Samsung Galaxy 5 (Samsung i5500)

RECENZIA smartfónu Dotykový mobil s OS Android, 2 Mpix fotoaparátom, 3G, HSDPA, Wi-Fi, GPS a 3,5 mm jackom.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická s dotykovým displejom,

OS: Android 2.1 Eclair + TouchWiz 3.0,

procesor: 600 MHz,

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA,

rozmery: 108 x 56 x 12 mm,

hmotnosť: 102 gramov (zistená: 103 gramov),

displej: aktívny, dotykový (kapacitný), TFT 262 144 farieb, 240 x 320 b., 43 x 55 mm, uhlopriečka 2,8'', aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 2 Mpix, záznam videí (320 x 240 b.),

pamäť: 170 MB + 1 GB microSDHC (do 16 GB),

správy: SMS, MMS, e-mail,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 7,2 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.1 + EDR, kábel (microUSB), mass storage, Wi-Fi,

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack, FM rádio (s RDS a RT), A2DP,

ostatné 1: Java, minimalizácia aplikácií, multitasking, internetový prehliadač,

ostatné 2: prehliadač dokumentov, GPS, akcelerometer,

batéria: Li-Ion, 1 200 mAh,

výdrž: do 6 h hovoru / 375 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, LED blesk, autofókus, aktívny kryt objektívu, HSUPA,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna,

Obsah balenia:

telefón, batéria, nabíjačka, stereo slúchadlá, potrebné dokumenty,

Samsung Galaxy 5 je androidovou novinkou, ktorá sa snaží konkurovať modelom HTC Tattoo či Orange Boston. Za pomerne nízku cenu ponúka mnoho zaujímavých funkcií, no najmä bleskové reakcie.

novinky vychádza z úspešného low-mid-endu od Samsungu. Už pri prvom pohľade vás napadne, že ide o funkčne obohateného Corbyho. Dizajn novinky však našťastie o trochu "zvážnel". Bláznivé farebné kryty nahradila populárna lesklá farba Piano black spolu so strieborným lemom. Galaxy 5-ke pribudlo na prednej strane aj niekoľko nových tlačidiel, potrebných pre ovládanie Androidu. Okrem týchto prvkov ostal vzhľad telefónu prakticky nezmenený. Prednej strane dominuje 2,8-palcový kapacitný displej a šestica tlačidiel s ovládacím štvorcom. Pravá stena je prázdna, po odňatí zadného krytu však získate prístup k pamäťovej karte. Zadnú stranu tvorí odnímateľný kryt. V jeho spodnej časti je umiestnená mriežka reproduktora, v hornej objektív dvojmegapixelového fotoaparátu. Zadná strana Galaxy 5-ky sa od Corbyho líši iba nápisom "with Google". Na ľavej strane sa nachádza hneď niekoľko prvkov - otvor pre pútko, krytý microUSB konektor a dvojica tlačidiel na ovládanie hlasitosti. Samsung Galaxy 5 obsahuje aj hudobný 3,5 mm jack. Ten nájdete v hornej stene. Konštrukčne je novinka zvládnutá dobre, kryty ani pri silnejšom uchopení nevŕzgajú. Ocenil by som, keby bol aspoň zadný kryt kovový.

"Galaxy 5 je funkčne obohatený Corby s Androidom."

Hardvérová

telefónu je tvorená šesticou tlačidiel a ovládacím štvorcom s potvrdzovacím stredom. Na písanie môžete využiť softvérovú klávesnicu, ktorá je prítomná v dvoch verziách - alfanumerická (na výšku) a klasická QWERTY (na výšku i šírku displeja). V nastaveniach dokonca nechýba možnosť prepnúť na ručné písanie znakov po displeji. Na klávesnici sa napriek malým tlačidlám píše pohodlne, rýchlo a bez preklepov. Nastavenia umožňujú aktivovať odozvu klávesnice (vibrácie, zvuk), ako aj automatické opravovanie preklepov či dopĺňanie slov.

"Na klávesnici sa napriek malému displeju píše pohodlne."

Hlavným ovládacím prvkom je kapacitný LCD

s rozlíšením 240 x 320 bodov. Jeho uhlopriečka dosahuje 2,8 palca. Výhodou nižšieho rozlíšenia sú väčšinou rýchlejšie reakcie telefónu. Samsung Galaxy 5 musím za skutočne bleskovú rýchlosť pochváliť. Telefón poháňa 600 MHz procesor, oželieť preto budete musieť náročnejšie aplikácie ako napríklad Live Wallpaper. Testovací model po aktivovaní niektorého z animovaných pozadí telefón najprv výrazne spomalil a po pár sekundách i reštartoval. A to som ešte nemal spustenú žiadnu aplikáciu na pozadí. Už tradičným problémom je aj viditeľnosť údajov na priamom slnku. Kým v interiéri som bez problémov fungoval s hodnotou jasu na minime, v exteriéri som takmer nič nevidel. Výraznou pomocou nie je ani zvýšenie jasu na maximum. Telefóny od Samsungu majú totiž takmer vždy problém s viditeľnosťou na slnku.

