Vyskúšali sme Kodak Ektra. Mieri na slovenský trh

Smartfón známeho výrobcu fotoaparátov sa začiatkom budúceho roka objaví aj v slovenských obchodoch. Cenovkou nepoteší a rozlíšením videa prednej kamery priamo šokuje. V článku nájdete aj živé fotografie a skúšobné snímky z fotoaparátov.

V októbri predstavil Kodak svoj nový fotomobil. Produktové fotografie ukazovali zaujímavý dizajn s gripom v spodnej stene pre lepšie držanie v ruke pri fotení. Kodak Ektra pôsobí robustným dojmo, za čo môže jeho hrúbka. Zadná strana z plastu imituje kožu. Ako správnemu fotomobilu nechýba Ektre ľahko nahmatateľná hardvérová spúšť fotoaparátu. Pri zamknutej obrazovke dvojité stlačenie spustí fotoaparát. Plochá bočná stena dovolí postaviť telefón na pevnú podložku, čo vám pomôže napríklad pri snímaní nočných záberov. Nepotrebujete statív. V ľavej bočnej stene je pútko pre remienok na ruku, ktorý je súčasťou balenia. Okrem toho tam nájdete aj nabíjačku a USB-C kábel.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Fotoaparát má byť najväčším lákadlom novinky. Zadný ponúka 21-megapixelový snímač Sony IMX230 s optickou stabilizáciou obrazu, PDAF zaostrovaním, duálnym LED bleskom, svetelnosťou f/2.0 a nahrávaním videí až v 4K rozlíšení. Veľký objektív chráni pred poškriabaním sklíčko Gorilla Glass. Fanúšikov fotografovania poteší množstvo režimov a nastavení, medzi ktorými nechýba ani manuálny režim. Predná kamera dostala 13 Mpix snímač, obraz zaostrujete dotykom na obrazovku. Sklamaním je maximálne rozlíšenie videa, výrobca umožnil nahrávať videá len v dvoch veľkostiach: VGA 640 x 480 bodov rýchlosťou 16 snímok za sekundu a QCIF 176 x 144 bodov. To, že predná kamera neumožňuje nahrávať videá aspoň v HD kvalite je v dnešnej dobe ťažko ospravedlniteľné. Zvlášť pri telefóne značky Kodak.

Na konci článku nájdete po živých fotografiách telefónu aj dve skúšobné snímky z fotoaparátov. Ostatné snímky v plnej kvalite si môžete pozrieť v samostatnom článku Takto fotí Kodak Ektra.

Medzi hlavné špecifikácie Kodak Ektra patrí 5-palcový Full HD displej, procesor Helio X20, 3 GB RAM, 32 GB úložisko s podporou microSD kariet a 3000 mAh batéria. Kompletné informácie o hardvérovej výbave sa dočítate v základnom infe.

Kodak Ektra sa na Slovensku začne predávať v polovici januára 2017, odporúčaná cena je stanovená na 529 eur.

Skúšobné snímky:

Diskusia k článku:

ondrakomous 23.11.2016 - 20:31

moc nechapu protimluv "Fotoaparát má byť najväčším lákadlom novinky. Zadný ponúka 21-megapixelový snímač Sony IMX230", tento snimac neni uplne nejnovejsi a je pouzity v rade "beznych telefonu".

Pavol23.11.2016 - 22:47 Trvalý odkaz

Hm, kde je krytka objektivu a xenon, ked sa to uz chce tvarit ako fotak?

Nightmare23.11.2016 - 23:39 Trvalý odkaz

ta cena hm...ale zaujimavy dizajn :)

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne23.11.2016 - 23:54 Trvalý odkaz

xenon sa prestal pouzivat, pretoze na prisvetlenie videi je dioda lepsia. nema ho ani panasonic dmc-cm1 napriklad.

Knoxville24.11.2016 - 06:04 Trvalý odkaz

Idealna by bola kombinacia xenonu a LED blesku. Ako to mal napriklad este Sony Ericsson Satio ci C901..

Celá diskusia 5 príspevkov