Creative iRoar Go - vyvážený zvuk a pár bonusov k tomu

Recenzia Bluetooth reproduktora odolného voči ošplechnutiu s trojicou aktívnych reproduktorov a vstupmi AUX, USB aj microSD.

Ide už o piatu generáciu Roar-u. Prvý Sound Blaster Roar prišiel na trh v roku 2014, v ďalšom roku Roar 2 a Roar Pro. V roku 2016 sme sa rozlúčili so Sound Blasterom v názve a privítali Creative iRoar, ktorý na trhu práve doplnila o 40 % menšia verzia iRoar Go. A tú vám dnes predstavím.

Tento malý zázrak môžete vďaka gumeným nožičkám položiť na ležato aj na výšku. Druhá poloha je podľa mňa lepšia - trojica reproduktorov (dva výškové a medzi nimi jeden basový) bude mieriť priamo na vás, resp. do priestoru. Efekt dvoch pasívnych membrán po stranách opísať veľmi nedokážem.

Základné parametre Creative iRoar Go:

192 x 97 x 54 mm, hmotnosť 810 g, Bluetooth 4.2, dosah 10 m, NFC, 3,5 mm AUX, microSD slot (prehrávanie MP3, WMA, FLAC, WAV), nahrávanie zvuku z mikrofónu na microSD, USB výstup 1 A, zvýšená odolnosť voči vode IPX6, nabíjačka v balení (15 V, 1,6 A), výdrž až 12 h na jedno nabitie

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

V polohe na výšku bude pohodlne dostupná hlavná skupina ovládačov. Prvým iRoar Go zapnete a vypnete. Ďalšia dvojica slúži na reguláciu hlasitosti, štvrté tlačidlo na párovanie nového smartfónu cez Bluetooth aj ovládanie hovorov.

Piatym tlačidlom v poradí prepínate vstupy. Po každom stlačení Source sa rozsvieti iná informačná LED-ka v pravom hornom rohu. Prvá indikuje príjem dát prostredníctvom Bluetooth, druhá znamená prehrávanie hudby z microSD karty, tretia z USB kľúča a štvrtá z 3,5 mm AUX vstupu.

Ďalšia skupina ovládačov sa nachádza v hornej stene. Základom úspechu je tlačidlo ROAR, ktorého stláčaním prepínate medzi nastaveniami zvuku: flat / equalizer / roar. Prvý slúži pre vyvážené počúvanie hudby všetkými možnými hlasitosťami. Druhý si musíte prispôsobiť v aplikácii Sound Blaster Connect pre iOS alebo Android. Tá slúži aj na diaľkové ovládanie prehrávania hudby z USB kľúča či pamäťovej karty. Zaobídete sa však aj bez nej. Stačí využiť skupinu šiestich tlačidiel pre ovládanie hudobného prehrávača. Popri pauze, preskakovaní skladieb tu nechýba ani shuffle či record.

Keďže je iRoar Go odolný voči ošplechnutiu vodou, všetky jeho konektory sú chránené gumeným krytom. Po pripojení USB kľúča alebo aj nabíjačky tak o odolnosť automaticky na daný moment prichádzate. Navyše, nabíjačka používa špecifický konektor, nepočítajte s nabíjaním cez microUSB, ktoré slúži len na pripojenie k PlayStation 4. Pri počúvaní hudby z microSD karty bude kryt konektorov doliehať a reproduktor poctivo chrániť.

Zvuk iRoaru Go je v polohe flat vyvážený, možno mierne zastretý. Pri porovnaní s referenčným Bose Soundlink Mini 2 je rozdiel porovnateľný s prikrytím reproduktora plachtou. Po stlačení tlačidla Roar sa všetko mení a Creative svojho súpera dobieha. Drobec Bose s podstatne menšími rozmermi však stále vyniká v reprodukcii hĺbok, aj výšky sú z neho akosi výraznejšie a saxofón či spev tiež akési výraznejšie, možno až ostrejšie. Bose však zasahuje do každej skladby a občas by som tie prečačkané prejavy umiernil. To mi Creative bez problémov umožňuje prostredníctvom tlačidla Roar či spomínanej aplikácie.