"Náročnejšie aplikácie, ako napr. Live Wallpaper, vám na Galaxy 5 nepôjdu."

Pohotovostný režim tvorí až sedem domácich obrazoviek. Na každú si už tradične môžete umiestniť skratky, priečinky, predvolené widgety a widgety od Samsungu. Tých je pripravených zopár, ako napríklad AccuWeather hodiny, kalendárové hodiny, Y! Finance Clock či Friends Update, cez ktorý môžete sledovať statusy priateľov na Facebooku a Twitteri. Ďalšie widgety si môžete stiahnuť z internetu. Na domácej obrazovke odporúčam používať statický obrázok ako pozadie, nakoľko, ako som vyššie spomínal, Samsung Galaxy 5 sa pri animovanom pozadí často reštartuje. Menu je mierne pozmenené, výrobca ho pripravil na štýl iPhonu. Hlavné menu teda pozostáva z dvoch obrazoviek, na ktorých sú aplikácie zoradené podľa uváženia Samsungu. Poradie ikon, ani vzhľad menu nie je možné meniť.

"Hlavné menu Samsung upravil na štýl iPhonu."

Dvojmegapixelový

svojou kvalitou skôr sklame. Výsledné snímky sú miestami rozmazané a obsahujú výrazný šum. Nastavenia umožňujú vyberať z viacerých režimov fotografovania (sériové, detekcia úsmevu, panoráma), nastavovať jas, časovač, vyváženie bielej, ISO, farebné efekty či kvalitu. Nechýba ani nočný režim či možnosť aktivovať vodiace čiary. Video narháva v rozlíšeni 320 x 240 bodov a ponúka rovnaké možnosti prispôsobenia. O prezeranie snímok sa stará efetkná galéria. Po jej spustení sa však telefón ihneď reštartuje. Na prehliadanie je preto ideálnejší správca súborov.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 1 MB, 3GP; obraz: 320 x 240 b., 15 fps, 774 kbps; zvuk: AMR, 12 kbps; celkovo: 5,75 MB / min.)

TIP: Jednoduchý a bezplatný prehrávač všetkých možných formátov: VLC Player.

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkých video formátov: SUPER.

rozdelí vaše skladby podľa interpretov, albumov a playlistov. Pri prehrávaní skladieb sú zobrazené informácie o skladbe (obrázok albumu a údaje o aktuálnej skladbe) a niekoľko softvérových tlačidiel (shuffle, repeat, rewind, play/pause). Prehrávač dokáže fungovať aj minimalizovaný, kedy je prepojený s widgetom na domácej obrazovke. Nastavenia umožňujú meniť ekvalizér či aktivovať 5.1 zvuk. Výstup z 3,5 mm jacku je aj po pripojení kvalitných slúchadiel priemerný.

"Výstup z 3,5 mm jacku je priemerný."

Prepracované

poslúži na počúvanie obľúbených hudobných staníc. Okrem RDS ponúka aj Radio Text, teda funkciu, ktorá zobrazí názov aktuálne prehrávanej skladby. Oceňujem aj prítomnosť automatického vypnutia rádia po vami zadanom čase.

Na online navigovanie poslúži zabudovaná aplikácia Google Mapy. Nahradiť ju v dnešnej dobe môžete už rôznym offline navigačným softvérom, ako napríklad Navigon či Sygic. Zabudované GPS môžete taktiež využiť aj pri fotografovaní na zapisovanie polohy do EXIFu fotografie.

Vnútorná pamäť Samsungu Galaxy 5 je 176 MB. Úložný priestor môžete rozšíriť o ďalších 16 GB formou pamäťových kariet microSDHC. Pamäť pre správy, kontakty a kalendár je zdieľaná, a teda prakticky neobmedzená.

