Alcatel Idol 4S - zábava má prednosť

Recenzia dual SIM androidu s 5,5'' QHD displejom, 3 GB RAM, 3 000 mAh batériou, 16 Mpix fotoaparátom a výbornými stereo reproduktormi.

Ani Alcatel nechce zaostávať za aktuálnymi trendami. Svojmu zatiaľ najvybavenejšiemu smartfónu nadelil špičkovú výbavu a každému zákazníkovi, po vzore Samsungu, pribalí aj VR Box, teda okuliare pre virtuálnu realitu.

Či už po pár hodinách hrania skončia na dne skrine alebo nie, zostane vám dobre vyzerajúci smartfón s kovovým rámom a veľkými sklenenými plochami. Na okrajoch zaoblené 2.5D sklo (aj v tomto prípade ide len o marketingový názov výrobcu) okrem displeja chráni aj celý chrbát zariadenia. Vystupuje z neho len objektív fotoaparátu. Niekoľko rýh bohužiaľ naznačuje, že jeho vonkajšia šošovka nebude práve najodolnejšia.

ikona

Základné info: Alcatel Idol 4S (6070K)Dual SIM smartfón s 5,5'' QHD displejom, osemjadrovým procesorom, 3,6 W stereo reproduktormi, OS Android 6.0, plnou dátovou výbavou, Boom tlačidlom, 16 Mpix fotoaparátom a 3 000 mAh batériou. Súčasťou balenia budú okuliare pre virtuálnu realitu.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Nevedno prečo na zadnej strane európskej verzie Idolu 4S chýba čítačka odtlačkov prstov. Pripravenú ju Alcatel má, objavuje sa však iba v modeloch určených pre zámorský trh.

U nás preto na prvý pohľad viac zaujme dvojica stereo reproduktorov a akosi priveľa tlačidiel po bokoch. Dvojica pre reguláciu hlasitosti a intenzity vyzváňania je samozrejmosťou, vypínač, ktorý by mal byť vždy v blízkosti palca, však do ľavého rohu vytlačilo "Tlačidlo boom".

Pri zhasnutom displeji dokáže rýchlo zachytiť jednu alebo (po podržaní) aj celú sériu fotografií, jeho nelogické umiestnenie ale budete preklínať pri každom odomykaní telefónu a samotný vypínač loviť až na druhý pokus. To neplatí len pre majiteľov predchádzajúcej generácie, ktorá mala vypínač tiež v ľavej bočnej stene. Ak ste náhodou používali nejakú Xperiu, s týmto Alcatelom vás asi po pár hodinách trafí šľak.

Po odblokovaní obrazovky sa možnosti Boom rozšíria. Ak si vopred vyberiete príslušnú lokalitu, dlhé podržanie zobrazí veľmi okresaný náhľad počasia namiesto tapety. Krátke stlačenie okamžite spustí vami zvolenú aplikáciu a ťuknutie naň počas prehrávania hudby v akomkoľvek prehrávači zvýši hlasitosť a aktivuje výrobcom nastavené zvukové efekty.

Alcatel Idol 4S dostal 5,5-palcový displej, celkové rozmery zariadenia sú ale trochu priveľké. Vadili mi zbytočné okraje hore i dolu a miestom sa mrhá aj na obrazovke. Hoci má QHD rozlíšenie (1440 x 2560 bodov), ikony, položky v menu, rýchle prepínače i upozornenia v notifikačnej lište sú skrátka obrovské a zmestí sa ich pod seba len málo. Nepomôže ani nastavenie veľkosti textu na najmenšiu hodnotu.

Dojem zachraňuje jemnosť zobrazenia na úrovni 537 ppi a výborné farby, kontrast i pozorovacie uhly vďaka použitiu AMOLED technológie. Na výber je Jasný i menej saturovaný Prirodzený režim a posuvníkom v menu si ľahko doladíte teplotu zobrazovaných farieb.

S poslednou aktualizáciou Androidu 6.0.1 dokáže Idol 4S rozsvietiť svoju obrazovku aj po príchode nového e-mailu, SMS či iného upozornenia. Na krátky čas sa zobrazí v čierno-bielom rozhraní, ktoré len minimálne zaťažuje batériu. Túto funkciu máme veľmi radi v iOS a niektoré androidy ju konečne začínajú preberať tiež. Dôležité informácie uvidíte na stole aj bez toho, aby ste smartfón museli vziať do rúk. Postačí letmý pohľad.

