidiet toho blazna co si to kupi.
Na zabavu je to moc drahe a na poctivu pracu nedostatocne.

Celá diskusia 3 príspevky