Aplikácia Kontakty združuje telefónny zoznam, históriu hovorov a tzv. aktivity - teda čo sa deje na Facebooku a Twitteri. Na hlavnom displeji sa nachádza aj skratka k aplikácii na správu telefonovania. Tá obsahuje vytáčaciu klávesnicu (aj s

), merač dĺžky hovorov, obľúbené a často volané kontakty a skratku k samotnej aplikácii Kontakty. Takéto rozdelenie na dve samostatné aplikácie mi príliš nevyhovovalo. Radšej by som bol, keby som všetko potrebné čo sa týka hovorov našiel na jednom mieste. Samsungu Galaxy 5 chýbajú profily, prítomný je iba tichý, a aj ten nie je možné časovať.

"Galaxy 5-ke nechýba ani inteligentné vytáčanie."

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčame tento článok.

TIP: Pre bezplatnú online synchronizáciu kontaktov (aj pre Symbian, Windows Mobile) odporúčame Google Sync. Stačí navštíviť m.google.com/sync, resp. vo Windows Mobile zariadení nastaviť synchronizáciu podľa tejto stránky a Symbian zariadení nastaviť synchronizáciu v mobile podľa tejto stránky. Pozor, ako užívateľa vypĺňajte xxx@gmail.com a nie googlemail.com! Prenos kontaktov z jedného zariadenia do druhého (aj s iným OS) uskutočníte ľahko práve podľa tohto návodu vďaka Google Sync.

SMS a MMS správy majú v Androide spoločný editor aj priečinok prijatých správ. Tie sa zobrazujú vo forme konverzácií. Ako som už spomínal vyššie, pri písaní môžete využiť QWERTY klávesnicu na výšku či na šírku. Pre zmenu z textovej na multimediálnu správu stačí pridať predmet alebo prílohu. Nastavenia umožňujú voliť maximálny počet správ na konverzáciu, aktivovať doručenky a tón upozornenia. U MMS správ taktiež aj potvrdenie o prečítaní správy.

"Prijaté správy sú zobrazované v konverzáciách."

Zabudovaný

dokáže pracovať s viacerými kontami, spoločnú schránku však nezdieľajú. Pre kontrolu jednotlivých kont je nutné zavrieť schránku jedného konta a otvoriť druhé. V nastaveniach si však môžete zvoliť predvolené konto pre odpoveď na správy, čo čiastočne rieši situáciu. Klient je pomerné rýchly, s pomalými reakciami som sa nestretol. Automaticky dokáže sťahovať správy už od 5 minút (maximum je každú hodinu). Bohužiaľ si však neporadí s office dokumentami, prijatý obrázok bez problémov otvorí. Pri vkladaní fotografie ako prílohy snímku nezmenšuje.

"E-mailový klient si štandardne neporadí s office dokumentami."

Internetový

v smartfónoch s OS Android patrí k tým lepším. Poradí si s aktívnymi viacerými oknami naraz, za čo si zaslúži pochvalu. Pri prehliadaní nie je možné využiť multitouch, na zoomovanie sú určené, podobne ako pri prezeraní fotografií, softvérové tlačidlá. Prehliadač si poradil ako s wapovými, tak aj s webovými stránkami bez väčších problémov. Nastavenia umožňujú vypnúť načítavenie obrázkov, nastaviť veľkosť textu či aktivovať automatické prispôsobenie stránky na displej. Na internet sa pripojíte pomocou viacerých technológií, nechýba prítomnosť UMTS, HSDPA (do 7,2 Mbps) i Wi-Fi.

"Na internet sa môžete pripojiť pomocou UMTS, HSDPA i Wi-Fi."

TIP: Prečítajte si články 3G (UMTS) a HSDPA.

chýba lišta s aktuálnymi dennými udalosťami. Túto nevýhodu však vyvažuje možnosťou vytvoriť si viacero kalendárov. V nastaveniach možno zvoliť vlastný tón upozornenia či predvolený čas pripomienkovania udalostí. To znamená, že nemusíte neustále nastavovať (napríklad) upozornenie 15 minút pred udalosťou, telefón to pri vytvorení udalosti nastaví sám. Aplikácie je prepojená s widgetom na domácej obrazovke. Ten zobrazuje nadchádzajúce udalosti. Budíkov si môžete vytvoriť viacero. V nastaveniach sa nachádza položka pre aktivovanie upozorňujúceho zvonenia aj pri tichom režime. Pri aktivovaní budenia telefón zobrazí informáciu, koľko času ostáva do zobudenia. Túto funkciu známu z Nokií chválim. Z ostatnej funkčnej výbavy nájdete v ponuke aj kalkulačku s pohodlným ovládaním a vedeckými funkciami (sin, cos, tan, mocniny, faktoriál...), sadu Google aplikácií (Gmail, Gmaps, Gtalk), YouTube klient a prístup k Marketu či Samsung Apps. Facebook a Twitter aplikáciu si budete musieť stiahnuť.

Batéria s kapacitou 1 200 mAh mi vydržala približne dva až tri dni bežného používania. Telefón som používal na pravidelné sťahovanie e-mailov, občasné prezeranie webu a Facebooku, telefonovanie a SMS-kovanie. Pri rovnakej záťaži mi, napríklad iPhone, vydrží polovicu uvedeného času.

Výhody:

- rýchle reakcie,

- inteligentné vytáčanie,

- nízka cena,

- Wi-Fi,

Nevýhody:

- nezvláda náročnejšie grafické aplikácie (napr. Galéria, Live Wallpapers),

- iba priemerná kvalita výstupu z 3,5 mm jacku,

- slabé foto a video,

- slabá viditeľnosť na priamom slnku,

Orientačná cena: 187 € (epicentrum.sk)

Záver

Galaxy 5 je lacný smartfón s operačným systémom Android určený pre menej náročných používateľov. Napriek tomu však ponúkne pomerne bohatú funkčnú výbavu, ktorá zahŕňa podporu HSDPA, Wi-Fi či GPS. Medzi kľúčové vlastnosti nového Galaxy 5 patria rýchle reakcie, ktoré zabezpečuje 600 MHz procesor, operačný systém Android 2.1, obchod s aplikáciami od Googlu a Samsungu či nízka cena. A práve to robí zo Samsungu ideálneho kandidáta na kúpu. Nejde samozrejme o ideálny kus, a aj Samsung Galaxy 5 má svoje muchy. Ide najmä o slabý fotoaparát, zlú viditeľnosť na priamom slnku či menej kvalitný výstup z 3,5 mm jacku, pričom nepomôžu ani kvalitné slúchadlá. Hlavnými konkurentmi novinky sú HTC Wildfire či starší Tattoo.

Druhý názor

Richard Hombauer: Galaxy 5 je príjemné prekvapenie, aj keď mi náladu kazili občasné reštarty testovacej vzorky, najmä pri vstupe do galérie. A práve tá je v samsungových androidoch šikovne prepojená so službou Google Picasa. Galaxy 5 patrí k najrýchlejším androidom na trhu. Poteší úprava hornej lišty so skratkami Bluetooth, Wi-Fi, tichý režim a vibrácie. Samsung androidy robiť vie, dokazujú to aj doplnky ako Widgety od Samsungu či Samsung Apps. Ak by som dnes kupoval telefón s OS Android, určite by som vážne zvažoval práve niečo od Samsungu. Problém vidím len v slabom fotoaparáte s mizernou kvalitou. A aby som nezabudol. Galaxy 5 je po dlhej dobe Android, ktorý zablokujete jednoduchým stlačením tlačidla pre ukončenie hovoru. Nezvyknutého používateľa to otravuje, ale zvyknutý nedá na rýchle zablokovanie telefónu dopustiť. Odblokovanie uskutočníte akýmkoľvek tlačidlom a následným posunom prsta po displeji. Mechanických tlačidiel je pod displejom až-až, a dokonca tu nie je žiadne dotykové tlačidlo. Hurá. Už len pridať spúšť fotoaparátu, LED blesk a kvalitnejšiu optiku aj snímač, a z Galaxy 5 by bol fajnový androidový mid-end.

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Aparáty Android

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 25.10.2010 - 21:54

Miki: Mozno sa mi to len zda, ale Samsungy robia stale podobne dizajny mobilov

anonymous21.06.2010 - 22:51 Trvalý odkaz

hellwet159: ja len nechapem to oznacenie preco 5 ked cislo 5 je vacsie a to znamena vikonejsi mobil tomu len nerozumiem

anonymous22.06.2010 - 02:16 Trvalý odkaz

torpedo08: hellwet159 :: to neni o cislach podla mna si oni davaju nazvy ake chcu cislo neni vobec o vykonosti.

Miki: no nezda sa ti to , jedine ze by sa to zdalo aj mne :D mna dost stvu tie mini tlacidla tie uzucke ,,, radsej by mohli dat senzorove tlacidla alebo nejake normalnejsie ako su napr na samsung star.

anonymous22.06.2010 - 16:24 Trvalý odkaz

stn: hmm no praveze som si vsimol co sa tyka cislovania novych samsungov ze cim mensie cislo tym kvalitnejsi model..no plati to len pri jednocifernych cislovaniach modelov,inak je to v poriadku..

anonymous25.10.2010 - 21:54 Trvalý odkaz

Michal Krajcir: ZÁKLADNÉ INFO práve aktualizované na RECENZIU.

Celá diskusia 54 príspevkov