Odomykacia obrazovka zobrazuje aktuálny čas, dátum a samozrejme aj niekoľko kariet s poslednými notifikáciami. Ich obsah môže byť viditeľný stále, alebo až po priblížení prsta, ak si aktivujete Bezdotykové používateľské rozhranie. Alcatel pridal aj veľmi praktickú päticu skratiek, ktorú v nastaveniach nájdete ako Zástupcov Rýchleho prístupu. Skratka môže opäť viesť k ľubovoľnej aplikácii, ktorú používate najčastejšie, alebo k niekoľkým akciám - otvoreniu editora pre novú SMS, pridanie udalosti do kalendára, selfie, baterke alebo dokonca k okamžitému rozpoznaniu piesne cez Shazam či spusteniu navigácie smerom domov.

Pri Telefóne a SMS správach výrobca neexperimentoval a siahol po jednoduchom riešení priamo od Googlu. Správy tak nepodporujú populárne zväčšovanie textu dvomi prstami, vo vybraných konverzáciách si však môžete stlmiť upozornenia. Telefónna aplikácia zobrazí iba škaredé fotografie kontaktov v nízkom rozlíšení podporuje však fulltextové vyhľadávanie v menách.

Pochopiteľne je tiež prispôsobená na využívanie dvoch SIM kariet. Pre SMS hovory a mobilné dáta môžete niektorú z nich použiť ako predvolenú, systém sa však pred telefonátom či odoslaním textovky môže tiež vždy spýtať na to, z ktorej má operáciu vykonať.

So samotným slotom ukrytým v ráme Idolu 4S je to už horšie, je len hybridný. Budete si teda musieť vybrať, či chcete používať dvojicu SIM, alebo jednu SIM a pamäťovú kartu. V prvom prípade budete dostupní na oboch SIM aj počas aktívneho hovoru. To sa dnes len tak nevidí.

Idol 4S má vďaka Snapdragonu 650 a 3 GB operačnej pamäte dostatok výkonu aj na tie najnáročnejšie operácie. Sťažovať si zrejme nebudete ani na 32 GB úložisko, z ktorého si systém po prvom zapnutí odkrojí necelých 10 GB.

Škoda väčšieho množstva pripraveného balastu, z ktorého sa však väčšina dá ľahko odinštalovať. Zaujať môže Xender na prenos obsahu naprieč zariadeniami, Smart Suite pre prístup k textovým správam, kontaktom a multimédiám aj z počítača a samozrejme FM rádio s RDS.

Vychytávky v systéme hľadajte priamo v nastaveniach. Displej môžno ovládať v rukaviciach, rozsvietiť či zhasnúť ho dvojitým poklepaním alebo po nakreslení písmen c, w, m, e spustiť niektorú z aplikácií. Vďaka polohovému senzoru možno obrazovku telefónu otočiť nie len o 90°, ale aj o 180°, teda "dolu hlavou". Reálne využitie tejto funkcie? V špecifických držiakoch do auta, kedy chcete napájací microUSB kábel viesť od horného okraja mobilu.

Idol 4S sa pýši 16-megapixelovým fotoaparátom vo formáte 4:3, ktorého objektív má clonové číslo f/2.0. Dôležité skratky, teda otočenie na prednú kameru, nočný režim, HDR alebo ovládanie blesku a spúšťanie nahrávania videa sú vyvedené na samostatné tlačidlá. Nemusíte teda blúdiť do žiadneho menu. V manuálnom režime však záznam videa chýba. Ten nájdete len v automatickom.

Pripravený je aj schopný režim pre vytváranie panorám, poteší spomalené HD video či manuálne rozhranie s výberom hodnôt pre ISO, vyváženie bielej, ručné zaostrovanie. Opakujem však, že len pre fotografiu. Samozrejmosťou je aj nastavenie rýchlosti uzávierky, s najdlhším časom na podpriemernej úrovni 0,5 s.

Mikrovideo je formát nahrávania podobný editoru z Instagramu - video sa zaznamenáva, kým držíte spúšť. Za sebou tak môžete naskladať (nastrihať) aj niekoľko scén. To by mohlo vyrovnať nepochpiteľnú absenciu pauzy pri zázname videa prednou aj zadnou kameoru. Fyuse vás zas vyzve, aby ste objekt pred vami nasnímali z rôznych uhlov a v Galérii sa potom okolo neho môžete otáčať v 3D. Podobne, ako v scénach z kultového Matrixu.

