Aj vy siahnete po telefóne do minúty čakania na bus či lekára? Nie ste sami

Nuda v čakárni u lekára. Kto vydrží bez telefónu dlhšie - ženy alebo muži? Odpoveď mali nájsť experimenty, ktoré realizovali univerzity Würzburg a Nottingham-Trent v spolupráci so spoločnosťou Kaspersky Lab. Výsledky prekvapili.

Určite to poznáte sami. Sedíte v čakárni u lekára, čakáte na autobus alebo cestujete vlakom. Ako zaženiete nudu? No predsa vytiahnete telefón a zábavu si už nájdete. Tí odolnejší vyberú z tašky knihu alebo časopis, no stačí sa poobzerať okolo seba. Telefón v ruke, hlava sklonená, to je obraz dnešnej doby. Na ulici, v dopravnom prostriedku, ale aj na posedení s priateľmi.

Realizovaný výskum ukázal, že sme na tom ešte horšie, než sme si možno mysleli. Účastníkom, ktorí zostali sami v čakárni, trvalo v priemere iba 44 sekúnd, než siahli po svojich smartfónoch. Muži nevydržali ani polovicu uvedeného času a počkali v priemere len 21 sekúnd, kým ženy vydržali v priemere až 57 sekúnd. Po uplynutí desiatich minút účastníkov požiadali, aby sami odhadli, koľko času prešlo, než siahli po svojom telefóne. Väčšina testovaných uviedla údaj v rozmedzí dvoch až troch minút, čo len zvýrazňuje rozpor medzi vnímaným a skutočným správaním.

Experiment ukázal, že krátenie si času používaním smartfónu sa stalo našou druhou prirodzenosťou a je našim verným digitálnym spoločníkom, kdekoľvek sa nachádzame. Mnohí sa bez neho nezaobídu dokonca ani na toalete. Dodatočný výskum oboch univerzít naznačuje, že nutkanie kontrolovať naše telefóny môže byť dôsledkom obáv, že niečo zmeškáme (tzv. ukazovateľ FOMO, čiže Fear Of Missing Out), keď nie sme online. V sprievodnom prieskume sa účastníci, ktorí používajú svoje telefóny intenzívnejšie, priznali k vyššej miere strachu ukazovateľa FOMO.

obr: samsung.com

Je to ako začarovaný kruh - čím viac používame svoje smartfóny, tým viac sa bojíme, že bez nich niečo zmeškáme. A čím viac telefóny používame, tým viac sme vystavení stresu. Štúdia ale ukázala, že stres spôsobený používaním smartfónu nemá až tak významný vplyv na naše šťastie. Byť v strese totiž automaticky neznamená byť nešťastným.

A pikoška na záver; väčšina respondentov si nevedela spomenúť na telefónne číslo svojho súčasného partnera, zároveň si ale stále pamätali telefónne číslo pevnej linky z doby, keď mali desať rokov. Dôvod? V súčasnosti sa na mobilné zariadenia spoliehame vo výraznej miere, sú predĺženou rukou našej mysle a využívame ich na to, aby nás odbremenili od nutnosti pamätať si množstvo faktov.

Dôkazom, že už pred desiatimi rokmi boli čitatelia nášho webu telefónnymi maniakmi je táto fotografia zo stretka Fony.sk v roku 2006. Dvadsať účastníkov vybralo zo svojich vreciek štyridsať mobilov. Spoznáte modely, ktoré sme vtedy používali?

Dnes si len ťažko dokážeme predstaviť, ako naši rodičia dokázali žiť bez smartfónov. Sú neoddeliteľnou súčasťou nášho života a berieme ich ako samozrejmosť. Ako ste na tom vy? Vyberáte mobil z vrecka hneď, ako si sadnete na lavičku?

Diskusia k článku:

Začať diskusiu