Poradňa: Nemáte v mobile prehrávač hudby a galériu? Odporúčame tieto appky

Operačný systém a jeho grafické nadstavby zaberajú v úložiskách smartfónov čoraz menej miesta. Bohužiaľ, niekedy je to na úkor chýbajúcej Galérie či aplikácií pre prehrávanie hudby.

Bol to hlavne Samsung, ktorému sme zvykli vyčítať ťažkopádnosť jeho nadstavby TouchWiz. V smartfónoch Galaxy S3 či S4 sme našli niekoľko aplikácií, ktoré robili to isté. Kalendár v Androide? Výrobca pridal aj svoj vlastný Plánovač S. Google Asistent pre vyhľadávanie na internete? Výrobca ponúkol to isté, len s S-kom na ikone.

Situácia sa už zmenila a aplikácie začínajú používateľom skôr chýbať. V dnešných smartfónoch často nenájdete ani Galériu, ktorú Google nahrádza svojou službou Fotky. Tú sme si v redakcii obľúbili, dokáže totiž automaticky zálohovať vaše snímky na úložisko s neobmedzenou kapacitou, ale jednoduché listovanie v záberoch z dovolenky nezvláda až tak pohodlne. Do testovačiek preto takmer vždy inštalujeme QuickPic.

Čim ale nahradiť chýbajúci prehrávač hudby? Najmä, ak nepoužívate Spotify a všetky skladby ukladáte na vnútorné úložisko či pamäťovú kartu. Priaznivci nášho YouTube kanálu pod videorecenziou na Lenovo K6 ponúkli niekoľko tipov.

VLC Player musí poznať každý, kto aspoň raz sledoval film na počítači či notebooku. Jeho verzia pre Android ponúkne rýchle a mimoriadne prehľadné rozhranie. Zvládne ale aj pokročilé funkcie, napríklad prehrávanie z lokálnej siete doma alebo spúšťanie online streamov z internetu vo formátoch mms a rtps. Prehrávanie čisto hudobných súborov je pre neho hračka.

VLC pre Android

VLC pre iOS

Ešte jednoduchším prehrávačom je Shuttle. Nezabudlo sa ale na ekvalizér, playlisty a radenie skladieb podľa albumu, hudobníkov či žánrov. Free verzia hudbu vo vašom smartfóne vyhľadá automaticky. Podrobný prieskumník súborov odomkne platená verzia Shuttle+ za 0,99 eur. Alebo použijete Phonograph, ktorý vyzerá takmer na chlp rovnako. Oba ponúkajú aj widget na domácu obrazovku.

Shuttle pre Android

Phonograph pre Android

jetAudio pravdepodobne nezaujme svojou vizuálnou podobou, ale má niekoľko lákavých funkcií navyše. Aktuálne prehrávanú skladbu dokáže vyhľadať na YouTube, takže si k hudbe ľahko nájdete aj videoklip. Song vie spomaliť, zrýchliť alebo zazdieľať na Facebook. Ponúka tiež časovač, aby sa prehrávanie vyplo po presne nastavenom čase. Ekvalizér je samozrejmosťou.

jetAudio pre Android

jetAudio pre iOS

Poweramp je graficky najprepracovanejší a s vyše miliónom stiahnutí aj najobľúbenejším prehrávačom z nášho výberu, hoci bezplatnú verziu môžete využívať iba 15 dní. Zá sa, že podpora mp3, mp4/m4a, ogg, wma či flac formátu a detailné nastavenie uzamykacej obrazovky pre pohodlnejšie počúvanie ospravedlňuje aj cenovku na úrovni 3,99 eur.

Poweramp (Trial) pre Android

Poweramp (Full) pre Android

Budúci týždeň môžeme poradiť aj vám. Ak aj vás trápi nejaký problém s telefónom, mobilným operátorom alebo hľadáte nejaký špecifický mobil (napríklad Dual SIM s uhlopriečkou do päť palcov či odolný mobil s čo najlepším fotoaparátom), napíšte nám e-mail na redakcia@fony.sk s predmetom správy "Poradňa". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku a tej sa budeme formou takéhoto článku venovať. Nie je v našich kapacitách reagovať na každý váš problém, aj keď sa o to snažíme.

Diskusia k článku:

zilincan 19.11.2016 - 11:24

Na prehravanie hudby je fajn aj Folder Player https://play.google.com/store/apps/details?id=com.folderplayerpro&hl=sk

Nightmare19.11.2016 - 16:46 Trvalý odkaz

a nie je dobry ten ony :D PowerAmp?

Jakub Jediný19.11.2016 - 22:03 Trvalý odkaz

Za seba môžem odporučiť CloudPlayer, používam na Samsung A3

Celá diskusia 4 príspevky