Ak v porovnaní s Bose Soundlink mini 2 dnes testovaný produkt mierne stráca vo zvukovom prednese, vyniká cenovkou aj možnosťami - odolnosťou voči ošplechnutiu vodou, NFC, prehrávaním hudby z microSD karty či USB. A niekoho môže zaujať aj nahrávanie zvukov z mikrofónu na pamäťovú kartu.

Orientačná cena: 184 eur (Alza.sk)

Záver

Veľkou prednosťou tohto produktu by bola prítomnosť informačného displeja, ktorý mi chýba na všetkých možných Bluetooth produktoch. Na pripojenom iPhone vidím stav batérie Creative iRoar Go v hornej lište vedľa stavu batérie mobilu, no indikácia priamo na zariadení by bola rozumnejšia. Ale to už možno zbytočne frflem. Creative iRoar Go je pekný produkt, ktorý sa v konkurencii Bluetooth reproduktorov roku 2016 nestratí. A vyniká prehrávaním hudby z microSD karty či USB kľúča, ktoré môžete ovládať pomocou aplikácie. Stačí tak dať na pamäťovú kartu vianočné piesne a počas celých sviatkov vám bude iRoar Go spríjemňovať domáce prostredie aj bez pripojeného mobilu. A dokonca až 12 hodín na jedno nabitie.

Videorecenzia:

Diskusia k článku:

Peter 08.12.2016 - 15:13

Dobrý deň. Trošku od témy. No mal by som na Vás jednu prosbu. Hlavne vy Richard sa v tom vyznate, poradili by ste mi? :) Viete mi poradiť nejake dobre slúchadlá pre priateľku? Cena do 70€ (plus mínus par eur hore dole). Najlepšie aby sa dali použiť aj cez Bluetooth. (Len ešte neviem či by jej boli lepšie do uší alebo veľké nahlavne, viem ze každému ináč sadnú slúchadlá a je lepšie osobne si ich vyskúšať na ušiach ale aspoň nejaké typy keby ste mi dali) Vopred ďakujem za pomoc ! :o)

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease08.12.2016 - 18:31 Trvalý odkaz

JBL Synchros E40 BT
Výdrž 10 až 16 hodín, dajú sa použiť aj ako káblové. ponúkajú vcelku vyvážený zvuk.

a teraz k téme. nikdy nebolo jednoduchšie vybrať si produkt (v tomto prípade bluetooth reproduktor) cez internet. Stačia Vám na to vynikajúce, ale i priemerne dobre hrajúce slúchadlá a trpezlivosť.
Ako je to možné?
Má to na svedomí jeden rakušan menom Oluv a jeho databáza prenosných repro "Oluv's interactive speaker audio database":
http://switcher.oluvsgadgets.net/
Na YouTube je známi ako "clavinetjunkie"
https://www.youtube.com/user/clavinetjunkie
v úvodnom videu prezentuje akým spôsobom testuje BT repro a nahráva do databázy.

Poviem iba jedno vďaka jeho práci môžete ušetriť doslova stovky eur.
Moje tipy do 100€:
-Jam HEAVY METAL (zabudnete na Bose Soundlink Mini II)
-Klipsch GiG
-SL - 1000S Super Bass (neznačková čínska haluz s prekvapivým zvukom a výbavou)
-HERCULES WAE Neo (relatívne väčšie s "full body" sound neutral) - najnižšia cena 73€
-SoundBot SB525 (zabudnete na všetky valce od JBL a UE)
-VAVA Voom 20 (malý šikovný s NFC, IPX5 a AptX)
-TaoTronics Pulse X (zrejme najlepší lowcost £20.59)
-Anker Premium (podobné ako JAM HM s výraznejším "stredom")

ENJOY

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease14.12.2016 - 23:50 Trvalý odkaz

Hehe odpadnem, Oluv doporučuje vianočný nákup do $100:
https://youtu.be/p4_WbJCKuhQ

Takže, takmer všetko čo som vybral ako tipy a "pracne" 3 dni počúval z jeho databázy tam je :)

Inak som zabudol, na Sony SRS-X33, ktorý sa dopredával v cene okolo 100€ a bol to dlho favorit. Oluv odporúča "podobný" Sony SRS-HG1, ktorý, sa na americkom Amazone predáva za 80$ ako (Certified Refurbished) U nás ale stojí 200€

Celá diskusia 3 príspevky