Výsledné fotografie určite potešia aj náročnejších fotografov. Snímky majú verné farby, dostatok detailov a s občasnými prepalmi v kontrastne náročnejších scénach si hravo poradí HDR. S pevnejšou rukou a viacerými pokusmi zhotovíte slušné zábery aj v nočných podmienkach.

Limitom však bude kratší maximálny čas uzávierky a chýbajúca optická stabilizácia. Tá by bola užitočná aj pri nahrávaní videa, hlavne v najvyššom 4K rozlíšení, kde je samozrejme neželané pohyby vidno viac než pri Full HD.

Videozáznam ponúka iba nevýraznú digitálnu stabilizáciu. Predná kamera zvládne 8 Mpix a nahrávanie vo Full HD. Alcatel sa nespolieha na softvérové prisvietenie, ale vsadil rovno na plnohodnotný predný LED blesk.

Idol 4S sa viditeľne štylizuje do pozície smartfónu ponúkajúceho zaujímavý hudobný zážitok. A hrá skutočne výborne, veď v našom porovnaní smartfónov zo stereo reproduktormi potešil už jeho predchodca Idol 3. Odporúčam však vypnúť softvérové úpravy v aplikácii Waves MaxxAudio.

O pohon sa stará 3000 mAh batéria, ktorá hardvéru a jemnému displeju vydrží dodávať energiu počas približne 17 hodín. V balení nájdete aj nabíjací adaptér s podporou QuickCharge, ktorý vybitý smartfón nabije za 100 minút.

Ani VR okuliare od Samsungu, ani VR Box od Alcatelu nie sú nijakým high-endovým kúskom techniky, a práve nízka cena umožňuje ich pribalenie k smartfónom "zadarmo". Kúsok plastu s dvomi sklenenými šošovkami totiž využíva displej a hardvér smartfónu pre zobrazenie a všetky výpočtové operácie. Stále však platí, že 2K displeje telefónov sú prakticky minimom na to, aby bol obraz takto blízko pri očiach vôbec pozerateľný. Zdanlivo obrovské rozlíšenie displeja sa totiž po vložení do VR Boxu delí na polovicu, pre každé oko.

V krátkosti, aj táto virtuálna realita je skôr krátkodobou zábavkou a okuliare v balení určite nemôžu zohrávať žiadnu úlohu pri uvažovaní o novom smartfóne. Riešenie od Alcatelu je oproti Samsungu obsahovo chudobnejšie, hoci aplikácia Centrum VR ponúka na stiahnutie niekoľko hier a presne sedem 360° videí. Prostredie je plne v slovenčine a ovláda sa pohybom hlavy (malý kurzor v strede použijete ako ukazovateľ myši) v spolupráci s dvojicou tdlačidiel na spodnej strane. Jedno slúži ako Enter, druhé ako krok späť. O reprodukciu zvuku sa postarajú reproduktory smartfónu alebo pripojené slúchadlá.

Výhody:

+ výborné stereo reproduktory

+ QHD displej s AMOLED technológiou

+ rýchle nabíjanie

+ slušný fotoaparát

Nevýhody:

- chýba čítačka odtlačkov prstov

- slabo využiteľné okuliare VR Box

- nevhodne umiestnené tlačidlo Boom

- ľahko poškriabateľný objektív fotoaparátu

- chýbajúca optická stabilizácia

- odvážna cena

Orientačná cena: 439 €

Záver

Alcatel Idol 4S zaujme najmä veľkým displejom s vysokým rozlíšením, no škoda, že ho prostredie Androidu 6.0.1 nevyužíva efektívnejšie. Ponúkne veľmi slušný fotoaparát a jednu z najlepších hlasných reprodukcií zvuku na trhu. Škoda väčších rozmerov a vyššej cenovky, ktorú neospravedlnia ani VR okuliare v balení. Budú skôr krátkodobou zábavkou a možno aj slepou uličkou pre výrobcov, v snahe zajať zákazníkov 360° obsahom. 2K displeje na pravidelné sledovanie určite nepostačia. Namiesto okuliarov v balení by sme uvítali čítačku odtlačkov prstov, ktorá by už v žiadnom smartfóne za viac než štyri stovky nemala chýbať.

Videorecenzia

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Alcatel Idol 4S (6070K) + videá z mobilu.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu