Sony Xperia XZ a X Compact prichádzajú na Slovensko

Novinky zo septembrovej výstavy IFA 2016 - vodeodolná Xperia XZ s 5,2'' Full HD displejom a kompaktný 4,6'' model mieria na slovenský trh. Objavia sa aj v ponuke mobilných operátorov. (živé fotografie)

Na berlínskej výstave IFA predstavilo Sony ďalšie prírastky z novej série Xperia X, ktorá mala svoju premiéru začiatkom roka na MWC 2016. Sony Xperia XZ je novou vlajkovou loďou s konštrukciou odolnou voči ošplechnutiu vodou, menší model Xperia X Compact poteší používateľov, ktorí uprednostňujú smartfón kompaktných rozmerov.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Obidva modely majú elegantný dizajn s oblými bokmi a pýšia sa vynoveným 23 Mpix fotoaparátom s technológiou trojitého obrazového snímania, ktorá umožňuje robiť kvalitné fotografie v pohybe i za zhoršených svetelných podmienok. Automatické zaostrovanie dopĺňa prediktívny hybridný autofókus (PDAF), ktorý dokáže predpovedať a sledovať fotené objekty v pohybe, čím eliminuje počet neostrých záberov. K tomu sa pridáva aj laserový AF senzor s technológiou vnímania vzdialenosti. Fotoaparát rýchlo spustíte hardvérovou spúšťou umiestnenou v bočnej stene.

Xperia XZ i X Compact prinášajú novú funkciu Battery Care doplnenú o adaptívne nabíjanie Qnovo. To monitoruje a prispôsobuje nabíjací prúd, aby sa predišlo poškodeniu životnosti batérie, zatiaľ čo Battery Care kontroluje nabíjanie na základe zistených zvykov a predchádza nadmernému nabíjaniu tak, že ho pozastaví pri 90 % a dokončí ho tesne pred tým, ako je potrebné. Keď dáte nabiť mobil napríklad cez noc, po nabití do 90 % kapacity sa zvyšných 10 % dobije tesne predtým, než vstanete. Softvér sleduje vaše zvyklosti, ranné vstávanie a prispôsobí tomu nabíjanie.

Xperia Tips tiež sleduje vaše správanie a poskytuje tipy a odporúčania podľa neho. Ďalšia nová funkcia Smart Cleaner automaticky maximalizuje výkon čistením vyrovnávacej pamäte určitých aplikácií podľa rozpoznania ich využívania.

Xperia XZ spĺňa certifikáciu IP65/68, je odolná voči ošplechnutiu vodou a náhodnému krátkodobému ponoreniu. Všetky kryty nachádzajúce sa na tele smartfónu však musia byť pevne uzatvorené. Vo vnútri pracuje procesor Snapdragon 820, Android začína vo verzii 6.0 Marshmallow. Sony však pripravuje na október aktualizáciu na novší Android 7.0 Nougat. Displej s 5,2-palcovou uhlopriečkou a Full HD rozlíšením chráni odolné sklíčko Gorilla Glass. Kompletné špecifikácie nájdete v našom základnom infe.

Sériu X dopĺňa Xperia X Compact, ktorá prináša nové technológie zabalené v malom tele. Má 4,6'' displej s HD rozlíšením a vďaka dizajnu so zaobleným povrchom sa pohodlne drží v ruke a je ideálny pre ovládanie len jednou rukou. V tlačidle vypínača v pravej bočnej stene je tak ako pri Xperii XZ umiestnená čítačka odtlačkov.

Medzi kľúčové špecifikácie patrí šesťjadrový procesor Snapdragon 650, 3 GB operačná pamäť RAM, 32 GB vnútorný priestor a operačný systém Android 6.0 Marshmallow, update na novú verziu Nougat je naplánovaný na november tohto roka. Všetky podrobnosti o výbave a špecifikácie sú v článku Základné info: Sony Xperia X Compact.

Nové modely plánujú zaradiť do ponuky akciových zariadení aj mobilní operátori. Telekom začne v prvej polovici októbra predávať Xperiu XZ v elegantnej farbe Deep Forest, v Orangei by sa mali predávať obidva modely, ich farby však zatiaľ nepoznáme. V O2 sa zrejme objaví len Xperia X Compact. Telekom už spustil predobjednávky a ako darček vám pribalí zadarmo Bluetooth slúchadlá Sony Extra Bass v hodnote 199 eur.

Odporúčaná cena Sony Xperia XZ je stanovená na 719 eur, cena menšej Xperia X Compact je 469 eur.

Živé fotografie Sony Xperia XZ

Živé fotografie Sony Xperia X Compact

Diskusia k článku:

shaggy 25.09.2016 - 01:39

Nic moc ten Compact. Po troch rokoch Xperii (Z1 a Z3C) skoncim asi u S7. PS: mate tam naprd link. Compact X info odkazuje na model XZ.

Lenka Ivančíková25.09.2016 - 12:03 Trvalý odkaz

Mne sa naopak Xperia X Compact velmi paci. Sikovny telefon do jednej ruky, elegantny, uvidime ked ho dostaneme na test, aky bude pri realnom pouzivani. naprd link opraveny. :) vdaka.

Marek25.09.2016 - 14:32 Trvalý odkaz

XZko krasny telefon.Vcera som sa stou modrou troska hral v predajni a vypada super.Aj trosku lutujem ze som kupil pred tyzdnom galaxy s7.Compact ma zasa moc neoslovil.Ten je dokonca lacnejsi ako starsia z5compact.

shaggy25.09.2016 - 15:27 Trvalý odkaz

Ten Compact sa nikam neposunul. Oproti Z3 Compact, ktory pouzivam, nevidim ziadny relevantny pozitivny rozdiel. Oproti Z5 compact je tych rozdielov este menej...

Minusy:
- vacsi
- tazsi
- nie je vodeodolny
- nenataca 4k videa
- horsia vydrz baterie
- stale iba HD
- dizajn? (na tych vasich fotkach vyzera ako najlacnejsia cinska plastova hracka)

Plusy:
- rychlost?
- fotak
- citacka odtlackov prstov (vyhodne hlavne pre NSA, CIA, KGB, SIS, TDI atd)

Uvidim za aky doplatok bude u nas vo firme...

Matej25.09.2016 - 21:19 Trvalý odkaz

Muculik kde si XZ videl v predajni? Na SVK alebo mimo? Lebo sa mi tiez paci a rad by som si ho skusil

Celá diskusia 6 príspevkov