Dilema: Huawei P9 vs. LG G5

Oba zaujmú dvojicou fotoaparátov, oba ju využívajú úplne inak. Jeden vsádza na bokeh efekt a čiernobiele snímky, druhý ponúkne rozdielnu šírku objektívov. Ktoré riešenie sa nám páči viac?

Každý víkend sa vám, našim čitateľom, snažíme pomôcť s konkrétnou dilemou medzi dvoma modelmi. Náš web je plný recenzií a technických špecifikácií v Základných info, tie ale niekedy nestačia. Teraz hľadáme smartfón, ktorý vyniká kvalitným fotoaparátom. Do predvýberu sa dostali Samsung Galaxy S7, LG G5 a Huawei P9.

Galaxy S7 je výborná voľba, ale po neúspechu Note 7 si stále drží vysokú cenu. V serióznych e-shopoch s garanciou, že model bude zo slovenskej distribúcie, to môže byť aj viac než 650 eur. O rok staršia Galaxy S6 je už z hry von kvôli slabšej 2550 mAh batérii. Nepodporuje ani pamäťové karty.

LG G5 aj Huawei P9 to skúšajú rovno s dvojicou fotoaparátov. Huawei vsadil na partnerstvo s Leicou a použil duo 12-megapixelových snímačov. Jeden slúži na zachytávanie klasických farebných záberov, druhý sa zameriava na čiernobiele snímky, ktoré by mali obsahovať viac detailov a ponúkať lepší kontrast.

Dvojica snímačov neustále spolupracuje a spolu s laserovým snímačom prináša rýchlejšie a presnejšie zaostrovanie. Dokáže totiž odhadovať vzájomnú polohu predmetov v zábere. Softvér fotoaparátu potom môže pozadie digitálne rozmazať a vytvoriť čoraz populárnejší bokeh efekt.

Snímky sa kolegovi Matúšovi v recenzii páčili a nenamietal ani proti celkovému výkonu, čítačke odtlačkov na chrbte, práci so zaobleným 2.5D displejom, 3000 mAh batérii a kvalitnému, hoci iba mono reproduktoru v spodnej strane. Verzia s menším 32 GB úložiskom ponúkne "len" 3 GB operačnej pamäte, vynahradí to však podporou pre dve SIM karty zároveň. To všetko za približne 480 - 500 eur.

Obávame sa ale, že čisto čiernobiele zábery nie sú maximom, ktoré výrobcovia z dvojice fotoaparátov dokážu vyťažiť. Ani prvkom, ktorý by ste používali každý deň.

LG G5 už na papieri vyzerá výkonnejšie. Má o desatinu palca väčší displej (5,2¨ vs. 5,3¨) a hlavne, ponúkne jemnejšie Quad HD rozlíšenie 1440 x 2560 bodov. Dopĺňa to 4 GB RAM. Výdrž bude v prípade kórejského modelu pravdepodobne horšia, viac zobrazovacích bodov živí slabšia, 2800 mAh batéria.

Hlavný fotoaparát má vyššie rozlíšenie, konkrétne 16 Mpix a zaznamená aj 4K video. Sekundárny ponúkne iba 8 megapixelov, no jeho tajomstvo spočíva vo väčšej šírke záberu.

Tak ako sme si na iPhone 7 Plus obľúbili druhý teleobjektív, ktorý záber na speváčku na pódiu priblíži, G5 zasa do jedného obrazu vmestí viac vašich priateľov alebo celú budovu na námestí v dovolenkovej destinácii, hoci s inými mobilmi by ste boli stále príliš blízko.

Niekomu sa môže páčiť aj to, že snímače ponúknu plné rozlíšenie záberov vo formáte 16:9. Vyplnia teda celú plochu displejov takmer všetkých mobilov a väčšiny počítačov. Ukážkové snímky nájdete v samostatnom článku Takto fotí LG G5 (H850) + videá z mobilu.

Aj LG G5 ponúka nápady, ktoré vás po čase pravdepodobne omrzia. Nepredpokladáme, že si dokúpite všetko modulárne príslušenstvo v podobe fotogripu či externého Hi-Fi upsamplera. Stále vám ale zostane aspoň jednoducho vymeniteľná batéria.

Cenové porovnávače ho navyše nájdu aj za nižšiu cenu, okolo 440 eur.

Diskusia k článku:

Juraj 21.11.2016 - 14:10

Za mna P9. G5 je divny hybrid, ktory nezachrani ani QHD rozlisenie. Ale aj tak som si radsej kupil Xperiu Z5 :D

ondrakomous21.11.2016 - 17:41 Trvalý odkaz

radsi sedivku s7 za 480 se da sehnat

ondrakomous21.11.2016 - 19:52 Trvalý odkaz

htc 10 ked pokori hranicu 530 euro berem vsemi deseti, uz se cekem blizi, nema konkurenci krome iphonu 6s a samsungu s7, to sou top 3 telefony,ktery stoji za to koupit, jeste top4 iphone 6 plus 128gb. z techto dvou nebrat ani jeden.

Nightmare21.11.2016 - 23:45 Trvalý odkaz

Onro u teba je TOP kazdy den iny pane boze :D

Celá diskusia 9 príspevkov